Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

Germania, pregătită pentru o ratificare rapidă dacă Finlanda şi Suedia îşi vor depune candidaturile la NATO

Germania a făcut toate pregătirile pentru un proces de ratificare rapid, în cazul în care Finlanda şi Suedia vor decide să-şi înainteze candidaturile pentru aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a declarat duminică şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, subliniind totodată că ambele ţări au nevoie de garanţii de securitate, informează Reuters. „Germania a pregătit totul pentru un proces de ratificare rapid”, a declarat Annalena Baerbock în a doua zi reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele NATO desfăşurată la Berlin, adăugând că miniştrii au convenit sâmbătă să nu existe o „zonă gri” între momentul în care cele două ţări şi-ar depune candidaturile şi momentul la care ele ar adera la organizaţie.

„Dacă ele decid să adere, ele pot adera repede… Trebuie să ne asigurăm că le vom oferi garanţii de securitate, nu trebuie să existe o perioadă de tranziţie, o zonă gri, când statutul lor este neclar”, a spus şefa diplomaţiei germane.

Annalena Baerbock s-a referit la perioada de ratificare, care poate dura un an, şi în timpul căreia cele două ţări nordice nu ar fi protejate de articolul 5 al NATO, care garantează că un atac asupra unuia dintre aliaţi constituie un atac asupra tuturor membrilor Alianţei Atlanticului de Nord.

Finlanda vrea să devină membră a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi îşi va depune candidatura în acest sens, au anunţat duminică preşedintele şi premierul acestei ţări nordice, o consecinţă directă a invaziei ruse în Ucraina, informează agenţiile de presă internaţionale. Şeful statului finlandez şi un consiliu guvernamental „au decis împreună că Finlanda va cere să devină membră a NATO”, a declarat preşedintele francez Sauli Niinisto. „Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe”, a declarat preşedintele finlandez, în timpul unei conferinţe de presă. Parlamentul finlandez urmează să examineze luni proiectul de aderare, cu un vot prevăzut să aibă loc apoi, potrivit preşedintelui camerei.

Premierul suedez Magdalena Andersson va cere luni sprijinul parlamentului de la Stockholm în vederea depunerii candidaturii ţării sale la NATO, a anunţat ea duminică, după ce Partidul Social Democrat, aflat la guvernare, a renunţat la opoziţia faţă de aderarea la alianţa militară, transmit Reuters şi AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?