Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

GALERIE FOTO: Tineri cu care ne mândrim. Interviu cu Alexandru Bratosin, șeful promoției 2022 de la Liceul cu Program Sportiv Focșani

Performanța cere sacrificii, iar Alexandru Bratosin, șeful promoției 2022 de la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Focșani, este unul dintre tinerii cu care ne mândrim nu doar pentru rezultatele obținute la liceu, ci și pentru cele sportive. Originar din Râmnicu Sărat, Alexandru Bratosin s-a mutat cu familia la Focșani în urmă cu șase ani datorită sportului pe care-l practică din clasa a III-a, baschetul. Cu toate că perioade scurte de timp a practicat karate, fotbal și chiar atletism, baschetul a fost sportul care l-a atras, motiv pentru care a depus mult efort pentru a obține rezultate remarcabile.

A fost și alegerea părinților să practic un sport pentru sănătate și disciplină, dar, în mare parte, a fost pasiunea mea. Datorită baschetului, am venit la Focșani prin clasa a VI-a, iar în clasa a VII-a m-am transferat la Liceul cu Program Sportiv Focșani și de atunci am rămas aici. Ce am găsit la LPS, a fost peste așteptările mele. Profesorii sunt foarte buni. Deși se spune că la liceul nostru nu prea se învață, nu este adevărat. Atât eu, cât și colegii mei, am avut rezultate foarte bune și sperăm să fie din ce în ce mai bine și pentru generațiile viitoare”, spune Alexandru Bratosin.

Un sportiv conștiincios

Tânărul se descrie ca fiind un elev conștiincios încă din clasele mici și este mulțumit de faptul că a reușit în toți acești ani să îmbine școala cu sportul. Recunoaște că nu i-a fost ușor și că au fost situații în care ar fi trebuit să aleagă între note bune și sport, însă a depus și mai mult efort și a reușit să treacă cu brio peste toate provocările. Înainte de cantonamente, Alexandru încerca să-și facă toate temele de la școală și să învețe materia, astfel încât atunci când se întorcea în bancă să nu vină cu lecția nepregătită. Și iată că la finalul celor patru ani de liceu, Alexandru Bratosin a aflat că este șeful promoției 2022 de la LPS cu media 9,96.

Mă așteptam să fiu eu și încă un coleg șefi de promoție, pentru că eram la același nivel, dar a fost o surpriză când am aflat că sunt doar eu. Mă bucur. Doamna dirigintă, Ionelia Ilie, profesoară de română, m-a anunțat la cursul festiv că sunt șef de promoție. Dânsa a fost ca a doua mamă pentru noi, și-i mulțumesc pentru tot ce a făcut pentru noi. Totodată, le mulțumesc profesorilor pentru toată munca depusă alături de noi. Deși poate nu am fost cei mai buni elevi, dumnealor au depus o muncă foarte bună alături de noi, și o mare parte din rezultatele noastre le sunt datorate dânșilor”, consideră tânărul.

Cu toate că trebuia să meargă la antrenamente și să fie la zi și cu temele, Alexandru a avut timp și pentru ieșirile cu prietenii. Pandemia de COVID-19 în schimb i-a cam dat programul peste cap în sensul în care nu a mai putut ieși la fel de des din casă, iar competițiile sportive au fost sistate. „Ultima competiție internațională la care am mers a fost în 2019, înainte de pandemie, în Grecia. A fost un turneu foarte puternic unde au jucat echipe cu renume mondial, mult mai bine pregătite, dar ne-am descurcat foarte bine‟, spune tânărul.

Își amintește emoționat de prima competiție internațională la care a mers: „eram în clasa a VII-a când am plecat și, atât eu, cât și colegii mei, eram emoționați. Era ceva nou pentru noi, nu știam cum să ne comportăm, eram la început, dar, pe parcursul anilor, ne-am obișnuit și a devenit un automatism‟. Prin intermediul baschetului, Alexandru a vizitat „aproape toate orașele din România și multe țări, precum Spania, Estonia, Tunisia, Belgia, Germania, Grecia și Bulgaria‟.

Sportul în sine l-a ajutat pe adolescent să fie mai disciplinat, să-și gestioneze mai bine timpul și să aibă un stil de viață sănătos, având grijă în ceea ce privește alimentația. „Baschetul este un joc de inteligență. Sportul m-a disciplinat foarte mult, dar m-a și educat. Cât despre reușite, am obținut locul I la turnee internaționale în Estonia și Spania, în urmă cu doi ani am câștigat campionatul național și ne-am descurcat destul de bine în fața echipelor puternice. Când pierdeam, ne încurajam unul pe celălat și ne pregăteam, alături de domnul antrenor Mihai Petruț, pentru meciul următor, ca să fie din ce în ce mai bine‟, mai adaugă tânărul. Cei care vor să practice baschetul ar trebui să știe că înălțimea este unul dintre critenii, dar nu cel mai important, pentru că, „în acest sport ai nevoie și de inteligență, forță și… pasiune. Dacă nu-ți place, nu poți face nimic‟.

Viitor procuror sau judecător

După 10 ani de baschet, Alexandru Bratosin se va retrage din activitatea sportivă pentru că-și dorește o altă carieră. „După Bacalaureat, mă voi înscrie la Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Poliție. Este o chestie din copilărie. Mi-a plăcut dintotdeauna domeniul acesta. În clasa a X-a m-am hotărât, așa că atunci m-am apucat ca lumea de învățat și de pregătiri. Vreau să ajung procuror sau poate judecător. Asta mi-aș dori foarte mult. Am admiterea începând cu 22 august până prin 15 septembrie, sunt trei probe: sportivă, scrisă și medicală. Am emoții mai mari la admitere, decât la Bacalaureat‟, recunoaște Alexandru. Colegilor lui le dorește succes la Bacalaureat și speră „să fie bine totul pentru toată lumea‟!

Îl felicităm pe Alexandru Bratosin pentru rezultatele obținute și-i dorim succes la Bacalaureat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?