Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Panciu – “orașul dintre câini”

„Trist dar adevărat și de actualitate – renumitul oraș dintre vii devine încet dar sigur “orașul dintre câini” … Dacă ieși la o plimbare prin urbea vrânceană ce se vrea localizată pe harta secolului 21 ai impresia că electoratul acesteia este format din minunatele patrupede ce sunt nelipsite de pe fiecare străduță, parc sau loc de joacă….nu există scară de bloc sau stradă fără cel puțin 1-2 patrupede. Din păcate, managerul acestei urbe ÎNCĂ nu a găsit o soluție pertinentă de a “scăpa” acest oraș de “patronatul” câinilor fără stăpân (nu vă gândiți nici că precursorul lui ar fi făcut ceva în acest sens, iar acum nu se mai face)…”. Titlul și mesajul îi aparțin unui cititor, care ni le-a transmis pe emailul redacției, alături de două fotografii.

La începutul anului, primarul Nicolai Mărăscu declara pentru AGERPRES că aproape 40 de locuitori din Panciu au ajuns în 2021 la spital pentru îngrijiri medicale şi pentru vaccinul antirabic după ce au fost muşcaţi de câinii fără stăpân de pe străzile oraşului. Edilul spunea că trebuie responsabilizați cetățenii care hrănesc animalele și spera să poată face totuși ceva pentru înființarea unui adăpost.

„Eu îi înţeleg şi pe iubitorii de animale, dar sunt mulţi care practic nu au niciun animal în întreţinere şi le dau mâncare prin tot oraşul, în tot felul de farfurii şi tigăi. E şi vina noastră, la primărie, că nu am dus o politică de conştientizare, să le spunem oamenilor că dacă sunt proprietari trebuie să îi ţină legaţi sau într-un spaţiu închis, trebuie să le pună cipuri, să îi sterilizeze, să le facă tratamentele de rigoare, iar dacă apar pui în curte, să urmeze aceleaşi proceduri. Până la urmă nu o să avem încotro, o să ne organizăm, să facem o adresă la fiecare cetăţean, să le explicăm care este legea. Poate că mulţi nu ştiu că pentru nerespectarea condiţiilor de păstrare a unui câine poţi să faci şi închisoare. E de datoria noastră să le facem un pic de pregătire, pentru că după aceea urmează amenzile”, declara în luna februarie a acestui an, pentru AGERPRES, Nicolai Mărăscu.

În opinia sa, problema câinilor vagabonzi ar trebui abordată la nivel naţional, pentru că, deşi primăria încearcă să scadă numărul câinilor fără stăpân de pe străzi, aceştia sunt permanent aduşi în localitate de prin comunele din preajmă. „Aceasta este o problemă mare, pe care, spre ruşinea mea, nu am reuşit să o rezolv în 2021. Sper să o rezolv în 2022. În 2021 am avut un contract cu o firmă specializată în prinderea câinilor fără stăpân. A fost o acţiune aici, dar iubitorii de animale au sesizat poliţia. Li s-a întocmit dosar penal, am avut chiar şi eu un dosar penal. Bineînţeles că eram în legalitate, aveam toate actele la locul lor. Problema este una spinoasă, cu care se confruntă toată ţara, nu numai Panciu. Şi pe care nu o rezolvă Panciu până nu se rezolvă pentru tot. Şi cred că problema ar trebui luată mai sus în dezbatere şi soluţionată, pentru că nu este simplu. Noi cred că avem vreo 400 – 450 de câini acum pe străzi. Mulţi sunt aduşi aici. Avem o înţelegere tacită între două ong-uri care se ocupă de animalele fără stăpân şi care îi mai racolează şi îi dau spre adopţie, dar nu dovedim. În oraş sunt perioade în care mai scade numărul lor, dar imediat reapar. Oamenii sunt iubitori de câini, dar cum se nasc, îi ţin două – trei luni, după care le dau drumul pe stradă. Mai sunt cei care vin la piaţă cu produse alimentare, iar în dubiţa cu produse mai pun şi unu – doi câini şi le dau drumul când ajung la piaţă sau care vin cu dubiţa plină de câini şi îi descarcă în capătul oraşului”, susţinea atunci primarul.

Acesta spunea că a luat în calcul înfiinţarea unui adăpost pentru câini în localitate, dar administraţia locală nu îşi permite în prezent costurile acestuia. „Am întrebat un proiectant pentru un adăpost pentru câini şi ne costă vreo şase miliarde de lei vechi anual ca să ţinem în funcţiune, cu salariaţi, cu mâncare, cu utilităţi, cu tot. Costă foarte mult şi să-l construieşti, trebuie să fie o locaţie izolată, departe de oraş, să duci toate utilităţile, apă, canalizare, curent, gaze, îţi mai trebuie o suprafaţă betonată, cuşti pentru câini, gard de jur împrejurul adăpostului. Ne costă alte şase miliarde de lei vechi să îl înfiinţăm. Noi suntem un oraş mic, am moştenit la primărie multe datorii, nu ne permitem deocamdată asemenea cheltuieli”, a mai precizat primarul din Panciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?