Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Plt. adj. Nelu Andreiu, subofițer operativ principal și conductor câine

Povestea pe care o vom afla astăzi este despre loialitate, încredere, muncă în echipă și sacrificiu. Este povestea plutonierului adjutant Nelu Andreiu, subofițer operativ principal și conductor câine în cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani al ISU Vrancea. Este însă și povestea câinelui de serviciu Ceia, sau Luna, așa cum o alintă pompierii vrânceni. Luna are trei ani și este o femelă de 18 kilograme din rasa Ciobănesc belgian malinois, pe care plt. adj. Nelu Andreiu o antrenează încă din 2019 pentru a putea fi pregătită să intervină în situații-limită, fie că vorbim de cutremure, fie că vorbim de eventuale explozii sau incendii din care ar putea rezulta clădiri dărâmate și victime.

Originar din Câmpineanca, plt. adj. Nelu Andreiu este absolvent al Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu‟ Focșani și al Facultății de Drept din cadrul Universității „Petre Andrei‟ Iași. Pompierul spune că visul unei cariere militare a apărut încă din copilărie, de pe vremea când, împreună cu fratele mai mic, visa să lucreze în Poliție. Din păcate, fratele mai mic al plt. adj. Nelu Andreiu a decedat, fiind un subiect destul de sensibil pentru pompierul vrâncean. Concomitent cu perioada studenției, plt. adj. Nelu Andreiu a lucrat în cadrul unei firme din Focșani, însă doar pentru a se susține material, nu pentru că acela era domeniul în care voia să activeze tot restul vieții. Așa că, în 2006 a urmat stagiul militar cu termen redus la ISU Vrancea, iar în 2007 s-a alăturat „familiei‟ pompierilor vrânceni.

Peste tot e dificil, în schimb, riscul cel mai mare este la incendii‟

Cele șase luni de stagiu militar, l-au ajutat pe vrâncean să înțeleagă ce presupune munca unui pompier, dar și să se familiarizeze cu misiunile specifice. „Când m-am angajat la ISU Vrancea, nu a mai fost un nou început, deja eram obișnuit cu munca de pompier pentru că am mers la intervenții. Nu am prins accidente grave, în schimb au fost incendii destul de grave. Îmi aduc aminte de unul la Obor soldat cu victime. Atunci am fost chemați de acasă. Cam tot Detașamentul de Pompieri Focșani era acolo. Am participat la intervenții din 2007 până în 2018 când am preluat funcția de conductor câine‟, spune plt. adj. Nelu Andreiu.

În decursul celor aproximativ 11 ani „în mijlocul acțiunii‟, pompierul a intervenit alături de colegi atât la incendii, inundații, deszăpeziri, salvări de persoane, cât și la celelalte misiuni specifice. „Peste tot e dificil, în schimb, riscul cel mai mare este la incendii. La inundații, spre exemplu, acționăm, de cele mai multe ori, pentru înlăturarea pagubelor, în timp ce la incendii suntem la punctul culminant al focului. La incendii pericolul este la tot pasul: sursele de curent, care, pe moment, nu știm dacă sunt sau nu deconectate, buteliile, instalațiile de gaz ș.a.m.d.. Cred că toți pompierii am fost puși în pericol, mai mult sau mai puțin.Toți am trăit și trăim, cel puțin colegii de pe intervenție, astfel de momente în carieră‟, povestește pompierul.

Pasionat fiind de animale, în 2018, s-a ivit ocazia ca plt. adj. Nelu Andreiu să treacă pe funcția de conductor câine la ISU Vrancea. O scurtă perioadă de timp, vrânceanul s-a ocupat de antrenamentul lui Mep, un mascul din rasa ciobănesc german pe care cu toții îl alintau Wolf. Nu au avut probleme de acomodare nici unul, nici celălalt, pentru că plt. adj. Nelu Andreiu îl urmărea adesea pe Mep cum se antrenează și cum interacționează cu civilii în cadrul diferitelor activități. Mep însă a ieșit la pensie, iar locul lui a fost luat de Luna, pe care plt. adj. Nelu Andreiu a preluat-o în octombrie 2019, la vârsta de 6 luni.

Luna, un cățel „de nota 10‟

La început, Luna a avut câteva probleme de sănătate cauzate de o mușcătură de căpușă. Plt. adj. Nelu Andreiu consideră că în acea perioadă în care a stat lângă Luna la perfuzii, „s-a întărit și mai mult legătura dintre noi‟. După ce au depășit împreună această perioadă, în august 2021, au mers la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea‟ Sibiu unde, timp de 16 săptămâni, cei doi au urmat cursul de căutare-salvare urbană. „Aveam un program de 8 ore pe zi, de la 08:00 la 16:00. În primul rând, ca și aici, ne ocupam de întreținerea de dimineață a câinelui, verificarea stării de sănătate și, dacă erau probleme, anunțam medicul veterinar, curățenia în boxe, iar apoi mergeam la antrenament. Aveam și lecții de disciplină, (dreasajul de bază) și de căutare-salvare sub dărâmături împărțită în două: în teren deschis, unde este moluz și regăsim anumite elemente rezultate din dărâmarea construcțiilor, și în teren închis, în clădiri dezafectate. Întotdeauna trebuie să schimbăm locația, astfel încât câinele să nu intre într-o rutină‟, explică plt. adj. Nelu Andreiu. La toate evaluările, Luna a luat nota 10, însă conductorul ei este de părere că „întotdeauna este loc de mai bine. Chiar și cu nota 10 trebuie să lucrăm în continuare‟.

Cu toate că până acum Luna nu a participat la nicio intervenție, plt. adj. Nelu Andreiu spune că se antrenează împreună în fiecare zi pentru a fi pregătiți atunci când situația va impune ieșirea lor pe teren. „Să ne ajute Dumnezeu să nu avem nevoie de câine de serviciu!‟, spune pompierul. „Îmi doresc să fim un cuplu chinologic care să răspundă nevoilor comunității atunci când situația o impune și să fie pregătită tot timpul. Noi oricum facem antrenament zilnic. Un câine de căutare după miros trebuie să aibă minimum 5 ore de antrenament zilnic‟, mai adaugă plt. adj. Nelu Andreiu. Pentru plt. adj. Nelu Andreiu, Luna este „mai mult decât un câine de serviciu‟ pentru că „în weekend-uri sau în zilele de sărbătoare, cu mici excepții, vin să verific dacă este bine‟. Vrânceanul spune că nu este adeptul schimbărilor, decât dacă situația o impune, așa că și-ar dori să activeze în continuare la ISU Vrancea pe funcția de conductor câine.

În plan personal, plt. adj. Nelu Andreiu este soț și tatăl a două fetițe de 4 și 6 ani, alături de care îi place să-și petreacă timpul liber. Când nu merg în diverse călătorii, lui plt. adj. Nelu Andreiu și familiei sale le place să meargă la biserică, fiind locul în care-și încarcă bateriile din punct de vedere spiritual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?