Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

GALERIE FOTO: Tineri cu care ne mândrim. Interviu cu Brândușa Mărăscu, șefa promoției 2022 de la Liceul de Artă Focșani

Încă din primii ani de viață, focșăneanca Brândușa Mărăscu, șefa promoției 2022 de la Liceul de Artă „Ghe. Tattarescu‟ Focșani, a fost atrasă de pictură. Ulterior, avea să afle că talentul la desen l-a moștenit de la mama ei care, deși nu a putut urma un liceu vocațional și a ajuns să activeze ca asistentă medicală, s-a înscris la cursurile de pictură ale artistului Liviu Nedelcu special pentru fiica ei. „Mama spunea că primul meu desen a fost făcut pe la 1 an și ceva. Ea îmi desena diferite chipuri sau animăluțe, și, dintr-o dată, eu i-am luat pixul și am încercat să fac și eu o față. Acela a fost momentul cheie. Ulterior, mama a vrut să mă înscrie la Școala Populară de Arte, numai că, pe atunci, domnul profesor Liviu Nedelcu nu făcea cursuri cu copii, și așa s-a înscris ea, pentru că și ea are talent. De la ea moștenesc talentul la desen. Automat mă lua mama și pe mine la cursuri, cu toate că, pe atunci, eu aveam 4 ani. Mama a cochetat toată viața cu desenul, dar, pe vremea ei, când a făcut liceul, dacă erai fată, trebuia să te faci asistentă medicală‟, povestește Brândușa Mărăscu.

Fiind sigură de drumul pe care vrea să-l parcurgă în viață, în clasa a VI-a, Brândușa s-a transferat de la Școala Gimnazială „Ion Basgan‟ Focșani, la Liceul de Artă. Iar la finalul clasei a VIII-a, deși oscila între Arhitecutră și Pictură, Brândușa a ales cu inima, iar acum, este bucuroasă că a reușit să-și perfecționeze stilul de desen și că din mâinile ei ies mici capodopere. Odată ajunsă la liceu, Brândușa a putut să se înscrie la cursurile de pictură ale pictorului Liviu Nedelcu, cursuri pe care le frecventează și în prezent.

Volei sau pictură?

Timp de aproximativ 9 ani, Brândușa a practicat volei, sport pe care l-a descoperit la vârsta de 6 ani. Deși atât ea, cât și colegele din echipă erau „micuțe‟ și nu au obținut „rezultate remarcabile‟, adolescentei i-a plăcut să participe la diferite competiții, campionate și tabere. „Sportul m-a schimbat într-un mod pozivit deoarece m-a ajutat să-mi organizez altfel timpul între școală, desen, sport și timp liber. La un moment dat, a trebuit să aleg între pictură și sport și, din păcate, am renunțat la sport. Sincer, regret că m-am lăsat de volei, de aceea abia aștept să merg la facultate în speranța că voi găsi acolo o echipă de volei‟, speră Brândușa.

Pentru o perioadă scurtă de timp, adolescenta a făcut și dansuri populare însă nu s-a regătit în totalitate în această activitate. Așa că, atunci când nu este în fața șevaletului, dând viață unei emoții sau unei idei, Brândușa este fie la plimbare pe bicicletă alături de tatăl ei, fie prin oraș cu prietenii. Dedicându-și mare parte din timp picturii, a încercat diverse stiluri, desenând atât cu ajutorul culorilor acrilice, cât și al uleiurilor. Nu și-a găsit încă o tehnică anume și nici un stil preferat, însă, urmărește creațiile altor pictori pentru a „culege de la fiecare ce este mai bun‟.

În principal pictez cu culori acrilice, dar am încercat să cochetez și cu uleiurile, însă nu pot spune că m-au atras foarte mult. Lucrez foarte mult în cărbune. Lucrez destul de grafic. Am încercat diferite stiluri, chiar și tehnică mixtă, încă sunt într-o continuă descoperire. În tablourile mele încerc mai mult să transpun emoții, să spun o poveste. Vreau ca privitorul să înțeleagă ceva din desenul meu și să-și dea seama măcar de o parte din sentimentele pe care vreau să le expun‟, spune Brândușa. Cu ajutorul tatălui ei, tânara a reușit chiar să vândă câteva tablouri rudelor și persoanelor apropiate care i-au apreciat munca și talentul.

