Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

FOTO: Tineri cu care ne mândrim. Interviu cu Alin Toader Tănăsescu, șeful promoției 2022 de la Colegiul Pedagogic Focșani

Alin Toader Tănăsescu, șeful promoției 2022 de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret‟ (CNPSH) Focșani, se descrie ca fiind „un absolvent de liceu obișnuit‟. Tânărul spune că încă din clasele primare a învățat bine, însă nu a fost un elev de 10 pe linie. Conștient de faptul că nu-l atrag în mod special științele exacte, la finalul clasei a VIII-a, Alin s-a îndreptat către CNPSH Focșani, profil Filologie. Începutul clasei a IX-a a venit la pachet cu profesori noi, colegi noi și un stil de predare diferit pentru adolescentul care avea să descopere cât de frumoasă este viața de licean. Asta până în clasa a X-a când, pentru ceva timp, pandemia de COVID-19 „a pus lacătul‟ pe ușile școlilor și liceelor din România, elevii fiind nevoiți să participe la cursuri online.

Îmi amintesc că era o zi de marți din luna martie a anului 2020 când ne-au anunțat că nu mai facem școală. Nu ne așteptam că nu vom mai veni aproape tot anul. Am fost anunțați că vom face orele online și, la început, a fost greu, pentru că trebuia să găsim platforme și resurse, adică internet nelimitat, de care nu dispuneam atunci atât de mult. În cele din urmă, a fost bine pentru că m-am adaptat rapid. Profesorii au încercat să adapteze materia, au prezentat diferite materiale video, site-uri, însă tot mai frumos este la școală. Când s-au ridicat restricțiile, a fost frumos că am putut să ne revedem. Cu toate astea, a trebuit să ne reobișnuim din nou cu acest stil de a veni fizic la școală‟, spune Alin Tănăsescu.

Un elev conștiincios

L-am întrebat pe Alin care a fost cea mai mică notă pe care a primit-o în cei patru ani de liceu și, zâmbind cumva ștrengărește, răspunde: „…un 7 la Latină. A fost un test la care, din greșeală, am rezolvat exercițiile de la celălalt număr. Norocul meu a fost că unele răspunsuri s-au potrivit și așa am ajuns la nota 7‟. Motivat să-și „repare media‟, adolescentul a învățat mult mai mult și se mândrește cu faptul că la teză a obținut nota 10, ocazie cu care profesoara de Latină i-a propus să meargă la Olimpiada de Limbi Clasice-Limba Latină. „La proba județeană am luat 95 din 100 de puncte și m-am calificat la etapa națională care a avut loc la Botoșani. Acolo a fost puțin mai greu pentru că, în afară de exercițiile de gramatică și de traducere, mai erau și cele de cultură generaală, și am luat un punctaj de 83 de puncte din 100. A fost o experiență frumoasă care m-a ajutat să trec peste emoții în ceea ce privește examenele. A fost frumos și pentru că am mai vizitat obiective turistice și am cunoscut oameni noi. Din păcate, nu am mai avut ocazia să particip și la alte olimpiade pentru că, între timp, a început pandemia de COVID-19 și au fost anulate‟, povestește Alin.

În clasa a IX-a și a X-a, liceanul a participat și la concursul Boovie, experiență pe care o consideră frumoasă: „În clasa a IX-a am fost cel care a făcut montajul, practic am fost editorul clipului și, împreună cu echipa mea, am reușit să luăm mențiune. Poate nu mă pricep la materiile reale, dar îmi plac calculatoarele în general și am o pasiune pentru clipuri, plăcându-mi în special să descopăr cum se folosesc programele de editare. Atunci țin minte că am făcut un trailer pentru cartea «Zaira». Și în clasa a X-a m-am ocupat de editare, însă echipa mea nu a obținut decât o diplomă de participare, fiind o concurență mult mai mare‟.

Un șef de promoție cu emoții…

Nici la finalul clasei a XII-a, Alin Tănăsescu nu a reușit să scape de emoții, așa că vestea că este șeful promoției 2018-2022 de la CNPSH Focșani și că trebuie să pregătească un discurs pentru cursul festiv, l-a copleșit. „Venisem din banchet, din Bulgaria, și ne-am adunat ca să organizăm cursul festiv. Doamna dirigintă, Georgiana Mateiu, mi-a spus că va trebui să pregătesc un discurs pentru că am primit acest titlu de șef de promoție, având media pe cei patru ani 9.85. Am fost surprins. Chiar dacă știam că am note mari, nu mă așteptam la această distincție. Am avut emoții când mă gândeam că trebuie să vorbesc în fața tuturor‟, recunoaște adolescentul.

Atât în timpul discursului de la cursul festiv, cât și în cadrul acestui interviu, Alin a ținut să le mulțumească „profesorilor, colegilor și părinților pentru susținere. Colegilor le urez succes la examenul de Bacalaureat, să nu aibă emoții pentru că la limba română sunt doar 14 opere obligatorii și, totodată, le urez succes la admiterea în facultate. Părinților le mulțumesc pentru că mi-au fost alături și le spun și cu această ocazie că țin foarte mult la ei‟.

Tânărul nu s-a gândit încă la ce facultate vrea să se înscrie, însă, în ceea ce privește cariera, oscilează între profesor de istorie și programator. Însă, de un lucru este sigur, își dorește să treacă cu bine peste această perioadă solicitantă din punct de vedere al examenului maturității, pentru a se putea bucura de o vacanță petrecută atât în compania prietenilor, cât și a romanelor polițiste scrise de Agatha Christie sau a cărților SF pe care îi place să le citească.

Îl felicităm pe Alin Tănăsescu pentru rezultatele obținute în cei patru ani de liceu și-i dorim succes la examenul de Bacalaureat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?