Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

GALERIE FOTO: Liceeni, vi se pregătește ceva! Concursuri, concerte în Piața Unirii și sesiuni cu psihologi

Autoritățile locale din Vrancea și Asociația Gentlemen Bikers au demarat, ieri, un proiect unic la nivel național pentru prevenirea și reducerea consumului de substanțe psihoactive. Proiectul “Eu, tu, noi, liberi!” are ca obiectiv prevenirea și reducerea consumului de substanțe psihoactive printre elevii din clasele IX-XII, precum și realizarea unei ample campanii de conștientizare a pericolului reprezentat de consumul de droguri. Proiectul se adresează unui număr de peste 8000 de elevi din 21 de licee din Focșani, Adjud, Mărășești, Panciu, Odobești, Vidra și Dumitrești. Campania antidrog va consta în sesiuni de comunicare interactive cu elevi și părinți, susținute de specialiști psihologi din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, alături de personal de specialitate din cadrul IPJ Vrancea, în scopul prevenirii și reducerii consumului de substanțe psihoactive în rândul tinerilor. În cadrul proiectului vor fi organizate competiții sportive și artistice, cum ar fi campionatul de baschet între licee, concursul de scenete și concursul de producții video. De asemenea, vor fi organizate spectacole în Piața Unirii din Focșani.   

Conferința de lansare a proiectului a avut loc la Sala Balada, La eveniment au participat președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, prefectul județului, Nicușor Halici, primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, rectorul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, decanul Facultății de Psihologie din cadrul UAIC Iași, conf. univ. dr. Ștefan Boncu, inspectorul școlar general, Gabriela Marchitan, comisarul șef în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, Monica Manolache, alături de membrii Asociației The Gentlemen Bikers și numeroși tineri voluntari implicați în proiect. 

Primarul Cristi Misăilă a arătat că proiectul a pornit la inițiativa Asociației Gentlemen Bikers. De altfel, asociația asigură și o parte din bugetul necesar pentru realizarea activităților din cadrul proiectului. „Mi-aș dori ca, la sfârșitul ei, această campanie să poată marca viața fiecăruia dintre voi și să ajungem cu toții să conștientizăm, mai mult ca oricând, că acest pericol al consumului de substanțe psihoactive poate fi îndepărtat doar dacă ne mobilizăm în alte tipuri de activități, mult mai importante pentru cariera și viața fiecăruia dintre noi. De aceea, în acest proiect, am gândit împreună cu organizatorii să facem câteva concursuri în care să vă implicăm, să vă arătăm că există și alte posibilități de a vă petrece timpul liber, mult mai fructuoase și mult mai frumoase. Pe de altă parte, să vă arătăm că există și alte posibilități de a vă petrece timpul liber, concursuri sportive iar la sfârșit să avem și bucuria de a fi împreună în Piața Unirii”, a spus primarul Cristi Misăilă. Acesta a precizat că spectacolele care vor fi organizate nu sunt „paranghelii”, cu dedicație pentru viceprimarul USR Alexandra Tătaru, unul dintre consilierii care s-au opus creșterii bugetului alocat inițial pentru spectacolele ce vor fi organizate în cadrul proiectului. 

Sprijin financiar de la Consiliul Județean

Consiliul Județean Vrancea sprijină componenta educativă și de informare a proiectului și a pus la dispoziție un buget de 228.500 lei pentru  realizarea sesiunilor de informare din licee, respectiv cazarea, masa și transportul specialiștilor psihologi de la UAIC Iași, care vor susține sesiuni de comunicări interactive cu elevii în unitățile de învățământ. De asemenea, Consiliul Județean va asigura  premierea echipelor câștigătoare la competițiile sportive și artistice organizate în cadrul proiectului (campionatul de baschet între licee, concursul de scenete și concursul de producții video). „Felicit organizatorii acestui proiect și urez succes tuturor celor care s-au implicat în desfășurarea lui. Prin această campanie, suntem în fiecare școală și discutăm aplicat despre prevenirea și reducerea unui fenomen care a luat amploare și constituie o reală problemă pentru tineri. Este un proiect binevenit, menit să ne conștientizeze mai bine. Consiliul Județean sprijină aceste sesiuni de informare din licee și, sunt convins că și prin premiile puse la dispoziție, la competițiile organizate între licee, vom avea un eveniment de succes”, a declarat Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea. 

Acesta a precizat că „pentru ceea ce înseamnă bunul mers al comunității, nicio sumă nu este suficientă atunci când vrei să faci ceva”. „Împreună cu celelalte instituții sperăm să iasă ceea ce ne-am dorit. Faptul că suntem în fiecare școală, în județul Vrancea și discutăm aplicat de tot ceea ce înseamnă acest fenomen cred că este bine venit. Nu cred că se va risipi acest fenomen dar cred că vom conștientiza și va trebui să avem în plan și în anii următori, un astfel de eveniment pentru că este binevenit să ne gândim la cei de acasă și atunci când pleacă de acasă”, a precizat președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma.

„Este un subiect tabu… dar este o problemă reală în rândul tinerilor”

O componentă importantă a proiectului este asigurată de specialiști psihologi din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, printre care se află și masteranzii de la filiala din Focșani. Rectorul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader a vorbit în cadrul conferinței despre numeroasele cazuri de tineri ale căror vieți au fost distruse de consumul de droguri. Când a fost ministru al Justiției, prof. univ. dr. Tudorel Toader s-a întâlnit cu tineri deținuți pentru trafic de droguri în penitenciare din România, Italia și din alte țări. A vizitat inclusiv un penitenciar din Malaezia unde tineri români erau condamnați la moarte pentru trafic de droguri. De asemenea, a văzut acest fenomen și din cealaltă perspectivă, de avocat al unui tânăr condamnat pentru consum și trafic de droguri. „Am văzut acest fenomen, cu consecințele lui, nu din carte, din lege sau de pe fotoliul de ministru. L-am văzut și ca avocat. Am avut un tânăr foarte frumos, foarte deștept, dintr-o familie foarte bogată. El, nemaiputând de bine, venind în Iași, s-a apucat probabil din curiozitate. Nu am înțeles că, fiind dintr-o familie foarte bogată, s-a apucat și să comercializeze, l-au arestat. A stat mulă vreme în penitenciar. I-a marcat viața. A rămas cu traume fizice și psihice. Dar tatăl lui nu a suportat umilința, suferința, faptul că fiul lui a putut face așa ceva și a murit de inimă”, a spus prof. univ. dr. Tudorel Toader. 

Președintele Asociației Gentlemen Bikers, Cristi Dumitru, inițiatorul acestui proiect a arătat că acesta este doar începutul, iar campania trebuie continuată. El a atras atenția asupra prezenței paralele a iluziilor vândute de dealerii de droguri în comparație cu efectele reale ale consumului de droguri. „Ne dorim ca împreună cu partenerii din proiect, cu dumneavoastră, să tragem un semnal de alarmă vis-a-vis de riscul consumului de droguri. Ne dorim să contribuim activ la conștientizarea acestui efect asupra tinerilor. Credem cu tărie că primul pas a fost făcut acum, de aceea, astăzi, încercăm să vorbim deschis despre acest subiet. Este un subiect tabu, se vorbește mai pe la colțuri despre el, dar este o problemă reală în rândul tinerilor”, a precizat Cristi Dumitru. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?