Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

GALERIE FOTO: Tineri cu care ne mândrim. Interviu cu Diana Cristina Țârlea, șefa promoției 2022 de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici‟ Panciu

Șefa promoției 2018-2022 de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici‟ Panciu este Diana Cristina Țârlea care, în cei patru ani de liceu, a obținut media 9,98. Tânăra se mândrește cu faptul că reușit să-și mențină statutul de șefă de promoție pe care l-a avut și în gimnaziu, spunând că i-a plăcut întotdeauna să învețe. La fel ca majoritatea adolescenților de vârsta ei, Diana a pierdut mare parte din bucuria de a fi licean în timpul celor aproximativ doi ani de pandemie care au venit la pachet cu școala online și celelalte restricții.

Tatăl meu este asistent medical la Spitalul din Panciu, așa că, la începutul pandemiei, pentru a ne proteja, pe mine și pe sora mea mai mică, părinții ne-au dus la bunici, la Muncelu. Am stat mai mult de două luni, timp în care nu ne-am văzut deloc părinții. La bunici nu aveam wi-fi, așa că au fost nevoiți să ne pună un router, să ne mai cumpere un laptop, pentru că aveam nevoie și eu, dar și sora mea. Am stat amândouă în cameră. A trebuit să ne obișnuim și cu programul bunicilor. Iar când ne-am întors la școală, s-a simțit că am pierdut din materie și că am niște lacune. Dar, pe parcurs, am recuperat materia, profesorii fiind destul de înțelegători cu noi‟, povestește Diana Țârlea.

Tânăra este pasionată de matematică, iar în gimnaziu a participat la diferite concursuri și olimpiade. În clasa a IX-a reușit să obțină locul I pe județ la Olimpiada de Engleză. Nu s-a calificat în schimb la etapa națională, pentru că în acel an alți doi elevi au avut același punctaj cu al ei, așa că au fost supuși unei probe eliminatorii. Cu toate că-i place Matematica, Diana nu s-ar fi văzut vreodată în postura de profesor, iar alegerea profilului mate-info se datorează dorinței de a urma Medicina. „Tot timpul Matematica m-a ajutat să înțeleg și alte materii, precum Chimia și Fizica. Pasiunea pentru Matematică se datorează cumva unui profesor mai dur din gimnaziu care a băgat frica în mine. La început făceam temele de frică, ulterior a început să-mi placă atât de mult, încât la Evaluarea Națională am luat 10 la Matematică‟, adaugă tânăra.

Amintirile unui elev model din… Cipru

Din clasa a V-a și până în clasa a XII-a, Diana a făcut parte din Consiliul Școlar al Elevilor, nu dintr-o poziție de președinte, vicepreședinte sau secretar, ci din cea de membru activ, dornic să ofere ajutorul atunci când cei din jur au nevoie. Fire spontană și dornică să aibă parte de experiențe noi, la finalul clasei a XI-a, tânăra povestește că a plecat în Cipru, în cadrul proiectului Erasmus. „Am fost plecată trei săptămâni în Cipru, la sfârșitul clasei a XI-a. Am fost 16 elevi din clasă. Am plecat în ultima săptămână de școală, după ce ne-au încheiat mediile mai devreme. La început, nu prea voiam să plecăm, pentru că ni se părea foarte greu proiectul. Ulterior, am văzut cu ochii noștri că nu aveam de ce să ne temem. Am fost la o firmă de IT unde am învățat limbaj de programare, HTML, cum să facem site-uri web și multe altele. Ne-am simțit foarte bine. A fost foarte frumos. Ne-am plimbat foarte mult, am vizitat foarte mult. A fost un program foarte bine pus la punct și complex. Ne-a ajutat la atestatul de informatică pe care l-am dat la sfârșitul clasei a XII-a, dar ne va fi de folos această experiență și în viitoarele cariere‟, este de părere Diana Țârlea. Anul acesta, adolescenta a participat la Olimpiada „Lectura ca ablitate de viață‟, unde a obținut o mențiune. Nu premiul a interesat-o, ci șansa de a repeta pentru Bacalaureat.

Cu toate că se aștepta să fie numită șefă de promoție, Diana recunoaște că a primit vestea cu emoție și bucurie pentru că acest rezultat este rodul muncii ei din cei patru ani de liceu. „Le mulțumesc profesorilor pentru tot ce au făcut pentru noi, pentru toate orele pierdute după școală, suplimentar, să ne ajute, mai ales acum, în preajma bac-ului, toți profesorii au fost foarte îngăduitori, iar profesorii de la materiile pentru Bac au făcut pregătire cu noi la școală‟, spune, recunoscătoare, Diana.

Viitor medic…

Avându-l drept model pe tatăl ei, alături de care a stat uneori și la „camera de gardă pentru a vedea exact cum este munca lui‟, Diana își dorește să se înscrie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila‟ București. Încă nu s-a gândit la o specialitate, însă este sigură de faptul că pe parcursul anilor va reuși să-și găsească drumul. „Dintotdeauna mi-a plăcut Medicina. Văzând că de tatăl meu depinde foarte multă lume, că-l sună tot orașul pentru orice problemă medicală, mi-am dorit ca într-o zi să ajung și eu ca el. La început am avut de ales între Informatică, și să stau toată ziua în fața unui calculator, sau Medicină, și să fiu mereu activă precum este tatăl meu. În anul în care m-am înscris eu la liceu, nu au fost suficienți elevi pentru bio-chimie, așa că am ajuns la mate-info, dar este un profil care mă va ajuta la admitere‟, consideră Diana. Cu toate că nu se teme de sânge, adolescenta recunoaște că este foarte empatică și speră ca lucrul acesta să se transforme într-o calitate, nu într-un defect.

După ce va trece cu bine și de examenul de Bacalaureat, Diana își dorește să călătorească și să… doarmă mai mult. „De la începutul anului nu mai reușesc să mă trezesc mai târziu de 08:00/09:00. Dacă adorm mai târziu, se resimte, nu mă mai pot concentra și nici nu mai dau randament. După Bac vreau să plec în vacanță, să mă distrez, să dorm până târziu. Să stau la bunici, să stau cu prietenii, să plec la mare… să fac tot ce face un adolescent‟, spune Diana.

O felicităm pe Diana Cristina Țârlea pentru rezultatele obținute și-i dorim succes la Bacalaureat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?