Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

ENET are zilele numărate

Consiliul Local Focșani trebuie să găsească o soluție pentru funcționarea sistemului centralizat de încălzire al municipiului deoarece ENET se pregătește pentru faliment. Producătorul de energie termică este în insolvență și, deși urmează să fie discutat planul de reorganizare, datoriile ENET Focșani sunt considerate prea mari pentru a putea fi achitate în termenul legal. Conform informațiilor transmise de ENET, datoriile stabilite conform tabelului preliminar al creditorilor se ridicau, la data intrării în insolvență, la 153,3 milioane lei. La acestea se adaugă cheltuielile de funcționare curentă. Estimările făcute de către ENET arată că, în ipoteza în care planul de reorganizare ar fi aprobat de creditori, acesta ar fi imposibil de respectat întrucât marja de profit a societății este plafonată la 5%, fiind prestat un serviciu public cu impact social.

În aceste condiții, ENET Focșani ar urma să intre în faliment, caz în care ar fi în imposibilitatea de a mai asigura producerea, distribuția și furnizarea de energie termică în sistem centralizat în Municipiul Focșani, nemaiputând asigura continuitatea serviciului și respectarea celorlalte obligații cuprinse în Contractul de concesiune, se arată în adresa transmisă de ENET către Primăria Focșani prin care se atrage atenția asupra pericolului de a intra în iarna 2022-2023 fără o soluție certă de asigurare a energiei termice în sistem centralizat. Singura soluție pentru ca focșănenii să nu rămână fără apă caldă și căldură în această iarnă este înlocuirea ENET cu un alt operator, care să aibă capacitatea financiară și juridică de a presta acest serviciu. Însă aceasta este o procedură de durată și care trebuie să respecte câteva condiții stabilite prin legislația din domeniu. Consiliul Local nu poate stabili arbitrar cum va fi operat acest serviciu public în municipiu, respectiv prin gestiune directă sau delegată, adică printr-un serviciu specializat sau de către un operator privat.

Pentru aceasta trebuie elaborat un studiu de oportunitate care să propună soluția optimă privind operarea serviciului în Focșani. Cele două variante sunt gestiunea directă sau delegată, respectiv printr-un serviciu specializat sau printr-un operator privat, fie cu capital asigurat de Consiliul Local, fie privat sau mix. Ulterior, după ce va fi stabilită solia de operare a serviciului de alimentare cu energie termică, trebuie stabilită metoda de încredințare a serviciului de termoficare, adică prin încredințare directă în cazul în care se merge pe soluția unui nou operator cu capital de stat, sau prin licitație publică, caz în care trebuie elaborat caietul de sarcini și Regulamentul de participare la licitație. În ambele situații este nevoie de întocmirea unui draft de Contract de concesiune a serviciului.

Plecând de la aceste considerente, având în vedere că operatorul desemnat va trebui să obțină licențele de funcționare, licențe care nu pot fi obținute fără a face dovada posesiei instalațiilor de producere a energiei termice și electrice în cogenerare, vă rugăm ca, în regim de urgență, să inițiați și să aprobați sumele de bani necesare elaborării Studiului de oportunitate și a celorlalte documente subsecvente indicate. Orice întârziere nu face altceva decât să prelungească aceste demersuri și să se ajungă în pragul sezonului rece 2022-2023 fără o soluție certă de asigurare a energiei termice în sistem centralizat în municipiul Focșani cu consecințe sociale pe care nu vrem să le anticipăm, se arată în adresa semnată de administratorul special Manole Merchea.

Informarea transmisă de ENET a stat la baza propunerii de majorare a bugetului local al municipiului pentru acest an cu suma necesară pentru contractarea acestui Studiu de oportunitate. Devizul estimativ al ISPE – Institutul de Studii și Proiectări energetice arată o valoare de 25 mii euro pentru documentul menționat. Adică 150 mii lei, suma propusă de primarul Cristi Misăilă pentru a fi alocată și care va fi discutată la ședința ordinară a Consiliului Local care va avea loc joi, 30 iunie. Propunerea edilului a mai fost pe ordinea de zi la ultima ședință extraordinară a Consiliului Local însă a fost eliminată în urma unui amendament votat de majoritatea PNL-USR. Acum, după avertismentul public de la ENET, cei de la PNL-USR trebuie să decidă ce se va întâmpla cu încălzirea apartamentelor și instituțiilor publice din Focșani în această iarnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?