Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Există legătură între secetă și rachetele antigrindină? Prefectul va solicita studii științifice

Rachetele antigrindină distrug agricultura vrânceană, susțin agricultorii vrânceni, care au participat ieri la o ședință convocată de prefectul Nicușor Halici, mai ales în contextul secetei excesive ce afectează județul Vrancea. Toți agricultorii prezenți la întâlnire s-au declarat convinși de faptul că seceta din prezent are legătură cu rachetele trase de sistemele antigrindină. „Pentru noi seceta pare a avea la bază sistemul antigrindină. Dau exemplu ziua de ieri (29 iunie – n.r.), s-a înnorat puternic, eram convinși că va ploua, dar imediat s-au tras 8-10 rachete și în 30 de minute a dat soarele, norii au fost distruși și nu a mai plouat. Există studii serioase care arată că aceste rachete folosesc mai multe elemente, printre care și ionii de argint, care distrug norii. Dar cel mai grav este faptul că acești ioni de argint, aceste elemente, rămân în atmosferă timp de 6 luni de zile. Gândiți-vă ce înseamnă acest lucru dacă se trag rachete de acest tip zilnic, timp de mai multe luni pe an. Trebuie să oprim aceste rachete antigrindină care aduc secetă și ne distrug culturile. O să cer despăgubiri statului român”, a afirmat Vasilică Pamfil, om de afaceri vrâncean care lucrează peste 4 mii de hectare de teren agricol, majoritatea în zona localităților Bolotești-Focșani.

Aceeași poziție o are și Viorel Macovei care deține o fermă cu 830 de vaci.: „Întreaga agricultură din Vrancea este afectată de aceste rachete antigrindină. Nu înțeleg de ce nicio autoritate nu observă că această secetă s-a instalat de șapte ani, de când a fost activat acest sistem antigrindină. Am o fermă cu 830 de vaci care produc zilnic peste 11 mii de litri de lapte și cărora nu mai am ce să le dau de mâncare. Plângem de șapte ani de zile și nimeni nu face nimic”. Și omul de afaceri Gelu Scutaru, care administrează câteva mii de hectare de teren agricol a susținut că se exagerează cu utilizarea rachetelor antigrindină. „La noi (Vrancea – n.r.) s-a cam exagerat cu utilizarea sistemului antigrindină. Cum au apărut fronturi noroase cum încep să tragă cu rachete. Este cunoscut faptul că nu toate fronturile noroase sunt purtătoare de piatră. Cum a fost cazul și ieri. Nu aveau dreptul să tragă cu rachete pentru că știau că nu era nor de furtună, nici măcar cu descărcări electrice. Nu a interesat pe nimeni și au fost trase 26 de rachete”, a afirmat omul de afaceri.

Prefectul Nicușor Halici a declarat că județul Vrancea traversează o perioadă critică în care s-a instalat cea mai accentuată secetă din ultimii ani care afectează grav agricultura, subliniind că „în acest context am vrut să am această întâlnire cu dumneavoastră, pentru a vedea ce propuneri aveți, care este nevoia dumneavoastră de apă, dacă continuarea lucrărilor la Canalul Siret Bărăgan vă ajută. Traversăm o perioadă critică din punctul de vedere al precipitațiilor. Nici județele în care a apărut fenomenul de deșertificare nu are problemele pe care le are județul Vrancea în prezent. Voi solicita studii științifice pentru a vedea care este impactul acestor compuși aflați în aceste rachete asupra agriculturii. Am putea decide la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să nu mai tragem rachete o lună de zile și să vedem ce se întâmplă. Dar atunci pot fi acuzat de abuz în serviciu de viticultori de exemplu. De aceea, nu mă voi opri până nu obținem studiile științifice referitoare la aceste rachete”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?