Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

Băut și fără permis, un vrâncean a condus o mașină și a dat vina pe pasagerul care a murit în accident

Pedeapsă drastică pentru un bărbat din Vârteșcoiu care a urcat la volan băut și fără să dețină permis de conducere, context în care a provocat un accident mortal. Totul a avut loc în octombrie 2018, pe DN 2D, în afara localităţii Ivănceşti, iar varianta inițială a fost aceea că vinovat de producerea evenimentului rutier a fost un bărbat care își pierduse viața în accident. Aceasta a și fost ideea pe care a încercat să o inducă cel care condusese în realitate mașina, iar aceasta a fost de altfel varianta sa permanentă.

În timpul anchetei, s-a stabilit că de fapt bărbatul urcase la volanul mașinii proprietate personală fără a avea permis de conducere şi cu ceva alcool la bord, iar într-o curbă deosebit de periculoasă a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a ieşit de pe partea carosabilă şi a intrat în coliziune cu o movilă de pământ, autoturismul răsturnându-se în afara părţii carosabile.

În urma accidentului, pasagerul aflat în dreapta a decedat pe loc. Până să se facă însă „lumină”, atât inculpatul cât și un al treilea bărbat aflat în mașină au jurat că persoana decedată le fusese șofer, cu toate că nici acesta nu mai avea dreptul de a conduce. Și, pentru că existau anumite dubii, în cauză a fost dispusă o expertiză genetică, fiind prelevate probe din mașină, care au pus în evidenţă urme biologice ale inculpatului în locul ocupat de şofer într-un autoturism. Totodată, inculpatul a fost testat și cu detectorul de minciuni, concluzia fiind că pentru răspunsurile la întrebările relevante cauzei au fost evidenţiate reacţii specifice comportamentului simulat.

De aici, bărbatul a fost trimis în judecată, însă nu s-a mai obosit să se prezinte în fața instanței, existând informații potrivit cărora ar fi plecat din ţară. „(…) condamnă pe inculpatul (…) pentru comiterea infracţiunilor de: conducerea unui vehicul fără permis de conducere, la o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare; ucidere din culpă, la o pedeapsă de 3 ani închisoare. (…) contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare, la care se adaugă sporul de o treime din cealaltă pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare (respectiv 6 luni închisoare), urmând ca inculpatul să execute în total o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare. (…) pedeapsa se execută în regim de detenţie. (…) ia act că părţile civile (…) au renunţat la pretenţiile civile formulate în prezenta cauză. (…) obligă pe inculpat la plata sumei de 6.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat (din care 5.000 de lei cheltuieli judiciare în cursul urmăririi penale). Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare”, se arată în prima sentință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?