Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO și FOTO! Bacalaureat. „Caragiale a pierdut scrisoarea, ei au găsit-o la examen”; 37 de candidați vrânceni au lipsit

 

Cu zâmbetul pe buze și cu gândul la note mari, așa au ieșit astăzi cei mai mulți candidați de la proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat, sesiuna iunie-iulie 2022. Dacă unora dintre absolvenții de liceu, subiectul al III-lea li s-a părut ușor, alții au spus că nu se așteptau la comedie, fiind printre genurile „cel mai puțin învățate‟.

Potrivit edupedu.ro, „elevii au avut varianta 6 de rezolvat la examenul național de Bacalaureat 2022. Subiectele primite au fost adecvate profilului, cu cerințe diferite pentru profilurile teoretice/vocaționale față de cele umaniste‟. În timp ce candidații de la profilul real, la ultimul subiect au avut „de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate – notat cu 30 de puncte‟, cei de la profilul uman au avut de redactat „un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unui prersonaj dintr-o comedie studiată‟.

Da, m-am pregătit, am făcut două flotări, niște abdomene

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea, în județul nostru examenul de Bacalaureat este organizat în 8 centre de examen, iar pentru susținerea probelor scrise din această sesiune s-au înscris 2.110 candidați.

Cu spirit de glumă și dornic să scape cât mai repede de examene, Gabriel, absolvent al Liceului Teoretic „Ioan Slavici Panciu spune că „a fost super la Bac. Ne-a dat comedia‟. Cum s-a pregătit pentru examene?! „Am făcut două flotări, niște abdomene, a fost chiar super. Am fost la uman, Filologie, sunt de la Liceul Teoretic «Ioan Slavici» Panciu. Primele două subiecte mi s-au părut la fel ca ultimul, super. M-a scuturat așa un pic… Mă aștept la un 8, dar nici 10 nu mă supără. La Istorie și Geografie voi susține zilele următoare. Azi a fost mai greu. Mă voi înscrie la Facultatea de Drept‟, a spus tânărul la ieșirea din centrul de examen organizat la Colegiul Național „Unirea‟ Focșani.

Ușoare i s-au părut subiectele și lui Vlad, care speră că va lua „un 9,50. Nu mă așteptam la comedie, dar a fost ușor. Am învățat tot‟. În schimb, Teodorei, absolventă a Liceului Teoretic „Ioan Slavici‟ Panciu, i s-a părut „puțin complicat, dar m-am descurcat. A fost complicat la subiectul al III-lea, nu mă așteptam deloc la comedie. N-am scris nimic la ultimul subiect. Primele două subiecte au fost ok. Și la simulare a fost la fel de greu, am luat 5 și ceva, acum cred că o să iau la fel. Nu știu exact ce voi face după Bac, cred că mă voi angaja‟.

Câțiva părinți veniți de la Panciu la Focșani pentru a-și susține copiii, au așteptat cu sufletul la gură publicarea subiectelor pe internet: „Al meu a învățat tot, nu-i problemă nici dacă pică poezia, doar că are scrisul urât și s-ar putea să-l depuncteze‟, spune o mămică, în timp ce un tată o anunță că „le-a dat comedia. Sigur au scris ceva. Caragiale a pierdut scrisoarea, ei au găsit-o la examen‟. Majoritatea părinților sunt îngrijorați însă de ceea ce le rezervă viitorul copiilor lor: „Eu am două job-uri pentru că am trei copii și trebuie să-i îngrijesc, dar nu știu ce vor face ei, unde se vor angaja. Acum, dacă nu ai liceul, nici strada nu poți să o mături pentru că te întreabă la angajare de diploma de Bac‟.

Candidații care au susținut prima probă scrisă a examenului maturității din acest an la Colegiul Național „Al. I. Cuza‟ Focșani au spus că subiectele au fost ok și speră că vor lua note mari. „Subiectele au fost ok. A picat comedia lui Ion Luca Caragiale. Nu a fost printre operele învățate, dar m-am descurcat bine. Mă aștept la un 9, 9 și ceva. Voi susține celelalte probe la Istorie și Geografie și am emoții. Mă voi înscrie la Facultatea de Management sau la Litere‟, spune Alice. Pentru Angela însă, subiectul al III-lea a fost „neașteptat … în sensul rău. Toți ne așteptam la pezie sau proză, dar a fost ok și Caragiale. Mă aștept la 7, 8… La Istorie am puțin mai multe emoții, la Geografie este ok. Mă voi înscrie la Facultatea de Psihologie‟.

Afișarea primelor rezultate, pe 27 iunie

Comunicat de presă transmis de ISJ Vrancea:

La prima probă scrisă a examenului național de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2022 (Limba și literatura română) au fost prezenți 1916 de candidați – seria curentă și seriile anterioare (98.11 % din totalul candidaților înscriși). La această probă s-au înscris 1953 de candidați. Proba s-a desfășurat astăzi, 20 iunie, în 8 centre de examen. Nu au participat 37 de candidați. Pentru tentativă de fraudă nu a fost eliminat niciun candidat. 

Subiectele și baremul de corectare vor fi publicate la ora 15:00, pe subiecte.edu.ro, de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.

Celelalte probe se vor desfășura conform următorului calendar:

marți, 21 iunie, se va desfășura proba obligatorie a profilului – proba E.c);

miercuri, 22 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării – proba E.d).

Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 27 iunie (până la ora 12:00). 

Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Același interval orar se va respecta și în cazul contestațiilor depuse/transmise prin mijloace electronice. În perioada 28 – 30 iunie 2022 are loc rezolvarea contestațiilor.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 1 iulie 2022.

În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD/GDPR), afișarea rezultatelor se efectuează prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;

susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;

obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.

PREȘEDINTELE COMISIEI JUDEȚENE,

INSPECTOR ȘCOLAR GENERAL,

prof. Gabriela Daniela MARCHITAN

Ordine și liniște publică

„Polițiștii, jandarmii și polițiștii locali desfășoară activități pentru menținerea ordinii și liniștii publice în zona unităților de învățământ în perioada derulării examenului de bacalaureat. Conform Planului de măsuri pentru menținerea climatului de ordine și siguranță publică pe timpul desfășurării evaluării naționale, a examenului național de bacalaureat, examenul de definitivat și concursul de ocupare a posturilor didactice în învățământul preuniversitar, în perioada 20-27 iunie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Vrancea, în colaborare cu jandarmii și polițiștii locali, desfășoară activități în vederea păstrării unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică, precum și pentru prevenirea unor situații care pot afecta siguranța elevilor și a profesorilor.
Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, împreună cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea și Poliția Locală Focșani, desfășoară activități specifice potrivit competențelor legale, atât pe timpul activității propriu-zise de examinare, cât și pe timpul afișării rezultatelor. Probele scrise ale Examenul de Bacalaureat sunt susținute în 8 unități de învățământ (7 în municipiul Focșani și 1 în municipiul Adjud) și 3 centre zonale de evaluare. În prima zi, la proba scrisă la Limba și Literatura Română, nu au fost înregistrate evenimente”.

Comunicat de presă IPJ Vrancea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?