Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

VIDEO! Măsuri speciale pentru protejarea vrâncenilor în zilele caniculare

Prefectul Nicușor Halici a făcut un apel către locuitorii județului să fie prudenți și să evite ieșirile în casă în intervalul 12-17 al zilelor caniculare. Prefectul a declarat că prognozele meteorologilor arată că urmează o perioadă caniculară și trebuie luate măsuri, în special pentru protejarea persoanelor în vârstă sau celor care au diferite afecțiuni. „Rugămintea mea este să ne protejăm, să fim prudenți și să încercăm să evităm cât de mult se poate intervalul 12-17 al zilei, în special pentru persoanele care sunt vulnerabile sau cu diverse afecțiuni”, a spus prefectul Nicușor Halici. El a prezentat măsurile care au fost dispuse, astăzi, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea, în care s-a ținut cont de prevederile Planului de măsuri şi acţiuni pentru evitarea producerii situaţiilor de urgenţă ce se pot manifesta la nivelul judeţului Vrancea ca urmare a prognozelor meteorologice de caniculă.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, întrunit în şedinţa extraordinară în data de 22.06.2022, a hotărât:

Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă vor organiza puncte de distribuţie a apei potabile, precum și puncte de prim ajutor, și vor comunica cu celeritate numărul punctelor înfiinţate şi locaţia acestora Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea până, cel târziu, 30.06.2022, ora 12.00;

Punctele de distribuţie a apei potabile vor fi amenajate, în special, în zone aglomerate.

Punctele de prim ajutor trebuie amplasate în spaţii publice climatizate, vizibil semnalizate (de exemplu: şcoli, grădiniţe, supermarket-uri, primării, alte instituţii publice etc.). Nu se recomandă amplasarea punctelor de prim ajutor în corturi decât dacă pot fi climatizate.

Punctele de distribuţie a apei potabile şi punctele de prim ajutor pot fi amplasate în acelaşi loc, cu condiţia să respecte cumulativ prevederile alin. (2) şi (3), sau în locuri separate. Consiliile locale au obligaţia de a asigura apa potabilă necesară în punctele de distribuţie.

Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă vor colabora cu Direcţia de Sănătate Publică Vrancea și Societatea de Cruce Roşie – Filiala Vrancea în scopul asigurării personalului necesar în punctele de prim ajutor (personal medical, asistenţi comunitari, voluntari etc.);
Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă vor intensifica acțiunile de identificare și monitorizare a persoanelor vulnerabile în această perioadă și vor stabili spații de cazare temporară a acestora, dotate cu instalații de climatizare, despre aceasta vor informa Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, până cel târziu, 30.06.2022, ora 12.00;

Organizatorii de evenimente sportive, culturale, comerciale etc., în perioadele de caniculă, vor lua măsuri în limita posibilităților, ca activitățile să fie desfășurate în afara intervalului orar 12:00 – 17:00 și vor înființa puncte de distribuţie a apei potabile;

Direcţia de Sănătate Publică Vrancea și Serviciul de Ambulanță Județean Vrancea vor înființa, la nevoie, în locațiile cu aglomerări de persoane stabilite de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea puncte de prim-ajutor, prin dislocarea de ambulanțe, încadrate cu personalul necesar.

Compania de Utilități Publice Focșani va lua măsuri de asigurare a rezervei de apă necesare populației în perioda caniculară și va comunica cu celeritate către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă despre eventualele solicitări de apă, în această perioadă.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea va intensifica acțiunile de control privind respectarea de către angajatori a prevederilor O.U.G. nr. 99/2000, aprobată prin Legea nr. 436/2001, respectiv ale H.G. nr. 580/2000 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a ordonanţei sus menţionată, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme (temperaturi de peste 37°C sau când indicele temperatură – umiditate depăşeşte pragul valoric de 80 unităţi).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?