Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO: Scandal în Consiliul Județean Vrancea pe tema indemnizației membrilor ATOP

Ședință furtunoasă, joi, la Consiliul Județean Vrancea, la proiectul de hotărâre privind stabilirea indemnizației pentru membrii Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP). Doi consilieri ai USR au inițiat un proiect de hotărâre prin care au solicitat ca indemnizația membrilor ATOP să fie redusă de la 15% la 5% din indemnizaţia preşedintelui Consiliului Judeţean. De reținut că este pentru a doua oară când aleșii USR solicită acest lucru, deși Curtea de Apel Galați a constatat că hotărârea inițiată de useriști este nulă.

În acest context, consilierii PSD au susținut în continuare că inițierea acestui proiect de hotărâre de către consilierii USR este o acțiune de imagine și că în realitate nu doresc deloc acest lucru mai ales că au trei membri în ATOP. Mai mult, social democrații au depus un amendament prin care au solicitat ca indemnizația membrilor ATOP să fie stabilită la o sută de lei. Consilierul județean PSD, Cătălin Răducanu, a explicat de ce consideră că plenul Consiliului Județean ar trebui să voteze amendamentul depus de aleșii PSD. Mai mult, acesta i-a acuzat pe consilierii USR că în realitate vor să transforme ATOP într-o sinecură și le-a recomandat să-și îndrepte atenția către consiliile de administrație ale unor societăți în care se câștigă foarte mulți bani doar pentru că ai calitatea de membru CA.

„Încă de la primul proiect de hotărâre contestat de prefectură, eu și atunci am susținut că dacă se dorește o economie la bugetul Consiliului Județean, aceste indemnizații ar trebui să fie reduse simțitor, nu doar la un procent de 5%. La momentul respectiv am propus eliminarea indemnizațiilor. Ulterior am văzut că aceste indemnizații sunt asimilate salariilor și legal nu poate fi eliminat un drept odată câștigat de o anumită persoană. Am considerat că suma propusă de colegii mei de la USR nu are o justificare temeinică pentru a se reduce indemnizația consilierilor membri ATOP la 5% din indemnizația președintelui și, ca o dovadă că ne interesează bunăstarea județului și a cetățenilor, am propus o suma minimă pentru această indemnizație în cuantum de 100 de lei. Aș vrea să luați în considerare că ATOP a fost înființată acum mulți ani cu un scop clar. La vremea aceea se dorea ca instituțiile Ministerului de Interne, Consiliul Județean, Prefectura și societatea civilă să aibă un forum de dezbatere și unde problemele să ajungă mai repede la cei care sunt îndreptățiți să le rezolve. Pe parcurs, la nivel național s-a cam pierdut rolul avut inițial și a devenit o instituție cu rol consultativ“, a afirmat Cătălin Răducanu.

Răducanu: Se dorește transformarea ATOP într-o sinecură!

Acesta a reamintit că ATOP a discutat de-a lungul timpului diverse probleme cum ar fi stoparea traficului de droguri, violența în școli și licee, calamități, probleme ale cetățenilor, etc. „Acum dorim să transformăm această autoritate într-o sinecură. Deja cei dinaintea noastră au făcut salariile mari, au făcut rău, dar nu ne luați indemnizația acum că ne este și nouă (celor de la USR-n.r.) bine. Vrem să desființăm ATOP? Haideți să-l desființăm. Vrem să facem economie la CJ? Haideți să facem economie solidă și să ducem această indemnizație la nivelul de o sută de lei. Este o sumă modică. Dacă însă colegii de la USR consideră că ATOP este cea mai mare sinecură de la nivelul județului Vrancea, eu consider că nu este chiar așa. Mai sunt și consilii de administrație unde ar trebui reduse indemnizațiile care sunt foarte mari“, a susținut Cătălin Răducanu. El a adăugat că se mai pot face economii dacă se limitează cheltuielile la societatea Parc Industrial sau dacă se reduce din aparatul tehnic și de specialitate al Consiliului Județean.

