Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

VIDEO: Tineri cu care ne mândrim. Interviu cu Gabriela Porumb, șefa promoției 2022 de la Colegiul „Unirea‟ Focșani

Astăzi o vom cunoaște mai bine pe Gabriela Porumb, șefa promoției 2018-2022 de la Colegiul Național „Unirea‟ (CNU) Focșani. Fiind o elevă silitoare încă din clasele primare, pentru Gabriela Porumb învățatul nu a fost niciodată o corvoadă, însă nici nu a „vânat‟ notele de 10, conștientă fiind că nu acesta este cel mai important aspect. În gimnaziu i-a plăcut să obțină note mari pentru că știa că va avea nevoie de ele pentru admiterea la liceu, iar în timpul liceului a înțeles că „importante nu sunt notele, ci cunoștințele cu care rămâi după ce termini școala‟. Focșăneanca Gabriela Porumb se consideră cumva răsfățata familiei pentru că, atât părinții, cât și sora mai mare cu 12 ani, au avut mereu grijă de ea și i-au oferit tot ajutorul și suportul de care a avut nevoie.

După ce a absolvit clasa a VIII-a, adolescenta s-a îndreptat către CNU Focșani, alegând profilul matematică-informatică, științele exacte fiind „pasiunea‟ ei. „Încă din clasele mici am fost la concursuri de matematică, încurajată mai întâi de doamna învățătoare, ulterior de doamna dirigintă, respectiv doamna profesoară de matematică Dochioiu. Am obținut premii, mențiuni, însă au fost și concursuri unde nu am luat niciun premiu, dar nu a fost o problemă. În clasa a VIII-a, după ce la județeană am ieșit pe locul III, am fost la Olimpiada Națională de Matematică care s-a ținut la Satu Mare, dar nu am obținut niciun premiu, fiind și foarte dificil. Așa că alegerea profilului mate-info de la «Unirea» a fost cumva naturală. Foarte mulți dintre prietenii mei mergeau acolo și, totodată, m-au convins și porțile deschise ale colegiului‟, povestește Gabriela Porumb.

Viața de licean în pandemie

Gabriela Porumb face parte din generația copiilor care au prins învățământul online, respectiv hibrid, la care a fost nevoie să se recurgă din cauza pandemiei de COVID-19. Cu toate că „a fost mai bine pentru că am avut luxul de a învăța acasă, în mediul nostru super confortabil‟, adolescentei i-a lipsit interacțiunea cu colegii. Când lucrurile au revenit cât de cât la normal, și elevii s-au întors la școală fizic, Gabriela a observat că, „într-un fel, eram mai închiși în noi, cel puțin la început. într-un fel ne-a fost dor să fim în aceeași clasă unii cu alții, iar în pandemie am legat prietenii noi pe care nu le-am fi prevăzut în clasa a IX-a, spre exemplu. Per total, fost interesant‟.

Din cauza pandemiei de COVID-19, majoritatea activităților care, în mod normal, aveau loc la CNU Focșani, au fost fie amânate, fie anulate, însă Gabriela se bucură că cel puțin în primii doi ani de liceu a putut participa la „balurile din clasa a IX-a, «Săptămâna altfel» și activitățile organizate cu ocazia zilei de 24 Ianuarie dintr-a IX-a și a X-a, care a fost printre activitățile mele preferate de la liceu pentru că trebuia să facem mâncare și, în pofida tuturor neînțelegerilor dintre noi, sarcinile pe care le aveam de îndeplinit, ne-au unit‟.

În 2020, Gabriela a avut oportunitatea de a fi voluntar Boovie, în cadrul Departamentului de comunicare: „M-am înscris pentru că mi se părea o pierdere să existe un festival așa de cunoscut la mine în oraș, iar eu să nu încerc să ajut cumva în organizarea lui măcar o dată. A fost o experiență interesantă, plăcută chiar. Am cunoscut mulți oameni noi și am avut șansa să înțeleg de cât de mulți oameni este nevoie pentru a realiza ceva așa de grandios‟.

Ce-ar fi viața fără muzică și dans?!

