Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

FOTO: Interviu cu medicul Alina Lăcătuș, specialist Nefrologie și coordonatoarea Stației de Hemodializă Focșani: „Mi-am dorit încă de pe băncile facultății să vin în orașul natal”

Medicul Alina Lăcătuș, specialist Nefrologie, s-a alăturat echipei Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani în urmă cu aproximativ 2 ani. În prezent, focșăneanca este coordonatoarea Stației de Hemodializă din Focșani, și omul a cărui poveste o vom afla astăzi. Prin prisma faptului că tatăl ei a avut câteva probleme de sănătate grave care impuneau vizita periodică la spital, dr. Alina Lăcătuș a înțeles încă de la o vârstă fragedă că Medicina este domeniul care o atrage din punct de vedere profesional. După ce a absolvit Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani, vrânceanca s-a îndreptat către Facultatea de Medicină din București.

Cu toate că o așteptau 6 ani grei de facultate, dr. Alina Lăcătuș spune că „trecerea de la liceu la facultate nu a fost foarte grea. Cred că dorința de a deveni medic te ajută foarte mult în timpul facultății. Este un volum mare de învățare, dar cred că oricine își dorește lucrul acesta, poate face față. Tatăl meu a avut mai multe probleme de sănătate și, copil fiind, am mers foarte mult cu el prin spitale. Așa am ajuns să-mi doresc foarte mult să ajut oamenii și să creez o relație mai bună între medic și pacient”. În anul V de facultate, dr. Alina Lăcătuș și-a îndreptat gândul spre Nefrologie, cu toate că „până la momentul respectiv, m-aș fi văzut pe o specialitate chirurgicală”, însă Nefrologia „îmbină și o parte chirurgicală, dar și o parte medicală foarte amănunțită”.

În timpul rezidențiatului, am urmărit pacienții transplantați”

Dr. Alina Lăcătuș a ales să facă rezidențiatul la Spitalul „Parhon” din Iași, pentru că „Spitalul Județean Focșani aparține de centrul de pregătire de la Iași, iar eu îmi doream să activez ca medic în orașul natal”. Cei patru ani de rezidențiat au fost „minunați”, iar despre coordonatorul ei, prof. dr. Adrian Covic, medic primar medicină internă și nefrologie, focșăneanca are numai cuvinte de laudă: „pentru domnul domnul profesor Adrian Covic am toată stima. Când am venit aici, după cei patru ani de rezidențiat, îmi venea să-l sun zilnic să-i mulțumesc pentru pregătirea de care am avut parte. Totodată, le mulțumesc tuturor medicilor din cadrul Spitalului «Parhon» din Iași”.

În timpul rezidențiatului, dr. Alina Lăcătuș a lucrat și pe partea de transplant renal, explicând faptul că nefrologii se ocupau atât de pregătirea pre-transplant, cât și cea post-transplant. „La primul transplant la care am asistat, a fost un impact emoțional foarte mare. De obicei, sunt chemați mai mulți pacienți care sunt compatibili, urmând să fie ales cel mai bun. La noi în sală au fost ambii rinichi, și s-a intrat cu primul pacient undeva pe la ora 07.00.

Între timp, am fost sunați pe secție de sora pacientului care întreba dacă știm ceva despre el, pentru că ei nu-i răspunde la telefon. Era vorba despre un bărbat de aproximativ 60 de ani, dializat de mai bine de 10 ani. Când i-am spus că este în sală și face transplant, sora a izbucnit în lacrimi. Mi s-a făcut și mie pielea de găină”, își amintește medicul. Cu toate că „transplantul de organe este o nouă șansă la viață”, dr. Alina Lăcătuș spune că la noi în țară „nu sunt foarte mulți pacienți cadaverici” și asta pentru că familia nu-și dă acordul pentru prelevarea de organe. Soluția?! „Ar trebui făcut un program de prevenție și de educație medicală încă din clasele primare”, totodată fiind nevoie și de o „comunicare mult mai bună între medic și pacient”.

Boala de rinichi nu dă semne decât în stadiul final”

Teama de medici și de spitale îi împidică pe mulți dintre noi să-și facă măcar setul de analize periodice recomandate, și, din păcate, ajung la spital abia atunci când organismul dă semne de boală. Dr. Alina Lăcătuș spune că mulți dintre pacienții care vin la consultații în Policlinica Spitalului Județean Focșani nici măcar nu știu ce înseamnă Nefrologia, și nici nu au mai fost la un medic nefrolog până în acel moment. „Nefrologia se ocupă cu tratarea patologiei renale non-chirurgicale, pre și post-chirurgicale, precum și afecțiunile renale cauzate de boli precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială ș.a.m.d. De partea chirurgicală a rinichiului se ocupă Urologia. Din păcate, boala aceasta de rinichi nu dă semne decât în stadiul final. Rinichiul nu doare, nu-ți dă o stare generală influențată. De aceea, de foarte multe ori, din păcate, pacienții ajung în stadiile avansate ale bolii, chiar în stadiul final, pentru că atunci apar simptomele, și când funcția rinichiului trebuie suplinită prin dializă”, explică dr. Alina Lăcătuș.

În momentul în care rinichiul nu mai reușește să filtreze sângele de toxine, pacientul are nevoie de dializă care presupune o ședință de patru ore, o dată la două zile, spune dr. Alina Lăcătuș. Dializa înseamnă, de fapt, „prelungirea vieții”. În timp ce pacienții cu o boală cronică de rinichi, „adică o boală veche care a avansat”, au șansa de a scăpa de dializă prin transplant renal, cei cu boală acută de rinichi sau cu o insuficiență renală acută au mai multe șanse de recuperare a funcției renale după câteva ședințe de dializă. Având în vedere că boala de rinichi avansează în timp, pacientul trebuie urmărit periodic și trebuie să respecte schema de tratament.

Din păcate, pacienții cu boală de rinichi nu vin la spital, sau vin o dată iar apoi nu mai vin la următoarele controale. Îmi place ca pacientul să plece informat de la cabinet, să știe că în cazul în care are o boală cronică de rinichi, este foarte importantă monitorizarea stării lui de sănătate periodică. Încerc să nu-i sperii, dar, în același timp, îmi doresc să înțeleagă cât de importantă este urmărirea și vizitele la medic. Sper că toți pacienții mei sunt mulțumiți de comunicarea pe care o avem”, mai adaugă dr. Alina Lăcătuș. Atât pacienților ei, cât și tuturor celor care se confruntă cu o patologie renală, medicul le recomandă să nu renunțe la medicație, să meargă periodic la control și să nu neglijeze consumul de apă.

Conștientă de faptul că sistemul sanitar se confruntă cu un „deficit destul de mare de medici”, dr. Alina Lăcătuș îi sfătuiește pe tinerii medici să nu plece din țară, ci să colaboreze între ei pentru a oferi pacienților din România servicii medicale de calitate. „Nu am niciun gând de a pleca în străinătate. Mi-am dorit încă de pe băncile facultății să vin la Focșani, în orașul natal. Familia mea este aici, și, împreună cu soțul meu, avem grijă de fetița noastră de 5 ani aici, la Focșani. Avem nevoie de medici. Este un deficit destul de mare, nu doar pe specialtiatea mea, ci în general. Dacă toți alegem să plecăm, ce facem cu țara noastră?!”, se întreabă dr. Alina Lăcătuș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?