Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Nevoiţi să doarmă în coteţul porcului de teama tatălui. Vrâncean condamnat definitiv după ce și-a agresat în mod repetat concubina și cei trei copii

Un vrâncean a fost condamnat definitiv pentru abuzurile la care și-a supus concubina și cei trei copii minori, în vremea în care cel mai mare dintre aceștia avea doar 12 ani. De fapt, condamnarea a venit în urma unui ultim episod violent, care a avut loc în vara anului 2018, moment în care bărbatul a fost părăsit, concubina și copii fiind găzduiți, la cererea lor, la un centru maternal. Ulterior, până ca bărbatul să fie trimis în judecată, în urmă cu trei ani, instanța de judecată a decis să îl decadă din drepturile părintești. Solicitarea venise din partea Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Vrancea, în condițiile în care se constatase că bărbatul le pusese în pericol copiilor sănătatea și dezvoltarea fizică, prin loviturile puternice aplicate acestora, dar și mamei acestora, a amenințărilor și tratamentului umilitor la care au fost expuși. O mică parte din calvar era explicat de altfel și în rechizitoriul întocmit, și în urma căruia bărbatul a fost condamnat definitiv la 1 an, 6 luni şi 10 zile închisoare cu suspendare, cu obligația ca, pe durata termenului de supraveghere, să presteze muncă neremunerată pe o perioadă de 60 zile la Primăria Comunei Mera sau Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din comună.

Bărbatul a minimalizat permanent cele întâmplate, chiar dacă și în Italia, țară în care se născuseră cei trei copii și unde locuiseră o perioadă, autoritățile constataseră că minorii erau abuzați fizic. În România, ultimul episod violent, care a dus la întocmirea rechizitoriului, a avut loc în iunie 2018, când pe fondul consumului de băuturi alcoolice vrânceanul și-a lovit concubina și copiii cu un corp contondent, cu palmele şi pumnii, provocându-le tuturor leziuni traumatice. Furia bărbatului își avea originea într-un alt episod, care avusese loc mai înainte. Protagoniști, mama bărbatului, concubina și copiii acestuia, după cum se arată în motivarea sentinței, așa cum apare pe rejust.ro: „În timp ce persoana vătămată (…) se afla împreună cu cei trei copii pe proprietatea unei persoane plecate în Italia, la cules de vișine, și-a făcut apariția soacra sa (…), care a început să țipe și să arunce cu pietre către aceștia pe motiv că nu i-a găsit acasă. În ziua respectivă, inculpatul, care lucra pe o maşină de transport lemne, era plecat într-o cursă. Minorele (…) s-au speriat și au fugit, iar (…), în încercarea de a o apăra pe mama sa de loviturile bunicii sale, a fost lovit de aceasta din urmă și îmbrâncit într-un copac. Persoana vătămată nu a formulat plângere penală și față de aceasta.

În ziua următoare, când inculpatul a revenit la domiciliu, a aflat de la mama lui despre evenimentul din ziua precedentă, a început să o lovească pe concubina sa cu pumnii și palmele și a împins-o cu capul spre soba în care ardea focul. Copiii s-au speriat, iar în încercarea de a o ajuta pe mama sa au fost și ei loviți de către inculpat cu palmele şi cu o coadă de mătură peste picioare. (…) Persoana vătămată (…) a confirmat cele susţinute de mama sa. Acesta a relatat cum bunica sa a lovit-o pe (…) cu pumnii în zona spatelui şi mai apoi cu un băţ. A încercat să intervină, dar a fost îmbrâncit într-un copac. A doua zi, tatăl său a venit acasă beat, nervos, şi i-a aplicat mamei o corecţie fizică, lovind-o cu palmele, pumnii şi cu un lemn. Minorul a relatat că de frică, s-a ascuns într-o cameră sub o pătură iar tatăl său l-a căutat peste tot, ameninţând că îl omoară. Acesta a mai povestit că în mod frecvent inculpatul le adresează ameninţări şi cuvinte vulgare, îi agresează fizic, fapt ce le provoacă o permanentă stare de temere şi atacuri de panică, mai ales noaptea. Cu toţii s-au temut să povestească ce li se întâmplă, de frica urmărilor.

Persoanele vătămate (…) au relatat şi ele că a doua zi, tatăl lor a lovit-o pe concubina sa (mama fetelor) cu palmele peste faţă şi cu un lemn în zona genunchiului iar pe copii cu o coadă de mătură în zona picioarelor. Acestea au confirmat la unison frecventele agresiuni ale tatălui, povestind că uneori au fost nevoiţi să doarmă în coteţul porcului de teama acestuia. Deşi inculpatul încearcă să acrediteze ideea că cei trei copii ai săi şi mama lor au suferit leziuni cu prilejul incidentului din ziua precedentă dintre ei şi bunica lor (…), mijloacele de probă existente la dosar infirmă acest lucru. (…)

Inculpatul a mai avut un astfel de comportament şi pe teritoriul Italiei, unde a locuit cu familia sa. În acest sens, la dosarul cauzei a fost ataşată o hotărâre a Tribunalului din Aquila, prin care, în urma felului în care minorii erau îngrijiţi şi a violenţelor exercitate de inculpat asupra concubinei sale şi asupra copiilor, minorii au fost încredinţaţi Serviciului Social din Carsoli. Infracţiunile au fost comise pe fondul consumului de alcool, inculpatul fiind cunoscut ca un mare consumator de băuturi alcoolice. Firea sa violentă nu se manifesta doar pe fondul consumului de alcool, persoanele vătămate declarând că au fost agresate şi când inculpatul era treaz”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?