Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Mașinile Prefecturii Vrancea, sechestrate într-un proces cu retrocedări de pădure

Mașinile Prefecturii și Direcției Silvice Vrancea au fost puse sub sechestru de un executor judecătoresc pentru o datorie de două milioane lei într-un proces de retrocedarea a unei suprafețe de pădure a familiei Apostoleanu. Sunt sechestrate atât autoturismele de serviciu dar și mai multe utilaje folosite la lucrări silvice de DS Vrancea. S-a ajuns în această situație în urma unui proces prin care cumpărătorii de drepturi litigioase pentru pădurile care au aparținut familiei Apostoleanu au cerut și obținut plata unor penalități de 2,09 milioane lei pentru că pădurile nu au fost retrocedate.

Este vorba de o suprafață de 2358 ha teren cu vegetaţie forestieră pe raza localităţilor Fitioneşti, Jitia, Soveja, Străoane. Banii ar fi trebuit plătiți în solidar de DS Vrancea și Prefectură – Comisia Județeană Vrancea Pentru Stabilirea Dreptului De Proprietate Privată Asupra Terenurilor.

Deși sentința a fost emisă la începutul lunii martie, executorul judecătoresc a obținut sechestrul autovehiculelor la mai puțin de trei luni de zile, nu în termenul de șase luni care este dispus pentru instituțiile publice pentru plata titlurilor executorii. Această situație este reclamată de prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, care a anunțat că a cerut deja o anchetă pentru a stabili cum a ajuns lista cu autoturismele Prefecturii la executorul judecătoresc. Mai mult, Prefectura Vrancea a făcut apel la decizia prin care era obligată la plata penalităților menționate mai sus.

Prefectura a contestat deja hotărârea judecătorească prin care era obligată la plata penalităților. Mai mult, nu a fost respectată procedura stabilită prin OUG 22 în care se precizează că este un termen de șase luni în care trebuie să facem demersuri pentru a ne îndeplini obligația de plată stabilită prin titlurile executorii. De asemenea, am cerut verificări pentru a se stabili în ce bază legală au transmis funcționarii de la Direcția de Evidență a Autoturismelor, către executorul judecătoresc, lista cu autoturismele instituției pe care să se pună sechestru”, a spus prefectul Nicușor Halici.

Potrivit actului normativ invocat de prefect, instituțiile publice au un termen de șase luni în care să facă demersurile necesare pentru a plăti creanțele stabilite prin titluri executorii, dacă nu au sumele prevăzute în buget. Cum este cazul Prefecturii și Direcției Silvice Vrancea. „Dacă executarea creanţei stabilite prin titluri executorii nu începe sau continuă din cauza lipsei de fonduri, instituţia debitoare este obligată ca, în termen de 6 luni, să facă demersurile necesare pentru a-şi îndeplini obligaţia de plată. Acest termen curge de la data la care debitorul a primit somaţia de plată comunicată de organul competent de executare, la cererea creditorului”, se arată în OUG 22 din 2002.

Situația este dificilă la Direcția Silvică unde a fost pus sechestru atât pe autoturisme dar și pe câteva utilaje folosite la lucrări forestiere. Directorul Lucian Zamfir a explicat că din cauza acestei situați a fost aproape blocată activitatea instituției. „Este un sechestru pe care trebuie să îl respectăm iar la acest moment nu ne putem deplasa cu mașinile de serviciu, trebuie să căutăm soluții să ne deplasăm cu autoturismele personale. Facem demersurile legale pentru a rezolva această situație”, a precizat directorul Lucian Zamfir.

Pădurile familiei Apostoleanu au fost disputate mai mulți ani în instanță de către Tatiana Cecilia Apostoleanu și fostul său procurator, Maricel Cosor. Inițial, Maricel Cosor își adjudecase proprietățile familiei Apostoleanu în contul unor presupuse datorii, evaluate la 24 milioane lei. Ulterior, magistrații i-au dat dreptate Tatianei Cecilia Apostoleanu și au desființat cele două dosare de executare silită prin care fusese preluată averea de către procurator. Ulterior, Maricel Cosor a adus la instituțiile silvice un document semnat cu Elisabeta Cecilia Malian. Prin acesta se arăta că încă din 2007, Maricel Cosor, ca procurator al Tatianei Apostoleanu, a vândut drepturile litigioase către Elisabeta Cecilia Malian contra sumei de 2000 euro. Actul a fost contestat în instanță dar magistrații i-au respins acțiunea Tatianei Apostoleanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?