Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

FOTO: Experiență de vis în Turcia pentru elevii Liceului Teoretic Odobești

Cinci elevi și doi profesori de la Liceul Teoretic Duiliu Zamfirescu” Odobești au participat timp de o săptămână la a treia mobilitate Erasmus+, care a avut loc în Turcia, în Antalya, recunoscut drept capitala turismului turcesc. Orașul Antalya are o poziție geografică unică pe coasta Mării Mediterane, având atât locuri naturale fermecătoare, cât și o mulțime de atracții turistice. Norocoșii elevi, Mihai Cristea-Mangu, Marian Ioniță, Mihaela Mihalec, Bogdana Țarălungă și Alesandro Sburlea au avut șansa să desfășoare activități comune cu elevi din alte țări, în cel mai complex program al U.E. pentru educație, formare profesională și tineret și să se bucure de frumusețile Antalyei. Aceștia au fost însoțiți de profesorii Daniela Ionescu și Crina Bebe. Cele 5 țări incluse în proiectul european Our nature is our future” – Erasmus + sunt: România, Italia, Spania, Turcia și Lituania, iar profesorul coordonator, câștigător al programului de schimb interșcolar este profesoara Alina Elena Galan, de la Liceul Teoretic Odobești. Prima zi a debutat cu cunoașterea participanților și prezentările elevilor despre persoane faimoase din țara lor și despre experiența Erasmus+ din Spania. Elevii odobeșteni au avut în plus o expunere a provinciilor istorice din România cu obiective turistice. După ce profesorii și elevii au ascultat corul școlii din Antalya, a urmat o călătorie fascinantă pe Mediterana. Partcipanții au vizitat orașul vechi al Antalyei, numit Kaleici, cândva oraș roman, apoi bizantin și alte zone turistice. Kaleici reprezintă punctul de atracție al oricărui turist sosit în Antalya pentru o vacanță de relaxare în soarele mediteranean. Imensul oraș Antalya a început să apară abia după cel de-al doilea război mondial. Până atunci, era Kaleici, cu ale sale ziduri masive de piatră, străzi întortocheate și case pitorești vechi construite foarte aproape una de cealaltă. Orice vizită în Antalya începe cu Kaleici, locul unde s-a născut istoria Antalyei. Numele de Kaleici înseamnă „Kale interioară”. Kale în sine înseamnă castel sau cetate. Există mai multe intrări în Kaleici, însă cea mai pitorească este Poarta lui Hadrian. Poarta lui Hadrian a fost construită în anul 130 d.Hr, marcând importanța vizitei Împăratului Hadrian în oraș.

În a doua zi, elevii și profesorii au vizitat Directoratul Educației Naționale, unde elevii au construit roboți din materiale reciclabile, la Centrul de Știință al Antalyei. A urmat un prânz cu mâncare tradițională, apoi a fost vizitat Dokumapark cu Muzeul de jucării care are exponate de la începutul secolului XX, din mai multe țări, cu un oraș în miniatură cu clădiri simbol din toată Turcia reduse de 15 ori, galerie de artă și grădină botanică. Apoi, următoarea oprire a fost la Muzeul Arheologic din Antalya, unul dintre muzeele principale ale lumii. În a treia zi, a avut loc o vizită ghidată la Perge, oraș antic aflat la 18 kilometri de Antalya. Se crede că acropola din oraș a fost înființată în timpul epocii bronzului. În perioada elenistică, orașul era considerat printre cele mai bogate și mai frumoase orașe din lumea veche. Alte atracții turistice văzute au fost: Teatrul antic Aspendos și Templul lui Apollo din orașul antic Side. Fost oraș comercial și piață pentru sclavi, Side, un adevărat muzeu în aer liber, este unul dintre cele mai frumoase orașe ale Antalyei și este situat la numai 75 de kilometri de orașul cu același nume. În trecut, templul era format din 66 de coloane, astăzi numai cinci coloane mai stau in picioare nedespărțite. Lângă templul roman se află ce a mai rămas din el: câteva pietre căzute, socluri și o coloană unică.

În a patra zi de mobilitate s-a discutat despre consumul responsabil de apă și importanța pădurilor. Ulterior, a fost vizitată Cascada Duden, care are o cădere de 20 metri și oferă un spectacol vizual unic, turiștii având ocazia să vadă cum izvoraște din stâncă și să meargă pe sub perdeaua de apă. Tot în această zi, elevii au plantat copaci în Döşemealtı, după care au mers împreună cu profesorii la o terasă din Parcul Kepez. În cea de-a cincea zi, a avut loc o vizită ghidată la Kemer și Phaselis. La 15 kilometri de Kemer se află Phaselis, un fost oraș antic grec. A avut loc apoi o sesiune de lucru în sala de calculatoare în care au fost scrise impresiile din saptămâna petrecută în Antalya, într-o prezentare comună a tuturor elevilor din cadrul proiectului, urmată de o întâlnire a profesorilor. Totul s-a încheiat cu ceremonia de înmânare a certficatelor Erasmus + pentru profesori și elevi și petrecerea de final. Profesoara Daniela Ionescu ne-a împărtășit din impresiile sale în urma deplasării în Turcia. “A fost o experiență deosebită, nu doar pentru elevi, cât și pentru mine. Am văzut locuri foarte frumoase, încărcate de istorie, am cunoscut oameni cu o cultură diferită de a noastră, ospitalieri, dornici să fie de folos, să ne simțim bine, m-am îndrăgostit nu doar de peisajele incredibile, ci și de gastronomia lor. Cu siguranță, mobilitățile Erasmus+ ne învață ce înseamnă multiculturalitate, empatie, diferențe, în aceeași măsură în care apropie oameni și te face să îți dorești să repeți ceea ce ai trăit!”, a declarat profesoara Daniela Ionescu.

Sprijinul acordat de Comisia Europeană pentru elaborarea acestui material nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opinia autorului, iar Comisia nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informațiilor conținute în acesta.

Profesor Ema Dragomir, Liceul Teoretic Odobești

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?