Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

David Popovici, ca sursă de inspirație! Pentru copii și pentru autorități

David Popovici este un campion. Este la doar 17 ani un foarte mare campion al înotului românesc. Nu doar pentru că a câștigat – este al doilea înotător din lume – două titluri, la 100 metri liber și 200 metri liber, la o aceeași ediție a Campionatului Mondial, ci și pentru că este deținătorul recordurilor mondiale de juniori pe cele două distanțe, iar în 2021 a câștigat titlul de Campion European de seniori la 200 metri liber în bazin scurt și de trei ori titlul de Campion European de juniori – la 50, 100 și 200 metri liber, după ce în 2019 se întorsese acasă de la Festivalul Olimpic al Tineretului European cu medalia de aur la 100 metri liber. David Popovici este un mare campion al înotului mondial. Altfel, fabulosul campion Ian Thorpe nu s-ar fi dus, ca un gest de apreciere și recunoaștere a valorii campionului român, să-i decerneze medalia de aur după cursa de 200 metri de la Budapesta.  

Despre David Popovici și cea mai recentă performanță a sa au scris ori vorbit folosind cele mai expresive figuri de stil specialiști ai natației ori ziariști. Nu-mi propun să adaug ceva. Voi prelua ceea ce însuși David Popovici a spus despre sine: ”Sunt un puști care înoată repede. Un tip banal care face lucruri extraordinare alături de oamenii extraordinari pe care îi are în spate”. 

David Popovici nu este, cu siguranță, un tip banal, ci un tip extraordinar tocmai pentru că face lucruri extraordinare. Dar el nu a apărut din nimic. A fost performer de mic – bătea recorduri de la 11 ani, spun cei care îl cunosc mai bine. A ajuns să facă lucruri extraordinare, însă în circumstanțe speciale! S-au aliniat, ca într-o cea mai productivă conjuncție astrală, întâmplarea care l-a dus la înot, calitățile fizice, talentul imens, bucuria de a înota, oamenii extraordinari pe care îi are în spate – părinți, antrenor, preparator fizic, nutriționist, psiholog. Supercampionul nu a apărut din nimic. Dar nici nu este produsul sistemului de sport din România. Dacă ar fi, atunci România ar avea o pleiadă de campioni în natație, ca și în alte sporturi.  

Devenirea lui – ca și viitoarea-i evoluție care nu poate fi decât de cel puțin același nivel, ține de împrejurări extraordinare și de oameni extraordinari. De aceea este greu de crezut că înotul românesc va aduce lumii prea curând un nou David Popovici. Dar fenomenul care l-a dat – și ni l-a dat pentru a ne bucura – ”mă bucur pentru că m-ați urmărit atât de mulți” spunea după cursa de 100 metri, poate genera un mare un aflux către înot al copiilor României. Către sport, către o sursă importantă de sănătate. 

Sunt cerute mai multe bazine pentru sportul de masă. Dar și pentru performanță, din care pot apărea noi campioni. Focșaniul are un asemenea bazin, despre care specialiștii spun că este între cele mai bune din țară și unde merg mulți copii și nu numai. Aici ar putea fi formați și sportivi de performanță dacă ar exista o secție specializată la un club din municipiu. Bazinul de Înot Didactic din Sud a găzduit turnee de campionat național sau de Cupa României ori internaționale de polo pe apă. Cine știe, poate că David Popovici, cu extraordinarele sale performanțe, ar putea fi o sursă de inspirație pentru cei îndrituiți să decidă în acest sens! 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?