Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

GALERIE FOTO: Tineri cu care ne mândrim. Interviu cu George Alexandru Onofrei, șeful promoției 2022 de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau‟ Focșani

Nu am fost niciodată genul de elev stresat să învețe mereu‟, spune George Alexandru Onofrei, șeful promoției 2022 de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau‟ Focșani. Vestea că media celor patru ani de liceu este 9,22 și că a fost numit șef de promoție l-a surprins pentru că „nu am fost un elev de 10 pe linie‟. Originar din Râmniceanca, un sat din comuna Vârteșcoiu, George Onofrei a fost considerat dintotdeauna de familie și prieteni „un copil cuminte, timid și ascultător‟, dar el nu crede că este timid, ci doar puțin mai… rezervat: „mă consider tăcut. Îmi place să ascult și să nu ies în evidență‟. La finalul clasei a VIII-a, adolescentul a ales profilul matematică-informatică din cadrul Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau‟ Focșani, alegere pe care nu o regretă deloc.

Dacă primul an de liceu a fost „cel mai slab an dintre toți cei patru‟, pentru că media finală a fost aproape de 9, în ceilalți trei ani George a învățat cum să-și gestioneze ma bine timpul, având în vedere că pe tot parcursul liceului a făcut naveta. Spune că părinții nu l-au forțat niciodată să învețe, însă îl mai mustrau când lua o notă mică, astfel încât, la finalul discuției, băiatul să înțeleagă care este cea mai bună variantă pentru a remedia situația. Semestrul al II-lea din clasa a X-a a venit însă cu o surpriză: școala online. „Cei doi ani de liceu în pandemie au fost foarte lejeri. Nici nu i-am simțit. Partea aceea de pandemie este goală. S-au pierdut multe din informații. Comparativ cu școala fizică, nici nu mi-a plăcut online-ul. Nu se compară. Clasa noastră nu a făcut școală hibrid pentru că am fost puțini în clasă. Dacă la început am fost 28, pe parcurs am rămas 18 pentru că mulți colegi s-au transferat‟, explică George Onofrei.

Trei ani de Boovie…

Pandemia de COVID-19 a făcut aproape imposibilă, cel puțin o perioadă, organizarea și desfășurarea anumitor activități în unitățile de învățământ și nu numai. George Onofrei se bucură pentru că a avut oportunitatea de a fi parte din proiectul Boovie timp de trei ani, din clasa a IX-a până în clasa a XI-a inclusiv. „În primul an am fost mai mult cu numele, fiind și în clasa a IX-a, eram și mai timid. Țin minte că echipa mea a obținut premiul III, proiectul nostru pornind de la cartea «Fetița care se juca de-a Dumnezeu». Tot premiul al III-lea am luat și în clasa a X-a, dar nu-mi mai aduc aminte titlul cărții, iar în clasa a XI-a pot spune că m-am implicat mai mult, fiind și regizor și scenarist și editor. Am studiat o poveste despre o fetiță oarbă din al Doilea Război Mondial, iar echipa noastră a primit Mențiune specială‟, își amintește George Onofrei.

Participarea la Boovie i-a stârnit interesul tânărului pentru o carieră în cinematografie, dorindu-și să devină regizor. Visul însă i-a fost spulberat după ce a aflat că printre criteriile de admitere la o facultate de profil se numără un portofoliu cu lucrări anterioare, care… îi cam lipseau.

Dacă în urmă cu câteva luni, tânărul intenționa să se înscrie la Facultatea de Psihologie, nu pentru a deveni psiholog, ci pentru a pleca în străinătate, unde voia să lucreze în poliție, acum are o altă opțiune. „Mă voi duce la Brașov, la Inginerie și Managementul Afacerilor. De mic mi-am dorit să plec în State. Dar acum mă mai gândesc, pentru că și Spania și Portugalia par interesante‟, spune George Onofrei. Dorința de a se pleca în Spania a apărut în urma participării la proiectul Erasmus. „În 2020, fix înainte de pandemie, am plecat în Spania prin intermediul proiectului Erasmus. Trebuia să stăm o săptămână, dar am stat doar patru zile pentru că, între timp, situația cu pandemia s-a înrăutățit. Am prins ultimul avion care a intrat în țară, deci am avut noroc. În cele patru zile în care am stat în Spania, am făcut diferite activități. Cu toate că nu am vizitat foarte multe obiective turistice, am socializat cu spaniolii, le-am învățat cultura și am gustat delicatesele locale. Proiectul a început în 2019, când au venit spaniolii în țară, și s-a încheiat în 2020. A fost o experiență interesantă‟, explică George Onofrei.

Clasa a XII-a a trecut foarte repede. Parcă ieri am început anul!‟

Când au trecut patru ani de liceu?! Nu realizează încă tânărul, cum nu va realiza probabil nici când va trece febra examenului de Bacalaureat. În scurtul timp care a mai rămas până la probele scrise, George Onofrei se concentrează mai mult pe învățat, și mai puțin pe activitățile recreative. „Clasa a XII-a a trecut foarte repede. Parcă ieri am început anul! Când mă gândesc că în scurt timp vine Bac-ul, știu că și el va trece foarte repede. Am puține emoții la Matematică, puțin și la Română pentru că, dacă pică poezie, nu știu ce fac‟, spune George. Mergând pe principiul „niciodată nu-i prea târziu‟, tânărul îi îndeamnă pe cei care vor susține examenul maturității „să se pună pe învățat‟ și, dacă au emoții, „să scape de ele pentru că le fac mai mult rău‟. După examene, George speră că va avea parte de o vacanță de vară relaxantă în care va putea citi mai mult și alte titluri față de operele de la Bac pentru că „deja m-am săturat de ele‟.

Recunoscător pentru toți cei patru ani de liceu în care „profesorii mei, care sunt niște oameni geniali, au fost acolo când am avut nevoie de ei și m-au ajutat să învăț astfel încât să am rezultatele acestea și să ajung șef de promoție‟, tânărul le mulțumește fiecăruia îi parte și le dorește să rămână „la fel de profesioniști precum i-am cunoscut‟. Colegilor de clasă le urează succes la examene și la admitere și speră ca peste 10 ani să se revadă în formulă completă la liceu.

Îl felicităm pe George Onofrei pentru rezultatele obținute și-i dorim succes la examenul de Bacalaureat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?