Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

GALERIE FOTO: Tineri cu care ne mândrim. Interviu cu Delia Macovei, șefa promoției 2022 de la Colegiul „Cuza‟ Focșani

Delia Teodora Macovei este șefa promoției 2018-2022 de la Colegiul Național „Al. I. Cuza‟ (CNAIC) Focșani. Elevă a CNAIC Focșani încă din gimnaziu, Delia Macovei spune că a fost mereu conștiincioasă și a reușit să-și managerieze timpul astfel încât să aibă rezultate bune atât la școală, cât și în sport. Adolescenta este cunoscută și pentru faptul că o bună perioadă de timp a reprezentat Vrancea la competițiile județene, naționale și chiar internaționale de tenis, unde a obțiut rezultate remarcabile, dovadă fiind colecția impresionantă de diplome, medalii și cupe pe care le are acasă. „Atât colegii, cât și prietenii m-au întrebat cum reușesc să îmbin și notele de 10 și activitățile extrașcolare, adică sportul. Este, într-adevăr, destul de greu, dar nu imposibil. Mi-am dorit foarte mult să-mi mențin poziția de șefă de promoție pe care am obținut-o în gimnaziu și la finalul celor patru ani de liceu, mi-a plăcut să învăț și cred că asta m-a ajutat foarte mult‟, consideră Delia Macovei.

Fiind atrasă mai mult de latura reală a învățământului, la finalul clasei a VIII-a, Delia a hotărât să rămână în continuare la CNAIC Focșani, alegând profilul matematică-informatică. „Și părinții și bunicii mei sunt pe partea de real și, cumva, am fost atrasă mereu mai mult de real, decât de uman. Pe de altă parte, am mers la mate-info și pentru că majoritatea colegilor din V-VIII au mers la acest profil‟, mai adaugă tânăra.

Am jucat o semifinală de tenis la un turneu internațional în Franța‟

La vârsta de 8 ani, Delia Macovei a decoperit tenisul, sport care a ajutat-o să se dezvolte armonios și care i-a adus în palmares numeroase reușite. Legitimată la CSM 2007 Focșani și antrenată de Răzvan Bucuroiu, prin multă muncă și antrenament, Delia a devenit rapid una dintre cele mai apreciate junioare din tenisul vrâncean. „De la vârsta de 8 ani până acum, în liceu, am făcut tenis de performanță. În clasa a VIII-a a fost puțin mai greu pentru că a trebuit să mă axez pe examenul de capacitate. Tototdată, și în liceu, a trebuit cumva să rup performanța pentru a mă axa mai mult pe școală, respectiv pe examenul de Bacalaureat. La vârsta de 12 ani am fost clasată în primii 20/30 de jucători de tenis din țară, și ca rezultate, am avut destul de multe locuri I la turnee județene, în diferite orașe. Am avut o semifinală foarte bună la un turneu internațional din Franța, și cred că acela a fost cel mai bun rezultat al meu. Aveam 16 ani pe atunci. Am descoperit acest sport împreună cu tatăl meu și, ușor, ușor, pur și simplu m-am îndrăgostit de tenis. Regret că m-am oprit, dar mi-aș dori ca în această vară să mă reapuc de tenis‟, spune Delia Macovei.

Iată doar câteva dintre premiile pe care le-a obținut, de-a lungul timpului, tânăra sportivă: Locul I la Cupa de primăvară Dinamo-Babolat, la dublu, categoria 12 ani – fete; Locul I la categoria 10 ani – fete la Cupa Litoralului Constanța 2014; Trofeul DJST – SCM Bacău- tenis, din 25-28 august 2018, titlul de „Cea mai tânără semifinalistă «CUZA-OPEN»‟, 2015; Locul I la Campionatul Municipal Focșani 2013.

