Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Acordul de înfrățire a municipiului Focșani cu orașul moldovean Ștefan Vodă a obținut avizele ministerelor

Proiectul acordului de înfrățire dintre municipiul Focșani și orașul Ștefan Vodă din Republica Moldova va fi discutat în ședința ordinară a Consiliului Local din această săptămână. Proiectul de hotărâre a mai fost discutat în ședința comisiilor de specialitate  și a fost retras de pe ordinea de zi a Consiliului Local din aprilie pentru a fi clarificate prevederile referitoare la avizele care trebuie acordate de ministerele de resort din România. Conform procedurilor legale, acest acord de înfrățire trebuie să obțină avizele Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Primul aviz a fost obținut de la Ministerul Afacerilor Externe iar în 28 aprilie a fost emis și avizul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Cel mai probabil, acordul va fi semnat în urma vizitelor reciproce ale administrațiilor din Focșani și Ștefan Vodă, care ar urma să aibă loc în luna iunie. În acest scop, proiectul de hotărâre prevede și alocarea unei sume de peste 9 mii lei pentru evenimentele care vor avea loc. 

Primele discuții despre această oportunitate de colaborare între cele două administrații au avut loc în 2021, la întâlnirea online dintre primarul Cristi Misăilă și Vladislav Mihai Cociu, primarul orașului din Republica Moldova. Orașul Ștefan Vodă este amplasat în partea de sud-est a Republicii Moldova, la 105 km de Chișinău. Este un oraș cu o viață culturală diversă, aici activând o școală de Arte care poartă numele „Maria Bieșu”, o Casă de Cultură, o Bibliotecă Publică Orășenească, un muzeu, un liceu teoretic, o școală gimnazială, o școală primară, două grădinițe. Proiectul acordului de înfrățire prevede cooperarea în mai multe domenii precum sectorul administrării urbane, sectorul dezvoltării comunității pe baza tehnologiei informației și comunicării prin facilitarea cooperării departamentelor administrației locale cu atribuții în acest sector pentru eficientizarea activității de gestionare a resurselor locale, sectorul educațional prin schimburi de experiență, tabere recreaționale și competiții, sectorul cultural și sportiv, sectorul sănătate, turism, social, protecția mediului înconjurător. 

În ceea ce privește cooperarea economică, cele două administrații „vor asigura persoanelor fizice și juridice care funcționează legal în localitățile aflate sub jurisdicția lor condiții echitabile pentru activitățile cu caracter economic și comercial”. „Întâlniri ale delegațiilor oficiale, conduse de Primar sau de reprezentantul acestuia vor avea loc în mod alternativ la Focșani și la Ștefan Vodă, cel puțin o dată la doi ani, în scopul efectuării bilanțului cooperării pentru orientarea schimburilor în viitor”, se arată în proiectul acordului de înfrățire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?