Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

FOTO: Elevi de 10 la Evaluarea Națională 2022. Interviu cu Rialda Maria Popa, absolventă a Școlii Gimnaziale „Duiliu Zamfirescu” Focșani

În spatele mediei generale 10 pe care Rialda Maria Popa, absolventă a Școlii Gimnaziale „Duiliu Zamfirescu” din Focșani, a obținut-o anul acesta la Evaluarea Națională, se află multe ore de studiu și o dorință de a excela. Adolescentei i-a plăcut întotdeauna să învețe, nu doar la Limba și literatura română și Matematică, ci și la celelalte materii, înțelegând că un viitor frumos poate depinde foarte mult de educație. Ajutată de mama ei, Rialda a reușit să-și „contabilizeze timpul foarte bine”, astfel încât să învețe, să-și facă temele la timp, dar și să iasă în oraș cu prietenii. „Pot spune că am avut parte de tot ce mi-am dorit și că părinții m-au susținut mereu în tot ce am vrut să fac. Am fost în centrul atenției și cred că asta m-a ajutat foarte mult în rezultatele școlare”, consideră tânăra.

Când vorbește despre mama ei, ochii „îi dansează” de fericire, pentru că mama a susținut-o, i-a dat încredere în ea și a ambiționat-o de fiecare dată. Iar Rialda a absolvit gimnaziul cu media generală 10, fără să simtă presiune pe umerii ei. În ultima perioadă, pentru a se asigura că va obține nota maximă la examenul de capacitate, adolescenta spune că a făcut câteva sacrificii. „Am fost puțin mai stresată în ultima perioadă cu Evaluarea Națională. Ca să mă concentrez pe învățat, am făcut o pauză de la pian, pe care-l studiez încă de la vârsta de 5 ani, dar acum vreau să reîncep cursurile”, spune Rialda.

Am fost extrem de mândră de rezultatul meu”

Atrasă de științele exacte încă de la o vârstă fragedă, Rialda spune că atunci când a ieșit din sala de examen a avut încredere că va obține notă maximă la Matematică. La Limba și literatura română însă, „am spus că subiectivitatea îmi poate lua câteva puncte, dar n-am avut greșeli”. Cu toate că se aștepta la nota maximă, când a văzut că are media 10 la Evaluarea Națională, „ca orice elev, și eu am fost extrem de mândră de rezultatul meu și cred că-l merit”. Încercând să-și stăpânească emoțiile cu diplomație, Rialda spune că le este „foarte recunoscătoare profesorilor pentru tot suportul emoțional pe care mi l-au transmis și pentru toate cunoștințele pe care mi le-au oferit de-a lungul anilor. Cred că au fost ca o flacără a cunoașterii pentru mine; m-au luminat să fac mereu alegerile bune și m-au motivat să învăț totul zi de zi”. Totodată, adolescenta le este recunoscătoare și părinților care i-au fost și speră că-i vor fi și de acum înainte alături „la bine și la greu”.

Pentru Rialda, școala nu a fost niciodată o povară, mai mult decât atât, participarea la concursurile școlare a fost o plăcere. „În fiecare an am participat la diverse concursuri, fie de Chimie, Matematică, Română, și chiar Engleză, și am obținut premii la nivel județean. Anul acesta școlar am obținut un premiu național la un concurs de Chimie, «iChemist». Iar cu ajutorul premiilor pe care le-am obținut de-a lungul timpului, am făcut o impresie bună și am primit o bursă la Liceul Intenațional de Informatică București ICHB, așa că din toamnă voi învăța acolo”, spune adolescenta.

Cu toate că la început gândul de a sta singură, la cămin, într-un oraș străin și departe de familie, a speriat-o puțin, Rialda este acum împăcată cu ideea că trebuie să se maturizeze și să învețe să-și poarte singură de grijă. Având în vedere că va studia în afara localității, și nu se va întâlni prea des cu colegii din gimnaziu, adolescenta spune că-i va fi „foarte dor de ei” și speră că au „intrat cu toții unde și-au dorit și că vor ajunge unde vor ei în viață”.

În ceea ce privește planurile de viitor, iubind Matematica încă de când era mică, „pentru că am întâlnit-o pe doamna profesoară Mariana Guzu, un dascăl excepțional, pe care-l voi respecta și iubi mereu, pe viitor, mă văd urmând Facultatea de Politehnică, dar mă gândesc serios și la Medicină/ Genetică, pentru că bunicul este medic și mi se pare o meserie nobilă, care mi s-ar potrivi”. Până atunci, în această vacanță de vară, Rialda își dorește să se relaxeze cât mai mult, să citească „mai mult din literatura română, pentru că știu că mă va ajuta foarte mult”, și să înceapă să învețe „materia care urmează să fie predată la liceu”.

O felicităm pe Rialda Maria Popa pentru rezultatele deosebite și-i dorim succes în continuare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?