5 iunie – Ziua împotriva Violenței asupra Copilului în România

0
118

TRUPUL SE VINDECĂ, SUFLETUL NU!
 
 
5 IUNIE – ZIUA ÎMPOTRIVA VIOLENȚEI ASUPRA COPILULUI ÎN ROMÂNIA

Ziua împotriva Violenței asupra Copilului în România a fost consacrată la data de 5 iunie prin Legea nr. 497/2006, cu scopul prevenirii şi combaterii violenţei împotriva copilului, în scopul conştientizării şi prevenirii abuzurilor şi neglijării copilului în societatea românească, prin schimbarea mentalității adulților.

Principalele forme de violență asupra copilului sunt:

-abuzul: fizic, emoțional, psihologic, sexual și economic;
-neglijarea: alimentară, vestimentară, a igienei, medicală, educațională, emoțională, părăsire;
-exploatarea: sexuală, prin muncă;
-traficul de copii.

Un copil agresat este un copil privat de inocenţă. Durerea, frustrarea, furia şi lipsa de încredere îl vor transforma radical. De cele mai multe ori, pe viaţă! Un copil bătut va crede că violenţa este una dintre feţele relaţiei interumane şi va deveni, la rândul lui, violent. Între bine şi rău, limita este atât de fragilă!

Copiii au dreptul de a fi protejați pentru a nu fi victime ale abuzurilor în familie, școală sau în public. Abuzul asupra copiilor este reprezentat de orice formă de violență fizică sau emoțională la care sunt supuși ori expuși aceștia cu repercusiuni severe asupra sănătății lor mentale și fizice.

Mentalități precum “nu e treaba mea să mă amestec în familia altuia” sau “nu știam că a lovi un copil este o ilegalitate” nu trebuie să existe!

Indiferent de contextul în care se petrece abuzul (în familie, pe stradă, la școală etc.), dacă situația la care ești martor este una de agresiune fizică sau emoțională care pune în pericol integritatea sau viața copilului cu impact traumatic asupra acestuia:

-Apelează serviciul de urgență 112
 
-Sună la 116 111, numărul Asociației Telefonul Copilului.

Împreună putem să-i protejăm!
 
Împreună putem alina suferinţele copiilor!


 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here