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a susținut că indemnizația membrilor ATOP este stabilită prin lege, iar „propunerea USR nu face altceva decat să bage bățul prin gard, să facă partidele politice să se certe“. „S-a vehiculat în presă că eu am stabilit indemnizațiile la ATOP. Nimic mai fals. Indemnizația a fost stabilită prin lege, dacă înțelege majoritatea PNL-USR cuvântul lege. Indemnizațiile au fost autorizate prin hotărâre a Consiliului Județean Vrancea și nu prin decizia președintelui Consiliului Județean. Domnilor din USR, sunteți niște populiști de cea mai joasă speță. Vă bateți joc de sentimentele cetățenilor dezinformându-i. Aici e vorba de câteva indemnizații. Și să vă spun de ce legiuitorul a stabilit cuantumul acestor indemnizații la ATOP. Nu poți să te bați cu infractorii și să iei decizii alături de polițiști și jandarmi, să lupți împotriva crimei organizate cu degetul în gură. Ăsta este motivul pentru care legiuitorul a stabilit cuantumul maxim pe care membrii ATOP trebuie să îl primească. Propunerea USR este o propunere care nu face altceva decât să bage bățul prin gard, să facă partidele politice să se certe. Și propunerea ca indemnizația să fie de o sută de lei vine să spună următoarele: Dacă pentru dumneavoastră, majoritatea, ATOP nu este o instituție publică serioasă, atunci aceasta trebuie tratată ca atare și indemnizația trebuie să fie 100 lei. Dar dacă ATOP este o instituție care își face datoria, atunci trebuie să acționați ca atare și să lăsați populismul deșănțat pe care l-ați adus în România“, a afirmat vicepreședintele Marian Oprișan.

Noi, grupul PNL, înțelegem să ne abținem de la acest așa zis circ!“

În replică, useriștii au susținut că amendamentul propus de Cătălin Răducanu și cei din PSD „este un joc de imagine“. Ulterior, consilierul PSD Cristian Dănuț a propus și el un amendament, respectiv ca indemnizațiile de consilieri județeni ale celor care sunt și membri ATOP, să fie reduse la 50 de lei. Ambele amendamente susținute de social democrați au fost respinse, iar la votul plenului a ajuns proiectul de hotărâre inițiat de USR care prevedea ca indemnizația membrilor ATOP să fie redusă de la 15 la 5 la sută din indemnizația președintelui CJ. Numai că acest proiect de hotărâre, care a fost susținut chiar și de aleșii PSD, nu a trecut, deoarece aleșii PNL au votat împotriva acestui proiect de hotărâre.

Președintele Consiliului Județean Vrancea Cătălin Toma a explicat, scurt, de ce liberalii au votat împotrivă. „Noi, grupul PNL, înțelegem să ne abținem de la acest așa zis circ și vom dicuta cu liderii de grup în eventualitatea unei noi intenții pe această temă în așa fel încât să nu mai existe tot felul de disfuncționalități, să existe unanimitate“, a afirmat președintele Cătălin Toma.

Propunere de sancționare pentru conflict de interese a cinci consilieri județeni

Tot în ședința de joi, a fost supus aprobării plenului Consiliului Județean un proiect de hotărâre prin care să fie sancționați cinci consilieri, care au votat în mai 2021 ca indemnizația membrilor ATOP să fie redusă de la 15% la 5% din indemnizaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea. Aceștia s-au aflat în conflict de interese, deoarece dețineau și calitatea de membri ATOP. Este vorba despre consilierii Florin Nedelcu, Ion Epure, Toader Constantin (PNL) şi Dorel Lazăr, Gheorghe Stroe (USR-PLUS). Conform proiectului privind sancționarea lor, aceștia nu ar fi putut vota timp o lună proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi a ședințelor Consiliului Județean și nu ar fi primit nici indemnizaţia lunară de consilier județean aferentă acelei luni. Proiectul nu a fost însă aprobat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?