Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

FOTO: Șah – „La Revedere, Grădiniță!”

  • În Focșani a fost continuată tradiția desfășurării competiției așteptată de cei mai mici șahiști

În municipiul nostru există frumoasa și benefica tradiție ca la sfârșitul fiecărui an preșcolar copiii de grădiniță să desfășoare un concurs de șah „La revedere, grădiniță!”, în urma căruia este desemnat șeful promoției respective. Competiția a fost inițiată la sfârșitul anului preșcolar 2011 – 2012 la Grădinița Nr. 23 Focșani unde pentru trei ani și jumătate a funcționat un cerc de șah. De atunci, cu excepția anului 2020 când pandemia nu a permis, la sfârșitul fiecărui an preșcolar, s-a desfășurat acest concurs rezervat copiilor de grădiniță, uneori numai pentru cei care urmau să înceapă cursul primar de învățământ, alteori atât pentru cei care urmau să înceapă cursul primar de învățământ cât și pentru cei care continuau cursul preșcolar. În primul an au participat numai copii de la cercul de șah al Grădiniței Nr. 23. În al doilea an au participat câțiva copii și de la alte grădinițe, dar preponderența copiilor a fost tot de la Grădinița Nr. 23. După primii doi ani, la organizarea competiției începând cu 2014 s-a implicat în fiecare an CSM Focșani 2007, și au participat copii de la mai multe grădinițe din Focșani. Aici este de remarcat clasa educatoarei Potlog Lenuța de la Grădinița Nr. 6 Focșani la care în anul școlar 2013 – 2014 a funcționat un cerc de șah, iar la sfârșitul anului șeful promoției (Potlog Sebastian-Mihail) și mulți dintre copiii clasați în prima jumătate a clasamentului au fost de la acest cerc.

Prima ediție a fost câștigată de Baciu Mihnea-Iustin care a fost declarat șeful promoției 2012. Lui i-au urmat ca șefi de promoție Ioniță George-Călin în anul 2013, Potlog Sebastian-Mihail în 2014, Negoiță Matias-Ioan în 2015, Andrei David-Mihai în 2016, Apostu Ana-Maria în 2017 (până acum singura fată șefă de promoție), Toia Filip-Andrei în 2018, Mureșan Robert-Andrei în 2019 și Rîpanu Edward-Andrei în 2021. Ulterior toți aceștia au avut pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă un parcurs foarte bun sau bun. Să remarcăm, dintre acești nouă, în mod deosebit, tot în ordine cronologică, pe cei care au avut rezultate foarte bune la competițiile naționale și interjudețene: Baciu Mihnea-Iustin, Ioniță George-Călin, Andrei-David-Mihai, Apostu Ana-Maria și Toia Filip-Andrei.

Eveniment inedit în acest an în stabilirea șefului de promoție!

Pe parcursul anului s-au desfăşurat mai multe turnee de preselecţie, două turnee preliminare şi săptămâna trecută turneul final care a reunit cei mai buni opt copii, pe primele trei locuri clasându-se la egalitate de puncte Ailincuţei David-Constantin de la Grădiniţa Nr. 1 Focşani, Motoc Eric–Mihai şi Stratulat David, ambii de la Grădiniţa Nr. 18 Focşani. Aceştia i-au învins pe toţi ceilalţi cinci participanţi dar între ei au realizat victorie/înfrângere în circuit închis. Astfel, Ailincuţei l-a învins pe Motoc, Motoc pe Stratulat şi Stratulat pe Ailincuţei. La toate cele trei criterii de departajare, egalitatea a persistat (fusese eliminat al patrulea criteriu, cel al vârstei, deoarece în concursurile din ultimul timp s-a ajuns de mai multe ori la el şi ar fi avantajat sau dezavantajat pe aceiaşi participanţi care anterior au fost avantajaţi sau dezavantajaţi).

S-a decis organizarea unui baraj între cei trei. Dar la baraj s-a întâmplat acelaşi lucru: Ailincuţei l-a învins pe Motoc, Motoc pe Stratulat şi Stratulat pe Ailincuţei. De aceea s-a hotărât ca, în premieră, titlul de şef de promoţie să fie acordat la toţi trei, toţi trei intrând în posesia unei cupe.

S-au mai remarcat, de la toate turneele, Mihai Alexandru-Gabriel, Costache Ştefan, ambii de la Grădiniţa Nr. 1 Focşani, şi Gorobei Gabriel de la Grădiniţa Nr. 4 Focşani. În afara celor şase nominalizaţi, pe ceilalţi participanţi la turneele de preselecţie şi la turneele preliminare admişi la turneul final (chiar dacă unii n-au mai participat şi la acesta) îi vom nominaliza în ordine alfabetică: Chiriac Jessica-Ruth de la Grădiniţa Nr. 4 Focşani, Diaconu Ştefan-Matei de la Grădiniţa Nr. 15 Focşani, Grecu Tudor de la Grădiniţa Nr. 23 Focşani, Leu Andrei de la Grădiniţa Nr. 6 Focşani, Neagu Ştefan-Victor de la Grădiniţa Nr. 18 Focşani, Spulber Aris, Zar Alexandru-George, ambii de la Grădiniţa Nr 7 Focşani.

Acest ultim concurs a lăsat o umbră de regret: toate fetele au participat sporadic doar la turneele de preselecţie. De asemenea, câţiva băieţi de perspectivă (printre care Grecu Tudor, Spulber Aris şi Diaconu Ştefan) după preselecţie nu au mai participat la turneele preliminare şi la turneul final.

Organizatorii acestei competiții au fost CSM Focșani 2007 care a asigurat personalul calificat, SMART SCHOOL SOARE care a asigurat baza materială, diplomele şi locația, şi filialele surori vrâncene ale Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, care au asigurat trei cupe și trei medalii.

Anton SOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?