Ediția: Miercuri 17 aprilie 2024 Nr. 6606
Ediția: Miercuri 17 aprilie 2024 Nr. 6606

Focșani. Primăria vrea să construiască „locuințe nZEB plus pentru tineri”, unde să fie evitate „segregarea și concentrarea pe clase sociale”

UPDATE! Ședința extraordinară, care era programată pentru mâine, la Consiliul Local, va avea loc în această după-amiază 

Primăria Focșani vrea să cumpere autobuze electrice și să contruiască locuințe pentru tineri cu ajutorul fondurilor din PNRR. Consilierii locali focșăneni au fost convocați, marți, 17 mai, la o ședință extraordinară în cadrul căreia să fie aprobate trei proiecte de hotărâre pentru investiții prin PNRR. Este vorba despre proiecte care ar urma să fie depuse de municipalitatea focșăneneană pentru obținerea investițiilor europene prin acest program.

Primul proiect se referă la „Achiziția de autobuze ecologice, stații de încărcare și sisteme asociate”. Proiectul are o valoare de 59,9 milioane lei, din care 50,4 milioane lei sunt cheltuieli eligibile prin PNRR la care se adaugă TVA de 9,5 milioane lei. Proiectul va fi implementat printr-un parteneriat creat între municipiul Focșani și comunele Gologanu, Golești, Vânători, Răstoaca, Slobozia Ciorăști, Câmpineanca, Vârteșcoiu. Prin acest proiect vor fi achiziționate 21 autobuze electrice de capacitate medie (10 m), 21 stații de încărcare lentă pentru autobuze electrice, 8 stații de încărcare rapidă pentru autobuze electrice. De asemenea, vor fi realizare lucrări de construcții pentru branșarea punctelor/stațiilor de reîncărcare a autobuzelor electrice. Contribuția municipiului Focșani va fi de 486 mii euro, fără TVA, reprezentând costurile pentru fiecare din cele 21 autobuze electrice și stațiile de încărcare. Pentru comunele partenere din proiect contribuția va fi de 5000 euro, fără TVA, reprezentând valoarea estimată pentru montarea și instalarea unei stații de încărcare rapidă. „Investiția propusă urmărește operaționalizarea transportului public la nivelul municipiului Focșani prin îmbunătățirea ofertei de transport public în această zonă, ce va conduce la creșterea nivelului de utilizare a acestui mod de transport în detrimentul autovehiculelor personale”, se arată în proiectul de hotărâre.

Al doilea proiect care va fi discutat în ședință este „Extinderea sistemului de management integrat al traficului și prioritizarea transportului public, inclusiv măsuri de monitorizare a parametrilor de mediu și reducerea poluării”. Valoarea proiectului este de 6,2 milioane lei, din care 5,2 milioane lei sunt cheltuieli eligibile prin PNRR. Prin proiect se propune achiziția de sisteme de transport inteligente ITS, respectiv sisteme de semafoare interconectate. „Implementarea proiectului „Extinderea sistemului de management integrat al traficului și prioritizarea transportului publicm inclusiv măsuri de monitorizare a parametrilor de mediu și reducerea poluării” conduce în mod direct la îmbunătățirea condițiilor de mobilitate urbană prin creșterea atractivității, accesibilității și eficienței transportului public, cu efecte asupra creșterii modale a acestui mod de deplasare, precum și a intermodalității, prin creșterea siguranței deplasărilor cu bicicleta și pietonale, în defavoarea utilizării vehiculelor private. Prin reducerea deplasărilor cu vehiculul privat, datorită comutării spre deplasările cu transportul public și modurile de transport alternative, proiectul are un efect pozitiv asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră generate de transporturi și la reducerea impactului acestora asupra mediului”, se arată în proiectul de hotărâre. 

Al treilea proiect prevede „Construirea de locuințe nZEB plus pentru tineri în Municipiul Focșani”. