Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

Cererea de reexaminare la proiectul privind intervenţia asupra urşilor, admisă parţial

Comisiile reunite pentru administraţie publică, apărare naţională, mediu şi agricultură ale Camerei Deputaţilor au decis, marţi, să admită în parte cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis la proiectul referitor la intervenţia asupra exemplarelor de urs pentru prevenirea şi combaterea atacurilor asupra persoanelor şi bunurilor, parlamentarii păstrând prevederea potrivit căruia intervenţia se va face şi în extravilanul localităţilor, nu doar în intravilan. Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, a fost adoptat iniţial de Parlament în 15 decembrie 2021, iar şeful statului a solicitat reexaminarea lui.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat, la şedinţa comisiilor, că preşedintele Iohannis a solicitat reexaminarea pe două motive, unul – pentru a se rediscuta interpretarea stării de necesitate în care se va interveni asupra exemplarelor de urs, iar cel de-al doilea viza regândirea extinderii în extravilan a intervenţiei imediate. „Ministerul Mediului susţine solicitarea domnului preşedinte cu privire la reexaminarea articolului privind starea de necesitate sau redefinirea stării de necesitate, însă considerăm că extinderea în extravilan a acestor prevederi şi anume a intervenţiei graduale asupra exemplarelor de urs care generează un pericol iminent este bine venită. Odată cu implementarea regulii de 24 de ore, cât poate să dureze o intervenţie în extravilanul localităţii în vederea îndepărtării pericolului, cred că avem aşa zisă plasă de siguranţă, o normă care previne abuzurile şi previne transformarea intervenţiei imediate într-o vânătoare. În 24 de ore dacă în extravilan exemplarul nu este identificat, nu este înlăturat, nu este de găsit, intervenţia se încheie şi poate fi reluată doar în cazul în care exemplarul respectiv sau alt exemplar revine în locaţia respectivă”, a afirmat ministrul.

El a spus că, până în prezent, pe baza ordonanţei 81, au avut loc 223 de intervenţii asupra urşilor, care „nu s-au transformat într-un măcel în niciun caz”. „Acuzaţiile care ne-au fost adresate de la bun început sunt fără nicio bază, pentru că 82% din aceste intervenţii s-au finalizat cu alungarea exemplarelor care au intrat în intravilanul localităţilor, 12% s-au terminat cu relocarea exemplarelor periculoase şi doar 6% au fost finalizate cu extragere a exemplarului agresiv. 6% înseamnă exact ceea ce ne-am propus noi, o intervenţie de extracţie doar în situaţiile critice, când exemplarul devine periculos, atacă echipa de intervenţie sau pun în pericol viaţa cetăţenilor în acţiunile de intervenţie imediată”, a explicat ministrul.

Deputaţii din comisii au aprobat cu 47 voturi „pentru”, 6 „împotrivă” şi 4 abţineri forma adoptată la Senat, admiţând în parte cererea de reexaminare a proiectului. În acest sens, faţă de forma adoptată iniţial de Parlament, a fost eliminată prevederea potrivit căreia „prin excepţie, se regăseşte în situaţia stării de necesitate persoana care, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în timpul unei acţiuni legale de vânătoare, recoltează prin împuşcare ori îndepărtează prin alte mijloace un exemplar de urs brun care pune în pericol viaţa, integritatea sau bunurile sale ori ale unei alte persoane”. Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei, care este for decizional.

Sursa foto: euractiv.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?