Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

CUP anunță finalizarea lucrărilor la sistemul de alimentare cu apă și de canalizare din Ruginești; totuși, apa este furnizată tot cu program

Compania de Utilități Publice (CUP) SA a anunțat miercuri că au fost finalizate lucrările de alimentare cu apă și canalizare în comuna Ruginești. „Lucrările începute la Ruginești în luna decembrie 2018, parte a proiectului regional „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea”, au fost finalizate. Recepția acestor lucrări de investiții realizate cu fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), a avut loc la începutul acestui an, în luna ianuarie 2022. Astfel, pentru colectarea, transportul și descărcarea apelor uzate menajere din Ruginești în Stația de Epurare a municipiului Adjud, sistemul de canalizare nou-înființat cuprinde 10.000 ml conducte de preluare ape uzate, 4.500 ml conducte de refulare, 4 stații de repompare și 1 stație de transfer ape uzate. De asemenea, în cadrul aceluiași proiect regional, în comuna Ruginești este în curs de execuție reabilitarea celor 3 rezervoare existente pentru înmagazinare apă potabilă, precum și realizarea unei stații de tratare a apei. Mulțumim utilizatorilor noștri pentru răbdarea și disponibilitatea demonstrate pe parcursul derulării lucrărilor, arătând înțelegere față de obiectivul general de creare a unor condiții firești de trai“, se arată într-un anunț al CUP SA Focșani.

Prin POIM s-a realizat și creșterea conectivității la rețeaua de apă potabilă a 57 de imobile. „Apa potabilă de calitate și colectarea apelor uzate menajere sunt elemente esențiale în viața oricărei comunități, mai ales în zonele rurale, unde nu sunt disponibile în totalitate. Prin investițiile realizate până în prezent, dar și prin lucrările viitoare cuprinse în proiectul ”Dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare în județul Vrancea, Etapa a III-a”, aferent perioadei de programare 2021-2027, ne dorim să aducem normalitatea în fiecare localitate din aria noastră de operare“, se mai arată în anunțul CUP SA Focșani.

Apa, tot cu program

Din păcate, sunt încă dificultăți în alimentarea cu apă. Conform unui anunț de marți al CUP, „în perioada următoare este necesară reluarea programului stabilit pentru asigurarea serviciului de alimentare cu apă în localitatea Ruginești. 

În zilele impare (începând de marți, 21 iunie 2022), furnizarea apei se face în intervalul 7:00 – 22:00, pentru utilizatorii din satele Anghelești și Ruginești (în jumătatea dinspre localitatea Anghelești). 

În zilele pare (începând de miercuri, 22 iunie 2022), furnizarea apei se face în intervalul 7:00 – 22:00, pentru utilizatorii din satele Ruginești (partea de vale), Deleni, Văleni, Desăgești, Copăcești”.

De altfel, într-o postare pe pagina de Facebook, reprezentanții CUP arată că „în perioada secetoasă pe care o traversăm, se înregistrează un consum de apă peste media perioadelor toamnă-iarnă. Diferența de consum este cauzată de folosirea intensivă a apei la întreținerea culturilor agricole.

Astfel, conform prevederilor legale, pentru localitățile afectate (în special, satele învecinate zonelor acoperite de culturi agricole), suntem nevoiți să asigurăm serviciul de alimentare cu apă în baza unui program. Acesta poate fi consultat aici: https://www.cupfocsani.ro/p/program-de-furnizare-apa . 

Cu această ocazie, facem apel către utilizatori, dar și către factorii de decizie din aceste localități, să înțeleagă faptul că, în perioadele secetoase, apa potabilă din rețeaua publică se folosește cu precădere pentru satisfacerea nevoilor gospodăreşti ale populaţiei”.

Lucrări în 38 de localități

Lucrările din cadrul proiectului regional „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea” se derulează în perioada 2018-2022, în 38 de localităţi din Vrancea cu peste 200 mii de locuitori în total. Lucrările sunt executate de societățile care au câștigat licitațiile, respectiv: Hidroconstrucția SA, Vega 93 SRL, Lemacons SRL, Tancrad SRL, Asocierea Ludwig Pfeiffer S.R.L– Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau GmbH &Co KG și Porr Construct SRL. Proiectul, cunoscut sub numele de Vranceaqua, etapa a II-a, este finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare și cuprinde 10 contracte de lucrări, la sistemul de alimentare cu apă și la sistemul de canalizare din mai multe localități din județul Vrancea.

La sistemul de alimentare cu apă, lucrările sunt realizate în 19 UAT-uri, după cum urmează: Focșani, Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești, Bolotești, Dumbrăveni, Gugești, Homocea, Jariștea, Obrejița, Slobozia Bradului, Ruginești, Sihlea, Soveja, Străoane, Suraia, Tâmboiești, Tulnici (Lepșa – Greșu).

La sistemul de canalizare, lucrările sunt realizate în 35 UAT-uri, după cum urmează: Focșani, Golești, Câmpineanca, Gologanu, Milcovu, Răstoaca, Vânători, Cotești, Cârligele, Adjud, Ruginești, Mărășești, Odobești, Vârteșcoiu, Broșteni, Jariștea, Bolotești, Panciu, Străoane, Gugești, Urechești, Popești, Dumbrăveni, Bordești, Slobozia Bradului, Tâmboiești, Obrejița, Sihlea, Măicănești, Biliești, Suraia, Vulturu, Nănești, Tătăranu și Tulnici (Lepșa – Greșu). Sunt realizate rețele de apă și canalizare, stații de pompare și stații de epurare a apelor uzate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?