Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Sentință definitivă în cazul asasinatului de la Slobozia Ciorăști

Curtea de Apel Galați s-a pronunțat definitiv în dosarul asasinatului de la Slobozia Ciorăști, a cărui victimă a fost Constantin „Telu” Chiriță. Inculpații, dar și familia afaceristului au atacat sentința în dosarul uciderii acestuia cu sânge rece. Conform primei sentințe, pe lângă condamnările cu închisoare, cei patru inculpați au de plătit 70.000 lei cu titlu de daune materiale ambelor părți civile, dar și 60.000 lei daune morale pentru fiul victimei și 80.000 lei pentru soția acestuia. Instanța de apel a admis apelurile a trei dintre inculpați și a dispus schimbarea încadrării juridice sau a pronunțat pedepse mai mici pentru alte infracțiuni pentru care erau judecați, însă în final condamnările au rămas aceleași: doi dintre inculpați au fost condamnați rămân cu închisoare pe viață, iar ceilalți doi la câte 24 și, respectiv, 27 de ani și 4 luni închisoare.

„Admite apelurile declarate de inculpaţii (…), (…) şi (…). Desființează în parte sentința penală a Tribunalului Vrancea şi, în rejudecare: Înlătură dispoziţiile privind soluționarea laturii penale a cauzei faţă de inculpații (…) şi (…). Condamnă pe inculpatul (…) la pedeapsa detențiunii pe viață, pentru omor calificat (…). Condamnă pe același inculpat la o pedeapsă de 5 ani închisoare pentru tentativă la tâlhărie calificată (…). Condamnă pe inculpatul (…) la o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor (…). Condamnă pe același inculpat la o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat (…). Condamnă pe inculpatul (…) la o pedeapsă de 1 an închisoare pentru distrugere, (…) contopește pedepsele principale stabilite și aplică inculpatului pedeapsa rezultantă a detențiunii pe viață.
(…) schimbă încadrarea juridică a faptelor reținute în sarcina inculpatului (…) din instigare la omor calificat, în complicitate la omor calificat şi din instigare la tentativă la tâlhărie calificată, în complicitate la tentativă la tâlhărie calificată. Condamnă pe inculpatul (…) la o pedeapsă de 25 de ani închisoare pentru complicitate la omor calificat (…). Condamnă pe același inculpat la o pedeapsă de 4 ani închisoare pentru instigare la tentativă la tâlhărie calificată (…). Constată că infracțiunile pentru care inculpatul a fost trimis în judecată în prezenta cauză și s-au stabilit pedepsele menționate mai sus, sunt concurente cu infracțiunea de furt calificat pentru care acesta a fost condamnat prin sentința penală a Judecătoriei Focșani rămasă definitivă prin decizia penală a Curții de Apel Galați la 3 ani închisoare. (…) contopește pedepsele principale stabilite în prezenta cauză și cu cea aplicată prin sentinţa penală a Judecătoriei Focșani și aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 25 de ani închisoare la care se adaugă o treime din cuantumul celorlalte pedepse, respectiv 2 ani și 4 luni închisoare, astfel că inculpatul (…) va executa o pedeapsă principală de 27 de ani și 4 luni închisoare.
Menţine celelalte dispoziții ale sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei. Respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpatul (…) şi cele declarate de părţile civile (…) împotriva sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Vrancea. Menține starea de arest preventiv a inculpaților. Deduce din pedepsele aplicate inculpaților reținerea şi arestarea preventivă din data de 26.02.2019 la zi. Deduce din durata pedepsei aplicată inculpatului (…) perioada reţinerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu de la data de 26.03.2018 până la data de 14.12.2018 și a arestării preventive dispusă în prezenta cauză de la data de 11.12.2019 la zi. Definitivă”, se arată în sentință.
Crima a avut loc în seara zilei de 22 februarie 2019, pe drumul care face legătura între DN 2 E85 şi Slobozia Ciorăşti, comună în care locuia victima, care pe atunci avea 61 de ani. Afaceristul era aproape de casă, însă acela i-a fost, din păcate, ultimul drum. Mașina sa a fost lovită intenționat de Toyota Rav 4 în care se aflau inculpații condamnați acum la închisoare pe viață, iar afaceristul nu a avut cum să scape. Anchetatorii, dar și instanța au concluzionat că inculpații au plecat din start pe ideea că victima trebuie „anihilată” pentru a-l deposeda de banii pe care îi avea asupra sa. Inculpații au tras asupra sa, atacul durând câteva minute. Gloanțele au nimerit corpul afaceristului: unul l-a atins în zona braţului, iar cel de-al doilea în zona inimii, provocându-i decesul.
Ulterior, inculpații aflați în Toyota au părăsit locul crimei fără a reuși să ia vreun ban din cei pe care victima îi avea asupra sa, deoarece pe șosea se apropia o mașină. Chiar dacă inculpații au susținut că au avut în vedere doar jaful și că lucrurile s-au precipitat, s-a reținut că apărările acestora nu au legătură cu succesiunea evenimentelor: „În raport de cele arătate, instanța constată că moartea victimei nu a fost consecința unor sau unei întâmplări, ci urmarea acțiunilor directe, executate de inculpați cu intenție directă calificată prin scopul de a lua banii victimei din mașină în orice mod, conform unui plan bine stabilit în prealabil, organizarea și pregătirile anterioare derulându-se pe o perioadă mare de timp, la aceste pregătiri participând toți cei patru inculpați”.
Totodată, s-a stabilit că ideea jafului a plecat de la unul dintre inculpați, care avea de mult timp în intenție de a-l jefui pe afaceristul vrâncean, patron al unor case de schimb valutar din Focşani, „fiind interesat în această activitate pentru că de fapt rămăsese fără „echipa” cu care încercase anterior să ia banii victimei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?