Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Pensionarii vrânceni întreabă: „Ce treabă are războiul din Ucraina cu prețurile la roșii sau la caș ?”

Ce treabă are războiul din Ucraina cu prețurile la roșii sau la caș ?”, au întrebat pensionarii vrânceni, ieri, la ședința Comisiei pentru Persoane Vârstnice de la Instituția Prefectului. Reprezentanții asociațiilor de pensionari din județ i-au spus prefectului Nicușor Halici că sunt preocupați de escaladarea prețurilor, în special la alimente, din ultimele luni. „E jale mare pentru cei care mergem în piață. Sunt produse de sezon la prețuri astronomice”, au arătat persoanele prezente la ședință, care ridicat și problema de la ENET, a periodicității facturilor la energie electrică de la Electrica sau diferențele la valoarea pensiei pentru pensionari care au ieșit la pensie în ani diferiți.

Prefectul Nicușor Halici a prezentat eforturile făcute de coaliția aflată la guvernare pentru a veni în sprijinul pensionarilor, cei care au de suferit din cauza condițiilor economice din această perioadă. Nicușor Halici a subliniat că actuala coaliție de guvernare încearcă să identifice măsuri prin care să vină în sprijinul pensionarilor, al persoanelor aflate în nevoie socială astfel încât să nu se ajungă în situații extreme de a nu plăti facturi, de a nu avea bani pentru medicamente sau alimente. „Suntem copiii unor pensionari, nepoții unor pensionari și cunoaștem problemele cu care vă confruntați. Sunteți și rămâneți o prioritate”, a explicat prefectul Nicușor Halici. Acesta a arătat că, din păcate, banii din bugetul de stat nu sunt suficienți pentru toate măsurile de sprijin care ar trebui realizate și trebuie drămuiți foarte bine. Chiar și așa, coaliția de guvernare a implementat mai multe măsuri sociale, precum compensarea facturilor la electricitate și gaze naturale, stimulente pentru pensionarii cu venituri mici. Astfel, în luna ianuarie a fost acordat un ajutor pentru pensiile mai mici sau egale cu 1600 lei, astfel încât toți cei care s-au încadrat în această categorie să aibă un venit de 2200 lei în ianuarie, o măsură de sprijin pentru persoanele vulnerabile în perioada iernii. Valoarea punctului de pensie a crescut la 1586 lei, iar indemnizația socială a fost majorată de la 800 lei la 1000 lei. De asemenea, se acordă un sprijin unic de 700 lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2000 lei, ca măsură de sprijin pentru persoanele vulnerabile față de creșterea prețurilor.

Prefectul Nicușor Halici a acuzat însă și gestul celor de la USR care, în perioada când erau la guvernare, au introdus restricții la majorarea pensiilor în PNRR. Practic, pensiile au fost plafonate la un anumit procent din PIB pentru o perioadă de 70 ani. „E un act de trădare”, a spus prefectul Halici, care a menționat eforturile făcute de actuala coaliție pentru a renegocia aceste prevederi din PNRR, mai ales în contextul internațional actual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?