Evaluarea Naţională 2022 începe marți. În Vrancea, 2693 de absolvenți ai clasei a VIII-a s-au înscris la examen

0
808

2693 absolvenți ai clasei a VIII-a din județul Vrancea vor susține Evaluarea Națională, sesiunea iunie  2022.

Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2021 – 2022, se desfășoară potrivit prevederilor Ordinului Ministerului Educației nr. 5.149/30 august 2021 privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii
clasei a VIII-a, în anul şcolar 2021 – 2022.

 

La Evaluarea Națională din sesiunea iunie 2022 s-au înscris 2693 absolvenți ai clasei a VIII-a, conform situației centralizate de către Inspectoratul Școlar Județean Vrancea.

Examenul începe marți, 14 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Joi, 16 iunie, se va desfășura proba la Matematică.

La nivelul județului Vrancea s-au organizat 83 de centre de examen și 2 centre zonale de evaluare.

            Primele rezultate vor fi afișate pe 23 iunie, până la ora 14.00 (în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro).

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16.00 – 19.00) și 24 iunie (în intervalul orar 08.00 – 12.00), la centrele de examen. Același interval orar se va respecta și în cazul contestațiilor depuse/transmise prin mijloace electronice.

Candidații care depun/transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun/transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Contestațiile se vor soluționa în perioada 24-29 iunie 2022.

            Rezultatele finale vor fi afișate în data de 30 iunie.

Accesul candidaților este permis în intervalul orar 08.00-08.30.

Probele încep la ora 9.00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne. Precizăm că, la probele scrise ale Evaluării Naționale 2022, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare, dacă este cazul.

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore) calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a Evaluării Naționale, în baza prevederilor Procedurii ME nr. 25464/11.02.2022 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion.

Probele sunt monitorizate audio-video.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.

De asemenea, se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop. Candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop, nu sunt primiți în examen.

Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 14-30 iunie, între orele 08.00 – 16.00.

Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

 

INSPECTOR ȘCOLAR GENERAL,

prof. Gabriela Daniela MARCHITAN

 

PREȘEDINTELE COMISIEI JUDEȚENE,

INSPECTOR ȘCOLAR GENERAL ADJUNCT,

prof. Daniel Gheorghe GHERASIM

 

COMUNICAT DE PRESĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here