43 mii hectare de teren vor fi irigate după realizarea investiției la Canalul Siret – Bărăgan

0
1014

Investițiile în realizarea Canalului Siret-Bărăgan, tronsonul Haret, vor asigura irigarea unei suprafețe de aproximativ 43 mii hectare la nivelul județului Vrancea. Ministerul Agriculturii a anunțat că valoarea acestei investiții în infrastructura de irigații a fost estimată la 711,1 milioane lei. Tronsonul Haret din Canalul Siret-Bărăgan este de la barajul Călimănești până la km 23. Prin realizarea acestui obiectiv de investiții, se vor crea condiții favorabile pentru extinderea și suplimentarea sistemului de irigații Ruginești – Pufești – Panciu pe o suprafață de până la 20.712 ha, pentru înființarea și extinderea unor sisteme de irigații, precum cel de la Mărășești de 3.595 ha, cu extindere de 1.100 ha. De asemenea, în sistemul Biliești-Slobozia Ciorăști vor putea fi irigate 15000 hectare.

Mai mult, prin realizarea aceste investiții vor fi obținute economii de 50% la energia electrică, deoarece transportul apei în sistemele de irigaţii se va face preponderent gravitaţional şi mai puţin prin pompare. „Am reluat procesul de accelerare a investițiilor în sistemele de irigații, atât de necesare agriculturii românești și mă bucur că am reușit anul acesta să punem în funcțiune 4 noi investiții care deservesc o suprafață totală irigabilă de peste 50.000 de hectare. Din păcate, s-a bătut pasul pe loc în ultimii doi ani, dar deja am recuperat mult din timpul pierdut și până la finalul anului vor fi recepționate lucrările pentru alte 20 de proiecte de investiții. Majorarea la 1.5 miliarde de euro a bugetului alocat investițiilor în infrastructura de irigații și includerea prin lege la finanțare a sistemelor de irigații la nivelul fermei, adoptate recent de Parlament, alocarea prin noul PNS a 500 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului secundar de irigații, sistemelor locale, micro-sistemelor locale de irigații la nivelul fermei constituie garanția creșterii suprafeței irigabile a României”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Potrivit unui comunicat al Instituției Prefectului, transmis săptămâna trecută, ministrul Agriculturii „l-a asigurat pe prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, de faptul că demersurile făcute sistematic au ajuns la București și că reabilitarea Canalului va fi făcută prin Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii de Irigații”. Mai mult, prefectul Nicușor Halici împreună cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare Vrancea au reușit să adauge la tronsonul inițial o distanță suplimentară de nouă kilometri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here