VIDEO și GALERIE FOTO: Biliești. Exerciţiu pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundații

0
448

Un amplu exercițiu pentru antrenarea structurilor de intervenție a fost desfășurat astăzi, 19 mai, în comuna Biliești, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saliny” al judeţului Vrancea, cu participarea celorlalte instituţii cu atribuții în domeniu din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea, sub coordonarea președintelui CJSU Vrancea, domnul Prefect Nicușor Halici.

Conform scenariului, în urma precipitațiilor abundente și a deversării unei mari cantităţi de apă din barajul de acumulare Movileni, în localitatea Biliești, râul Siret amenință să inunde locuințele și obiectivele economice situate pe malurile acestuia. Totodată, două persoane care se aflau la pescuit, au fost surprinse de creșterea rapidă a nivelului apei și au rămas izolate pe o insulă din albia râului Siret. În același timp, din cauza creșterii nivelului apei și a undelor de viitură formate pe râul Siret, zona locuită din imediata apropiere a malului drept al Siretului, a fost inundată, existând riscul inundării întregii localități.

Având în vedere amploarea și complexitatea evenimentelor pentru gestionarea situațiilor, la exercițiu au participat echipaje din cadrul: Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea, Serviciului de Ambulanță Județean, Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea, Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, Garnizoanei Focșani, Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare – Filiala Vrancea, Sistemului de Gospodărire al Apelor Vrancea, SDEE Muntenia Nord – sucursala Focșani, Comitetului Local pentru Situații de Urgență Biliești și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Biliești.

Fiecare instituţie cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă create, a intervenit cu personal şi tehnică pentru salvarea persoanelor care au necesitat ajutor, au sprijinit populaţia afectată şi au acționat pentru înlăturarea pericolelor semnalate.

Scopurile exercițiului au constat în corelarea şi punerea în aplicare a planurilor de apărare în caz de inundaţii, coordonarea acţiunilor pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă produse, asigurarea fluxului informaţional – decizional în situații similare, precum și participarea la evaluarea și stabilirea pagubelor produse.

Exerciţiul a urmărit verificarea concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării intervenţiei în cazul producerii unor inundații, coordonarea acţiunilor de evacuare a populaţiei, conform planurilor de evacuare în situaţii de urgenţă, verificarea timpilor de intervenție și a sistemelor de comunicaţii din dotarea forţelor angrenate în misiune, a modului de aplicare a planului comun de acţiune pentru limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă, precum și măsuri și acțiuni de restabilire a stării de normalitate.

În urma activităților desfășurate și a acțiunilor întreprinse s-a concluzionat că au fost atinse obiectivele stabilite privind verificarea capacităţii instituţiilor cu atribuţii în domeniu de a executa, în timp oportun, înştiinţarea, avertizarea şi alarmarea populaţiei; antrenarea personalului operativ pentru organizarea, conducerea şi aplicarea măsurilor în situaţii de urgenţă pentru protejarea populaţiei în cazul producerii unor inundaţii; verificarea modului de cooperare al structurilor cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă pentru limitarea și înlăturarea efectelor negative produse; verificarea funcţionării echipamentelor de înştiinţare-alarmare de pe raza U.A.T. Biliești și cunoaşterea de către populaţie a semnificaţiei semnalelor de alarmare şi a regulilor de comportare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă.

În eventualitatea creării unui disconfort, asigurăm cetățenii că aceste exerciții sunt necesare pentru antrenarea forțelor, dar totodată, sunt benefice pentru întreaga comunitate, întrucât pot contribui la salvarea de vieți.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al ISU Vrancea

COMUNICAT DE PRESĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here