Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

Ziua Drapelului Național a fost sărbătorită în Focșani

Ziua Drapelului Național a fost sărbătorită ieri de vrânceni, manifestări fiind organizate în Municipiul Focșani, pe esplanada Palatului Administrativ, la eveniment participând oficialități, militari ai Garnizoanei Focșani, dar și vrânceni. Printre participanți s-au aflat prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, primarul Municipiului Focșani, Cristi Misăilă, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, deputații Laurențiu Marin și Elena Stoica, consilieri județeni și consilieri municipali. Manifestările au debutat cu intonarea Imnului Național, au continuat cu discursurile oficialităților și cu ceremonia de înălțare a Drapelului Național, în cadrul căreia a fost binecuvântat de către preotul garnizoanei și arborat pe catargul din fața Prefecturii județului Vrancea, în acordurile imnului național interpretat de muzica de garnizoană.

Prefectul Județului Vrancea, Nicușor Halici, a subliniat că steagul are o semnificație aparte și reprezintă suveranitatea și independența poporului român. Acesta a precizat că există oameni care vor să denigreze drapelul, care vor să ducă în derizoriu unul din simbolurile importante ale românilor. „Steagul din toate timpurile, de când e scrisă istoria cel puțin, a avut o semnificație aparte și anume aceea de apartenență la un grup, la un scop, la o tradiție și la un crez. Nu degeaba pe toate fronturile, nu degeaba pe toate catargele din fața tuturor instituțiilor, mai nou și din fața multor case private, steagul ocupă un loc aparte. Acest loc aparte trebuie să fie în primul rând în inimile noastre. Pentru ca el să fluture s-a pierdut sânge, s-a pierdut foarte mult de-a lungul veacurilor. De ce? Pentru ca steagul să flamure, pentru ca poporul să flamure într-o libertate, independență și o conviețuire pașnică și armonioasă. Drapelul nu este doar un simbol al unei națiuni, reprezintă suveranitatea și independența poporului, reprezintă apartenența noastră la credință, la tradiții și la valori, predate din generație în generație. Chiar dacă astăzi nu mai avem război în adevăratul sens al cuvântului în România, din păcate sunt în continuare oameni care încearcă să știrbească un simbol fundamental al poporului român. Sunt oameni care vor să denigreze drapelul, care vor să ducă în derizoriu tocmai unul din simbolurile importante. Depinde de noi ca acest steag să flamure peste generații”, a spus prefectul Nicușor Halici.

Steagul este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii şi unde se vor naşte copiii voştri

Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, a declarat că Drapelul Naţional este unul din cele trei simboluri naţionale ale României, parte a identităţii naţionale, alături de Stema naţională şi Imnul naţional. „Ziua Drapelului Național a fost proclamată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Tricolorul românesc era cunoscut încă din deceniul 4 al secolului XIX drept simbol național, cu cel puțin un deceniu înainte de oficializarea sa. În timpul Revoluției de la 1848 Tricolorul a fost adoptat ca simbol al națiunii în prima zi a victoriei revoluției române. Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor. În anul 1861, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a decretat tricolorul ca drapel oficial al Principatelor Unite, afirmând că: „Steagul este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii şi unde se vor naşte copiii voştri. Steagul este, încă, simbolul devotamentului, credinţei, ordinei şi al disciplinei ce reprezintă oastea”. Cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea. Dumnezeu să binecuvânteze România și poporul român!”, a spus vicepreședintele Ionel Cel Mare.

Eroii sportivi fac cinste neamului românesc!

Primarul Municipiului Focșani, Cristi Misăilă, a punctat că ziua de 26 iunie oferă prilejul de a sărbători Drapelul Național, poate cel mai important simbol național prin încărcătura sa istorică și emoțională. Acesta a adăugat că identitatea și unitatea națională, suveranitatea și independența tării noastre se regăsesc în cele trei sfinte culori pe care fiecare dintre noi le privim cu dragoste și respect. „Pe cât de mult ne unesc aceste trei culori, tot atât de mult ne aduc aminte de cei ce, de-a lungul timpului, au luptat și s-au jertfit pentru Drapelul Național. Iar unul dintre cei mai cunoscuți eroi români care au purtat Tricolorul în luptă, plătind prețul Victoriei cu propria sa viață, este maiorul Gheorghe Şonţu, născut și crescut aici, la Focșani. Eroismul și jertfa sa sunt pentru noi motive de mândrie pentru că într-unul dintre momentele definitorii ale trecutului nostru, un focșănean a fost în prim plan și a scris istorie cu sângele său! Eroul Gheorghe Șonțu și toți cei ca el au făcut ca noi să fim astăzi un popor liber într-un stat democratic, membru cu drepturi depline în cele mai importante organizații militare, politice și economice pe care le-a cunoscut vreodată lumea – NATO și Uniunea Europeană. Tocmai de aceea, se cuvine ca în momente precum cel de azi, dar nu numai, să onorăm memoria și sacrificiile înaintașilor noștri, care prin puterea exemplului lor, ne-au arătat ce înseamnă cu adevărat să îți iubești și să îți respecți Drapelul Național! Generaţiile trecutului, cu întreaga galerie de eroi ai neamului românesc, sunt pentru noi toți idealul suprem de solidaritate, încredere şi perseverenţă, spre care ar trebui cu toții să tindem, atât noi, cei de azi, cât și toate viitoarele generații de români. Iar acest lucru trebuie să îl facem atât în momentele noastre de bucurie, cât și atunci când va fi vreodată să traversăm clipe de grele încercări”, a afirmat edilul șef al Municipiului Focșani.

Acesta a precizat că nu trebuie uitați nici românii care ne-au adus bucurie atunci când reușitele lor profesionale, educaționale, artistice sau sportive au făcut ca tricolorul românesc să fie privit cum se înalță deasupra tuturor pe acordurile Imnului Național. „Vă rog să-mi permiteți să amintesc de ultimii noștri eroi sportivi care ne-au făcut efectiv să plângem de bucurie! Și o să încep cu două sportive focșănence – gimnasta Ana Maria Bărbosu, care a cucerit medaliile de aur și bronz la Cupa Mondială din Croația, și atleta Claudia Prisecaru, medalia de argint la Campionatul Balcanic desfășurat la Craiova și titlul național obținut aseară la proba de 3.000 metri obstacole la Campionatul Național. Felicitari, Ana Maria și Claudia și mult succes în continuare! Iar acum, dați-mi voie să îl felicit public și pe tânărul, dar deja o stea a natației mondiale – David Popovici! Cu cele două medalii de aur cucerite la cele mai importante probe ale Campionatului Mondial de Natație de la Budapesta, tânărul de doar 17 ani a rescris istoria acestei discipline sportive, dând României primul înotător care ocupă cea mai înaltă poziție pe podium într-o probă masculină la un campionat mondial. David, felicitari pentru incredibila ta performanță și îți mulțumim că ne-ai dat atâtea motive să fim mândri că suntem români! Felicitari și părinților tăi, care au fost și sunt alături de tine și mult succes în viitoarele tale competiții! Iar în loc de încheiere, vreau să adresez tuturor cetățenilor din Municipiul Focșani și din Județul Vrancea cele mai sincere urări de bine, sănătate şi putere de muncă. La mulți ani, focșăneni! La mulți ani, vrânceni! La mulți ani, români! La Mulți Ani, România, cu ale tale sfinte simboluri naționale!”, a încheiat primarul Cristi Misăilă.

Manifestările dedicate Zilei Drapelului Național s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare și a muzicii militare a Garnizoanei Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?