Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Focșani. Consilierii locali discută scumpirea transportului public și a gunoiului menajer

Majorările de tarife la transportul public și colectarea gunoiului menajer din Focșani vor fi discutate la ședința extraodinară a Consiliului Local din această săptămână. Creșterile de tarife sunt argumentate prin majorările din ultima perioadă înregistrate la carburanți, dar și cea a salariului minim pe economie. La transportul public se propune o majorare cu 25% a biletelor și abonamentelor. Prețul unui bilet cu o călătorie ar urma să crească cu 50 de bani, până la 2,50 lei. Majorările ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie.

Propunerea de majorare a tarifelor practicate de Transport Public a fost înaintată de Asociația Metropolitan Trans către Primăria Focșani, proiectul de hotărâre fiind lansat în dezbatere publică încă din luna aprilie. Tarifele de călătorie, respectiv biletele și abonamentele, nu au mai fost modificate din aprilie 2017. Conform propunerilor din proiectul de hotărâre, prețului unui bilet de o călătorie crește la 2,5 lei. La abonamente vor fi următoarele tarife: abonament cu 30 de călătorii – 62,50 lei, abonament lunar fără limită de călătorii pentru elevi – 84 lei, abonament lunar fără limită de călătorii pentru persoanele cu handicap și însoțitorii acestora – 55 lei, abonament cu 20 de călătorii pentru pensionari – 50 lei, abonament lunar fără limită de călătorii pentru veterani de război, văduve de război, eroii și urmașii revoluției de la 1989, foștii deținuți politici, persecutați politic din motive etnice, donatori de sânge și alte categorii de persoane stabilite prin legi speciale – 84 lei.

O analiză realizată de societatea de Transport Public arată că în ultimul an au crescut costurile în primul rând din cauza majorării prețului la motorină dar și la celelalte utilități, precum apă, gaze naturale, serviciul de salubrizare, energie electrică. Doar la motorină, prețurile s-au dublat față de 2017, când a fost ultima modificare a tarifelor. De la 3,7 lei/litrul în 2017 la 4,11 lei în 2021 și 7,49 lei/litru în 2022. Propunerea celor de la Transport Public de majorare a tarifelor arată că aceasta ține cont de creșterea indicelui de consum din perioada 2017-2022, respectiv 24,99%.

Este de așteptat ca cele mai aprige discuții să fie la solicitarea de majorare a tarifelor pentru colectarea gunoiului menajer și salubrizarea stradală. Și în acest caz, solicitarea de majorare a tarifelor a fost inițiată de operatorul de salubritate în urma majorării prețurilor carburanților dar și prin creșterea costurilor cu forța de muncă. Analiza celor de la CUP Salubritate prevedea o majorare a tarifelor de la 12,32 lei/ persoană/ lună, fără TVA, la 14,46 lei/ persoană/ lună, fără TVA. Adică 17,2 lei/ persoană/ lună, inclusiv TVA, cu 2,5 lei mai mult decât în prezent.

Propunerile înaintate de CUP Salubritate au fost respinse până acum de consilierii locali PNL-USR în ciuda pierderilor de peste 3 milioane lei înregistrate din cauza cheltuielilor care au crescut în ultimele luni. Printre măsurile luate la nivelul societății pentru diminuarea cheltuelilor se numără reorganizarea parțială a activității dar și scăderea indemnizațiilor membrilor Consiliului de Administrație. Reorganizarea înseamnă inclusiv șomaj pentru unii angajați și un program redus la ridicarea gunoiului menajer. Măsurile de reducere a cheltuielilor vor fi luate pentru a acoperi pierderile financiare pe care le are societatea din cauza refuzului consilierilor majorității PNL-USR de a majora tarifele la colectarea deșeului menajer și la salubritatea stradală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?