Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607
Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607

Impozit de 80% pentru specula imobiliară cu terenuri agricole

Proprietarii terenurilor agricole situate în extravilanul localităților vor fi obligați să le utilizeze doar pentru activități agricole. Un proiect de ordonanță al Ministerului Agriculturii modifică legea referitoare la vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan. Proiectul de act normativ are ca obiectiv „comasarea terenurilor agricole, descurajarea cumpărării proprietăţii funciare în scop de revânzare imediată, prevenirea speculei imobiliare, prevenirea fărâmițării proprietăţii funciare și achiziția terenurilor pentru desfășurarea activităților agricole specifice pe termen mediu şi lung”.

Printre modificările și clarificări la forma actuală a legii menționate se numără modul de stabilire și de distribuire a impozitului aplicat celor care revând un teren agricol în termen de 8 ani de la cumpărare. Astfel, terenurile agricole situate în extravilan se pot înstrăina, prin vânzare, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărare, „cu obligaţia plăţii de către vânzători a unui impozit în cotă de 80% aplicată asupra diferenţei dintre valoarea terenurilor agricole de la data vânzării și cea de la data cumpărării, determinată potrivit valorii orientative stabilită prin expertiza întocmită de camera notarilor publici sau a valorii minime stabilită prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici, după caz, din respectiva perioadă”. 

Acest impozit va fi calculat și încasat de notarul public la care se face tranzacția. Impozitul va fi redistribuit către bugetul de stat (60%) și către bugetul localităților unde este situat terenul (40%). „Proprietarii terenurilor agricole situate în extravilan au obligația să le utilizeze exclusiv în vederea desfășurării activităților agricole de la data cumpărării, iar în situația în care pe terenul agricol există investiții agricole pentru culturile de pomi, viță-de-vie, hamei și irigații exclusiv private, se va păstra destinația agricolă a acestor investiții”, se arată în proiectul de act normativ. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?