Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

Deputatul Laurențiu Marin: Vrâncenii nu trebuie să plătească facturi mai mari la energie electrică!

Deputatul PSD de Vrancea Laurențiu Marin a declarat că vrâncenii nu trebuie să plătească facturi mai mari la energie electrică pentru că un tehnocrat a scris în PNRR că România va închide centralele pe cărbune până în 2030. Declarația sa vine în contextul în care un raport al Institutului Național de Statistică arată că, în primul trimestru din acest an, energia electrică s-a scumpit cu 40% ceea ce a contribuit la scumpiri în lanț pe care le resimțim cu toții.

Deputatul vrâncean a precizat că nu este de acord cu propunerea Ministerului Energiei de a elimina cărbunele din sistemul energetic național până în anul 2030. „Este un efect al liberalizării haotice a pieței de energie, cu o producție energetică mai mică decât consumul, ceea ce a dus la creșterea tarifelor. De aceea, România nu trebuie să repete greșelile făcute la liberalizarea pieței de energie și să se grăbească să închidă centralele de producție energetică pe bază de huilă și lignit. Nu sunt de acord cu propunerea Ministerului Energiei de a elimina cărbunele din sistemul energetic național până în anul 2030. Chiar dacă este o măsură asumată prin PNRR, eliminarea cărbunelui din sistemul energetic național va avea ca efect pierderea locurilor de muncă din acest sector economic precum și creșterea facturilor la energie electrică pentru români. La acest moment capacitățile energetice pe bază de huilă și lignit asigură circa 20% din producția de energie a țării noastre. De unde vom înlocui această energie? Înainte de a închide anumite capacități de producție pe bază de cărbune, trebuie să investim în dezvoltarea altor capacități pe bază de energie curată. Întâi să creștem producția de energie verde și abia apoi putem lua în considerare închiderea celor pe bază de cărbune“, a afirmat deputatul Laurențiu Marin. Acesta a adăugat că nu trebuie uitat faptul că unitatea 1 de la Cernavodă va fi închisă pentru doi ani, între 2027 și 2029, iar dacă nu vor fi luate măsurile adecvate „vom avea încă o criză a energiei, cu prețuri care nu vor putea fi controlate și care vor trebui suportate de toți românii“.

„PSD susține politica europeană privind schimbările climatice, dar nu este de acord cu o astfel de propunere legislativă, care impune termene foarte rapide pentru închiderea capacităților de producție energetică pe bază de cărbune, în condițiile în care chiar Comisia Europeană a spus că putem modifica PNRR. În contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor impuse Federației Ruse, România trebuie să își folosească întreaga capacitate de producție de energie, inclusiv pe bază de cărbune, la fel cum fac și alte state ale UE, unele chiar mai dezvoltate decât țara noastră“, a mai arătat deputatul Laurențiu Marin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?