GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Interviu cu plutonier adjutant Vlăduț Grosu, de la servant pe TAB în Afganistan, la pompier

0
861

Plutonier adjutant Vlăduț Grosu, subofițer operativ la Detașamentul de Pompieri Focșani din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Anghel Saligny‟ al județului Vrancea, face parte din familia pompierilor vrânceni de aproximativ 16 ani. În toată această perioadă, a pierdut șirul misiunilor la care a participat, atât în timpul orelor de serviciu, cât și în afara programului de lucru, însă nu și dorința de a face bine semenilor și a le fi alături atunci când au nevoie de ajutor. „După clasa a VIII-a, am urmat Școala profesională la Liceul nr. 4 din Focșani, după care am optat pentru seral la Liceul nr. 1 din Focșani, profil tehnolog prelucrări prin așchiere. În 1995, m-am angajat pentru prima dată la fostul CPL, ulterior a urmat întreruperea serviciului pentru stagiul militar‟, povestește plt. adj. Vlăduț Grosu.

A ales să facă armata pentru că l-a fascinat încă din copilărie uniforma militară, dar recunoaște că cele trei luni de pregătire de la școala de gradați din Buzău au fost grele. „Am făcut armata la Focșani, la Jandarmerie, dar am mers la Buzău la școala de gradați, pentru o pregătire intensă care a durat trei luni. A fost destul de greu la început, dar m-am adaptat. Participam la misiuni de patrulare, cu patrule mixte formate din jandarmi și polițiști. Interveneam la scandaluri iscate între familii, batalionul de jandarmi fiind în cartierul Simileasca din Buzău, cartier aflat mai mereu în atenția Poliției și Jandarmeriei‟, spune plt. adj. Vlăduț Grosu. După ce s-a întors din armată, vrânceanul a vrut să rămână în sistem, „doar că, în 1999, am dat examen și am fost admis fără loc‟, așa că s-a angajat la o firmă privată unde a lucrat trei ani. 

„Am fost angajat la MApN și am participat la o misiune în Afganistan‟

În 2002, plt. adj. Vlăduț Grosu a fost angajat la o unitate militară din Focșani. „Timp de trei ani am lucrat la Compania CBRN (Chimic, Biologic, Radiologic, Nuclear), unde eram luptăror la un pluton de aruncătoare de grenade incendiare. Din 2005 și până în 2006, după restructurare, am trecut la Compania Cercetare, pe funcția de cercetaș‟, spune vrânceanul. În 2004, plt. adj. Vlăduț Grosu a participat la o misiune internațională în Afganistan care a durat 6 luni. Pe lângă temperaturile insuportabile, cea mai mare problemă cu care s-a confruntat a fost lipsa familiei. 

A fost o misiune de restabilire și impunere a păcii între statul afgan și talibani. Talibanii încercau să îngreuneze viața de zi cu zi a populației și era nevoie de intervenția armatei. Am fost servant pe TAB și în 98% din misiune am făcut misiuni de patrulare cu echipele de cercetare. Acolo am prins Paștele și ziua mea. Cu familia vorbeam prin telefon, destul de puțin pentru că la momentul acela era destul de scump. Vorbeam o dată pe săptămână‟, povestește plt. adj. Vlăduț Grosu. Când a plecat în Afganistan, a lăsat acasă un copil de 1 lună, iar când a revenit în țară, „aproape că mergea în premergător. Mi-a fost destul de greu cât am fost plecat‟, adaugă acesta.

Amintiri de la începutul carierei de pompier

În 2006, aflând din media că ISU Vrancea a scos la concurs posturi, Vlăduț Grosu a făcut „un pas în față‟ și a aplicat pentru un loc. La vremea aceea nu știa prea multe despre misiunile pompierilor și-și amintește că „primele misiuni au fost cu emoții. La primul foc, nu reușeam să mă echipez mai repede. Simțeam că-mi rămân pantalonii mici, că nu-mi încăpeau picioarele… dar, în timp, m-am acomodat foarte repede‟. La începutul carierei, pompierul a participat la o misiune de stingere a unui incendiu izbucnit la o casă, „incendiu în urma căruia au murit doi copilași‟. Pentru un moment, interviul se oprește, pentru că vocea a început să-i tremure, iar lacrimile s-au încăpățânat să mai rămână în colțul ochilor și s-au scurs rapid pe obraji.