Ani de liceu cu emoții… din cauza pandemiei

Atât Brândușei Mărăscu, cât și adolescenților de vârsta ei, pandemia de COVID-19 le-a răpit multe dintre bucuriile vieții, de la simpla interacțiune cu profesorii și colegii, până la posibilitatea de a participa la diferite activități, concursuri sau evenimente. Cum au fost cei patru ani de liceu?! „Destul de interesanți și foarte frumoși, deși nu pot spune că i-am trăi pe deplin din cauza pandemiei de Covid. Ce-mi place foarte mult la Liceul de Artă este faptul că profesorii interacționează altfel cu elevii, sunt mai degrabă asemenea părinților și prietenilor noștri. La un liceu vocațional ai mai multă libertate de exprimare și gândire. Spre exemplu, mi-au plăcut foarte mult orele petrecute la Atelier, acolo unde domnii profesori Ștefan Dumitru și Laura Dumitru ne ajutau să ne descoperim pe noi înșine prin intermediul desenelor și picturilor pe care le realizam. La Atelier era o atmosferă lejeră pentru că fiecare putea să-și aleagă orice temă. Nu ni se impunea ceva anume‟, răspunde tânăra.

Încă din clasele primare, Brândușei i-a plăcut să învețe, dorindu-și să demonstreze tuturor, dar și ei, „că pot să ating niște rezultate foarte bune‟. N-a fost un elev de 10 pe linie, în schimb și-a dat toată silința și a învățat la toate materiile. Vestea că media anuală este 9,94 și că, implicit, este șefa promoției 2018-2022 de la Liceul de Artă din Focșani a surprins-o. „Pe de o parte mă așteptam, pe de alta nu, pentru că mai erau elevi silitori la noi în liceu și era o competiție permanentă, dar nu în sensul negativ, ci era ceva constructiv. Vestea mi-a dat-o doamna dirigintă Aurica Nedelcu. Eram la ultimele ore dinaintea cursului festiv și m-a întrebat ce medii anuale am, spunându-mi că sunt șanse mari să ies șefă de promoție. Așa a fost. Am rămas puțin șocată, dar nu pot spune că nu m-am așteptat absolut deloc. În definitiv, mi-am dat silința și mi-ar fi plăcut să fiu răsplătită‟, spune ea.

Brândușa Mărăscu nu are emoții în privința Bacalaureatului pentru că a învățat constant, în acest stadiu fiind nevoie „doar să mai repet materia‟. Colegilor care susțin în această vară examenul maturității, adolescenta le transmite următorul mesaj: „Important este să ne menținem calmul și să rămânem pe linia de plutire. Bac-ul vine și trece. Bac-ul se ia, cum spune mama. Dacă-ți dai puțin silința și te focusezi numai pe învățat, este imposibil să nu reușim!‟. Dorindu-și să devină profesor de arte plastice în orașul natal, tânăra spune că știe deja în cadrul cărei facultăți vrea să-și continue studiile: Facultatea de Arte Decorative și Design București.

Recunoscătoare pentru frumosul parcurs pe care l-a avut în liceu, Brândușa le este „pe deplin îndatorată profesorilor pentru toate eforturile făcute până acum și pentru că m-au ajutat și m-au susținut. Colegilor le mulțumesc pentru acești patru ani. Am amintiri foarte frumoase cu ei și mi-ar plăcea să ținem legătura după liceu. Iar în ceea ce-i privește pe părinți, nu există mulțumiri suficiente, deoarece ar fi mult prea puțin. Ei m-au susținut toată viața și întotdeauna au fost acolo pentru mine și o să le fiu îndatorată mai mult decât toată viața. Aș vrea să fie acolo în continuare și eu, la rândul meu, să-i răsplătesc cu reușitele mele‟.

O felicităm pe Brândușa Mărăscu pentru rezultatele obținute în cei patru ani de liceu și-i dorim succes la examenul de Bacalaureat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?