Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO și FOTO! Bacalaureat 2022. Proba la alegere a profilului și specializării: „Sperăm să luăm note mai mari!‟

Am terminat cu Bac-ul, vreau la mare!‟, asta au spus majoritatea candidaților care au ieșit din centrul de examen organizat la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret‟ (CNPSH) Focșani. Astăzi, absolvenții de clasa a XII-a care s-au înscris la sesiunea iunie-iulie 2022 a Bacalaureatului, au susținut examenul la proba la alegere a profilului și specializării. Examenul de astăzi a fost susținut la 11 discipline: Anatomie și fiziologie umană; Biologie vegetală și animală; Chimie; Economie; Fizică; Geografie; Informatică; Logică, argumentare și comunicare; Psihologie; Sociologie și Filosofie.

Lui Vlad, absolvent al CNPSH Focșani nu i-au plăcut subiectele de la Logică, dar spune că s-a descurcat: „Am ieșit primul din sală. Mă simt mândru. Nu mi-au plăcut subiectele, dar am ales Logica pentru că mi se pare cea mai ușoară. Am dat un test la Geografie în clasa a XII-a și am luat 4, și nu a fost afacere bună. La Română mi-a dat daună, dar m-am descurcat, și la Istorie am picat fix pe subiect. Sper să-mi iasă media 9‟.

Cu gândul la note mari, Marian spune că „în general, a fost ușor. Atât timp cât înveți, nu cred că ai cum să nu iei Bac-ul. Am dat la Geografie. Subiectele mi s-au părut mult mai simple față de simulare, mult mai puține chestii de explicat… Cred că iau peste 9.60/9.70. La Română a fost un mic hop, cred că iau un 9, iar la Istorie mă aștept la 10‟. Majoritatea candidaților la Bacalaureat aleg la proba trei o materie „mai simplă‟, din dorința de a avea o medie generală mai mare: „Am dat la Geografie. Subiectele au fost foarte ușoare, sper să iau 8/9. La Română a fost destul de greu, la Istorie a fost ușor. Mă voi înscrie la Facultatea de Educație Fizică și Sport, profil kineto. Am fost sportivă câțiva ani, am practicat volei și handbal, și de aici alegerea asta. În general, la ultima probă sperăm la note mari, pentru că sunt materii mai ușoare‟, este de părere Bianca.

Inspirat din seriale, Octavian și-a propus încă din clasa a XI-a să se înscrie la Academia de Poliție din București. A ales să susțină astăzi proba scrisă la Logică pentru că „am avut o medie foarte bună în clasa a IX-a și m-am priceput. Subiectele au fost foarte ușoare, știam tot. La Română a fost mult mai greu, nu m-am așteptat absolut deloc. Media dintre toate cred că va fi 8.50/8.60. Am ales încă din clasa a XI-a să mă îndrept către Academia de Poliție. M-am inspirat din seriale, am spus că este mișto și am zis să continui și eu așa‟.

Tot mai aproape de „vacanța mare‟!

Mâine, 23 iunie, candidații care aparțin minorităților naționale vor susține proba la Limba și literatura maternă – proba E.b), fiind ultima proba a sesiunii iunie-iulie 2022 de la Bacalaureat. Primele rezultate vor fi afișate luni, 27 iunie, până la ora 12:00, iar contestațiile „pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. Afișarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie, potrivit edupedu.ro. Pentru a putea fi considerați promovați, candidații trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise și au fost notați cel puțin cu 5 la fiecare dintre acestea, obținând cel puţin media 6 la probele scrise‟, conform unei informări a Ministerului Educației.

În Vrancea, 60 de candidați nu s-au prezentat la examen

„La proba scrisă la alegere a profilului și a specializării – E.d) a examenului național de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2022 au fost prezenți 1952 de candidați – seria curentă și seriile anterioare (97,02 % din totalul candidaților înscriși). La această probă s-au înscris 2012 de candidați. Proba s-a desfășurat astăzi, 22 iunie, în 8 centre de examen. Nu au participat 60 de candidați.

Pentru tentativă de fraudă nu a fost eliminat niciun candidat. 

Subiectele și baremul de corectare vor fi publicate la ora 15:00, pe subiecte.edu.ro, de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.

Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 27 iunie (până la ora 12:00).

Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Același interval orar se va respecta și în cazul contestațiilor depuse/transmise prin mijloace electronice.

În perioada 28 – 30 iunie 2022 are loc rezolvarea contestațiilor.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 1 iulie 2022.

În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD/GDPR), afișarea rezultatelor se efectuează prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

  • susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise”, potrivit unui comunicat de presă, emis de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?