Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

Locuitorii din Vintileasca și Soveja sunt terorizați de urși

Locuitorii comunei Vintileasca sunt terorizați de urși. În ultima perioadă mai mulți urși au fost văzuți în zonele mărginașe din comună, dar și în interiorul satelor, în special în satele Neculele și Bahnele. Urșii caută de mâncare și de cele mai multe ori încearcă să intre în gospodăriile oamenilor unde atacă oi și în special… găini. „Avem mai multe săptămâni de când urșii vin și intră în gospodăriile oamenilor. Aproape în fiecare seară pot fi văzuți în satele Bahnele-Șes și Neculele mai mulți urși printre care și o ursoaică cu doi pui. Ca element de noutate putem spune că mulți dintre acești urși sunt tineri și preferă în special găinile – cotețele în care se află păsări fiind cel mai des vizate. Dacă nu se vor găsi soluții de relocare a acestor animale, vom avea mari probleme”, a precizat primarul din Vintileasca, Tudorel Vâlcociu.

Urs surprins „la furat” cireșe în Dumitrești

Prezența urșilor printre oameni este reclamată și în localitățile Reghiu, Soveja sau Dumitrești. În urmă cu aproape două săptămâni un urs de aproximativ 3 ani a fost surprins „la furat” de cireșe într-o grădină din satul Roșcari, comuna Dumitrești. Deși încă era lumină afară, ursul a intrat în sat și s-a urcat într-un cireș plin cu fructe coapte, din care a început să mănânce tacticos. Imediat a fost simțit de câini, care au dat alarma, iar la fața locului au sosit mai mulți localnici dar și polițiști. Deși era vedeta zilei, ursul a continuat să mănânce cireșe și a rămas indiferent la strigătele localnicilor dar și la sunetele mașinilor de poliție. După ce s-a săturat, ursul a sărit din copac și a plecat către pădure, unde s-a făcut nevăzut.

Primarul din Soveja solicită sprijin guvernamental

Urșii rămân un pericol constant și pentru locuitorii comunei Soveja. Primarul Ionuț Filimon a anunțat că i-a trimis o informare ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, în care prezintă situația în care s-a ajuns ca urmare a atacurilor repetate ale urșilor în gospodăriile localnicilor și solicită luarea unor măsuri de relocare a urșilor. „I-am scris ministrului mediului, apelor și pădurilor, lui Barna Tanczos, o informare cu privire la situația atacurilor de urs brun din localitatea noastră. De săptămâni bune suntem într-o continuă stare de alertă în ceea ce privește atacul urșilor în gospodăriile sovejenilor. Atenționez în cel mai clar mod cu putință că situația de la Soveja se poate termina cu urmări grave dacă autoritățile guvernamentale nu iau o măsură care să scadă numărul mare al urșilor care atacă frecvent gospodăriile sovejenilor. Avem nevoie de o acțiune de relocare a anumitor exemplare de urs pentru a evita conflicte majore și sângeroase între oameni și urși!”, a precizat primarul comunei Soveja, Ionuț Filimon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?