O ursoaică cu trei pui face ravagii în gospodăriile din Reghiu. „Se uită pe geam și, dacă vede ceva, intră în casă”

0
4649

O ursoaică cu trei pui face ravagii, în ultimele zile, în gospodăriile oamenilor din satul Scoruș al comunei Reghiu. Disperați de atacurile ursoaicei, oamenii au sunat de mai multe ori la 112 însă intervențiile jandarmilor și vânătorilor nu au speriat animalul. Oamenii ne-au povestit că ursoaica părea să fie obișnuită cu prezența oamenilor și nu era deloc deranjată de zgomotele făcute pentru îndepărtarea animalelor sălbatice. Animalul intră în case, umblă în frigidere de unde scoate mâncarea și lasă prăpăd în urma ei. Oamenii care locuiesc în casele mai izolate se tem să mai stea în locuințe pentru că animalului nu îi pasă de vreun câine. „Se uită pe geam și, dacă vede ceva, intră în casă. Puii stau afară și ea distruge totul. Îmi este frică să mai stau în casă”, ne-a spus Ene Avrămia.

Atacurile au loc indiferent de oră, fie noaptea, fie în miezul zilei. Violeta Boboc ne-a povestit că ursoaica a intrat în curtea vecinului de vis-a-vis și, în ciuda gălăgiei făcute, nu a plecat de acolo până nu a luat ceva de mâncare. „Este o ursoaică cu trei pui care a apărut de vreo săptămână în zona noastră. A intrat în curtea vecinului din fața casei mele. L-am auzit pe bătrân cum striga din casă că a venit ursul dar nu am avut curajul să ieșim. M-am speriat foarta tare pentru că fetița mea era în leagăn la zece metri de curtea vecinului. Am sunat imediat la autorități însă ursoaica nu era speriată deloc. S-au tras focuri de avertisment dar nici nu s-a clintit din drum. Am mai văzut animale sălbatice dar se speriau de prezența oamenilor, nu ca această ursoaică. Ne este frică și să mergem pe drum, nu știi de unde poate sări, din ce tufiș. Mai ales că are și trei pui, este foarte agresivă. Nu se sperie de nimic. Noi nu vrem să fie omorâtă dar să fie dusă în altă parte, să fie relocată și să nu facă vreo victimă la noi în sat”, ne-a spus Violeta Boboc.

Autoritățile în Reghiu au încercat toate metodele pentru a îndepărta ursoaica, au apelat la ajutorul jandarmilor, la vânători însă fără niciun rezultat. Primarul comunei Reghiu, Cătălin Valisăreanu, ne-a spus că ieri a fost luat decizia de tranchilizare și de relocare a animalului. Edilul a explicat că a fost urmat protocolul pentru aceste cazuri și singura soluție este de relocare. Deja a fost trimisă comanda pentru o cușcă cu care să fie transportat animalul. „Astăzi a fost luată decizia de tranchilizare și relocare a ursoaicei. Este singura soluție pentru că era un pericol pentru oamenii din zonă și oricând se poate întâmpla o tragedie. Este un areal limitat în care apare și a creat probleme în gospodăriile oamenilor”, ne-a spus primarul Cătălin Valisăreanu.

Animalul va fi tranchizilizat de medicul veterinar care are contract cu administrația locală, iar delimitarea perimetrului va fi asigurată de un echipaj de la Jandarmerie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here