După câteva minute, plt. adj. Vlăduț Grosu a continuat să povestească: „a fost o zi normală la serviciu. Îmi aduc aminte că a sunat alarma de incendiu și că la fața locului s-au deplasat mai multe echipaje. S-a întâmplat în apropiere de Focșani, pe înserat. În casă au fost lăsați doi copilași care cred că au umblat la sobă, au tras jarul jos și, din păcate, ambii au murit. Era primul incendiu cu victime la care interveneam‟. Fiind la rândul său tată, vrânceanul spune că misiunile în care sunt implicați copii îl emoționează și-i este greu să le uite. „Atunci, pe moment, adrenalina te face să treci peste orice, ulterior, acasă, apar emoțiile. Am mers și la accidente, pentru că am făcut echipă cu Descarcerarea, am intervenit și la inundații, dar n-aș putea spune unde este mai greu. Toate misiunile sunt complexe‟, consideră pompierul.

Pompierul lunii mai 2022

Când vine la serviciu, plt. adj. Vlăduț Grosu simte că a ajuns la „a doua familie‟, pentru că-i place foarte mult ceea ce face. Au fost și situații în care poate că viața i-a fost pusă în pericol, dar fiecare pompier se pregătește constant „tocmai pentru a nu deveni din salvator victimă‟. Iubește atât de mult ceea ce face, încât nu poate rămâne indiferent la necazul cuiva nici atunci când se află în timpul liber: „am intervenit la aproape toate incendiile din zona mea, la Urechești‟. În luna mai a acestui an, în timp ce se afla în curte, vrânceanul a zărit de la depărtare un fum dens. „Este fum prea mare, trebuie să merg să văd ce s-a întâmplat!‟, și-a spus în gând. Imediat l-a rugat pe băiatul cel mare să pornească mașina și au mers la locuința respectivă. „Când am ajuns, ardea o locuință pe o suprafață de 250 mp. Îmi luasem de acasă bocancii și, de la colegii de pe SMURD, care știam că au întotdeauna două costume de protecție, am cerut un costum care mi s-a potrivit perfect. Așa am putut acționa împreună cu colegii mei și echipa SVSU de la primărie. Nu au fost victime, însă o bătrână a suferit un atac de panică. Nu a fost nevoie să fie transportată la spital‟, spune plt. adj. Vlăduț Grosu.

 În urma acestei intervenții, și „în semn de apreciere pentru rezultatele deosebite obținute în activitatea profesională‟, vrâncenul a fost numit „Pompierul Lunii mai – 2022‟.  Diploma pe care a primit-o din partea conducerii ISU Vrancea este dedicată întregii turi de serviciu alături de care a intervenit în acea zi pentru că „fără ei, fără colegii mei, nu puteam facem nimic. Le mulțumesc că fac parte din această familie. Este o onoare pentru mine. Le doresc să fie sănătoși! Și, încă o dată spun: un pompier are succes când acționează în echipă‟.

Dacă băiatul cel mare, de 18 ani, nu-și dorește să devină pompier, cel mic, de 13, „este foarte curios și mă întreabă mereu ce am făcut la serviciu, la ce misiuni am fost…‟. Însă, plt. adj. Vlăduț Grosu îi va lăsa pe fiecare în parte să-și aleagă drumul în viață. „Cine-și dorește o viață de militar, poate să ia exemplu și din media, să vadă ce se întâmplă în viața unui pompier, a unui jandarm, a unui polițist, a unui doctor ș.a.m.d. Ar fi mai ușor de ales. Iar cine-și dorește cu adevărat, trebuie să aibă un pic de curaj‟, este de părere vrânceanul. 

Îl felicităm pe plt. adj. Vlăduț Grosu pentru rezultatele obținute în carieră și-i dorim mult succes în activitate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here