Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Peste 300 de hectare de vie distrusă de grindină în zona localității Țifești

Furtuna puternică de joi după amiază, însoțită de grindină, a distrus peste 300 de hectare de vie în zona localității Țifești. Din câte se pare, sistemul antigrindină nu a fost activat din cauză că lipseau anumite avize.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, le solicită „actorilor politici și decizionali din Vrancea“ să nu creeze un conflict artificial între podgoreni și alți producători agricoli.
„În urma discuțiilor pe care le-am purtat astăzi cu reprezentanții Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea – Centrul Zonal de Coordonare Moldova, am aflat că ieri nu s-au putut efectua trageri cu rachete anti-grindină deoarece nu au fost date avizele necesare de către cei responsabili. Urmarea? 300 de hectare de viță de vie au fost compromise total, pagubele fiind imense. Ani la rând, Sistemul Anti-Grindină a funcționat și a salvat sute de hectare de la distrugere. Sistemul și-a dovedit eficiența și a fost testat înainte să fie pus în funcțiune. În acest context, solicit actorilor politici și decizionali din Vrancea să nu creeze un conflict între podgoreni și alți producători agricoli, prin susținerea faptului că sistemul anti-grindină ar produce secetă. Declarațiile hazardate nu-și au rostul și nici logica!“, a afirmat Cătălin Toma.
Șeful administrației județene a adăugat că seceta este un fenomen la nivelul întregii Uniuni Europene, nu doar în România.
„Împreună cu decidenții din Guvernul României se pot găsi soluții pentru ca producția să fie cât mai puțin afectată. Iar dacă se dorește declararea județului Vrancea drept regiune calamitată, acest lucru se poate face printr-o solicitare către Guvern, în baza proceselor verbale de constatare a pagubelor produse“, a mai precizat președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?