Ei bine, focșăneanca Gabriela Porumb nu vrea să știe lucrul acesta pentru că, în perioada de început a pandemiei de COVID-19, când lumea parcă a luat o pauză, a reușit să afle ce-și dorește cu adevărat de la viață din punct de vedere profesional: să facă muzică. Pasionată de K-POP, un gen muzical originar din Coreea de Sud, Gabriela a înființat în clasa a IX-a trupa de dans QUASAR. „În clasa a VIII-a, colegii mi-au arătat un videoclip de la trupa BTS și, dacă la început am fost foarte reticentă în legătură cu muzica coreeană, după ce m-am documentat puțin, a început să-mi placă foarte mult atât trupa respectivă, cât și alte trupe. În prezent am o trupă de dans care se numește QUASAR. Numele i-l datorez într-un fel domnului profesor de geografie Octavian Dragomir, care, în clasa a IX-a, ne-a spus că un quasar este, practic, o stea în devenire, este stadiul inițial al unei stele. Așa că ne-am gândit că noi fiind o trupă de dans la început de drum, o să fim niște stele în devenire și de aici numele trupei. Am fost inițial 9 fete, dar intervenind distanța, pentru că unele au plecat la facultate, am rămas 4 în formulă finală. Colegele mele de trupă sunt Andreea, Oana și Sabina‟, spune Gabriela Porumb.

Ascultând și vizionând tot mai multe videoclipuri K-POP, Gabriela a învățat să danseze singură, în fața oglinzii. Ulterior, dorindu-și să facă cunoscut acest gen muzical și stil de dans cât mai multor oameni, la începutul clasei a IX-a, adolescenta a organizat un „eveniment de dans în Piața Unirii‟. Practic, cu câteva prietene, o boxă portabilă, muzică și câteva mișcări K-POP, tânăra a reușit să atragă atenția a 40 de oameni care s-au oprit să le admire. „Țin minte că am făcut anunțul pe Facebook și, cu toate că la început, prietenele mele erau un pic reticente, eu mi-am spus: «Vreau să încerc. Ce poate merge prost?! În cel mai rău caz nu vine nimeni». Am avut vreo 40 de persoane la prima ediție și, de atunci, suntem constanți în ceea ce privește publicul‟, observă Gabriela Porumb.

În afară de dans, cea mai mare pasiune a Gabrielei este muzica pe care a dscoperit-o încă din copilărie, dar pe care nu a reușit să o fructifice, cel puțin nu până în clasa a XI-a. Un concurs de canto pe tema K-POP, care avea loc la București, a determinat-o pe adolescentă să-i ceară mamei sprijinul în ceea ce privește identificarea unui profesor de canto care să o pregătească. „Am pus un anunț pe Instagram în care întrebam dacă știe cineva un profesor de canto și aparent a funcționat. Am descoperit-o pe Adina Suflețel cu care fac pregătire la muzică. Prima dată îmi amintesc că eram panicată de frică și, după ce m-a pus să cânt, m-a întrebat: «Unde ai fost până acum?» și am răspus «acasă»‟, povestește tânăra.

Cu toate că la respectivul concurs nu a obținut niciun rezultat, Gabriela spune că, datorită profesoarei de canto, a reușit să-și descopere drumul în viață. În prezent, tânăra se pregătește pentru Conservator, dorindu-și să intre la Compoziție muzicală și să devină „producător muzical, să am o casă de discuri sau să lucrez la o casă de discuri și să produc melodii pentru artiști cunoscuți‟.

Mesaj pentru profesori și colegi

Vestea că este șefa promoției 2022 a CNU Focșani nu a surprins-o pe Gabriela Porumb, însă faptul că a fost singura șefă de promoție da, pentru că „mi s-a părut o chestie ușor de atins de mai multe persoane care aveau potențial‟. Atât mama, care este profesoară, cât și tatăl, care este cadru militar în rezervă, se așteptau ca mezina familiei să fie numită șefă de promoție însă acest lucru nu a știrbit din bucuria pe care au trăit-o când și-au văzut copilul pe scenă.

Recunoscătoare, Gabriela le mulțumește foarte mult profesorilor „pentru tot ce au făcut și pentru ceea ce nu au făcut pentru mine. Am învățat astfel că fiecare obstacol este o lecție și că întotdeauna trebuie să învățăm din greșeli. Le mulțumesc pentru că în acești 4 ani nu ne-au învățat doar lucruri legate de materia pe care o predau, ci ne-au arătat că dacă avem încredere, ne putem depăși pe noi înșine‟. Colegilor care, la fel ca ea, vor susține examenul maturității, tânăra le spune că nu ar trebuie să intre în panică pentru că: „mai rău faceți. Aveți încredere că nu ați învățat patru ani degeaba. Orice va fi, nu o să fie capătul lumii. O să fim cu toii bucuroși într-un final!‟.

O felicităm pe Gabriela Porumb pentru rezultatul obținut în cei patru ani de liceu și îi dorim succes la examenul de Bacalaureat!

Puteți urmări mai multe videoclipuri postate de trupa de dans QUASAR pe canalul de Youtube: https://www.youtube.com/c/QUASARro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?