Părinți mândri

Recunoscătoare pentru faptul că părinții au sprijinit-o constant și i-au oferit „toate condițiile din lume‟, Delia spune că titlul de șefă de promoție pe care l-a obținut și în clasa a XII-a este „ca un cadou din partea mea și, oarecum, le mulțumesc pentru cât de mult mi-au fost alături‟. Nici mama, care este de profesie expert contabil, nici tatăl, nu au pus presiune pe ea pentru a obține note mari la școală, dimpotrivă, „mama venea și-mi spunea să mă mai relaxez un pic. Simțea că trag prea tare de mine. De obicei, sunt perfecționistă. Nu am simțit presiune niciodată din partea lor, și nici nu mi-au impus anumite lucruri, dimpotrivă, m-au susținut și-mi spuneau să fiu un pic mai relaxată și să mă bucur mai mult de moment‟.

Delia este fiica omului de afaceri focșănean și consiler local Liviu Macovei. Consideră că ambii părinți au avut o influență pozitivă în viața ei: „Am avut încă de mică o relație foarte apropiată cu tata. El a avut un impact extrem de mare asupra mea, și în ceea ce privește sportul, dar și în ceea ce privește antreprenoriatul. Pe tata l-am simțit mereu aproape, el era cel care mă susținea și la turnee, era mereu acolo cu mine; și la școală m-a susținut foarte mult și de aceea am reușit să am aceste rezultate‟. Dacă de la tată a preluat „bunătatea cu care se comportă cu cei din jur și cât de bine a putut să îmbine sportul, viața politică și profesia‟, de la mama a primit „multe sfaturi prețioase, și mi-a spus să-mi urmez visul și să fac tot ceea ce vreau fără să mă las influențată de părerile celor din exterior‟.

Cu toate că cei patru ani de liceu nu au fost așa cum și i-ar fi imaginat adolescenții din generația Deliei, tânăra se bucură că a depășit cu bine perioda de început a pandemiei de COVID-19 în ceea ce privește orele online și hibrid. „În pandemie a fost dificil, mai ales că au fost multe momente care s-au pierdut și de care am fi vrut să ne bucurăm, cum ar fi mersul fizic la școală și activitățile față în față. Cred că ne-am obișnuit destul de repede toți și ne-am bucurat mult când a trecut această perioadă, pentru că am putut reveni cumva la normal, chiar dacă a fost puțin cam ciudată această trecere, cu măști la școală, apoi fără măști‟, își amintește Delia.

În primăvara acestui an, Delia s-a implicat în organizarea Balului Bobocilor, a cărui tematică a fost „Școala altfel reinterpretată‟: „Mi-a plăcut că toți am putut să ne organizăm și să cooperăm destul de bine. Au fost organizatori și de a XII-a și de a XI-a, ceva care nu s-a prea întâmplat până acum. Fiecare echipă a avut câte o materie pe care a trebuit să o integreze să o reinterpreteze. Echipa mea a avut economia și a fost destul de interesant‟.

Proaspăt absolventă de liceu, Delia are câteva emoții în ceea ce privește Bacalaureatul însă încearcă să le depășească, la fel cum îi îndeamnă și pe colegii ei. În ceea ce privește facultatea, tânăra va merge la „Academia de Studii Economice din București, pe partea de Statistică și Cibernetică. Vreau să păstrez tradiția familiei în zona de real‟.

Pentru sprijinul și lecțiile valoroase primite, Delia le mulțumește „din suflet profesorilor mei pentru că fără ei, clar nu aș fi putut fi aici. Dumnealor au avut un impact foarte mare asupra formării mele în toți acești 8 ani la Colegiul «Cuza». Am doar cuvinte de mulțumire la adresa dumnealor‟.

Părinților care i-au fost alături necondiționat, adolescenta le mulțumește pentru că i-au creat „toate condițiile din lume și pentru că m-au susținut în tot ceea ce am ales mereu, lucru care a fost mai mult decât tot ceea ce-mi trebuia‟. Plăcându-i să-și petreacă timpul liber alături de familie și prieteni, Delia își dorește ca după ce va scăpa de emoțiile examenului maturității, să călătorească cât mai mult.

O felicităm pe Delia Macovei pentru rezultatele obținute atât la liceu, cât și în plan sportiv, și-i dorim mult succes la examenul de Bacalaureat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?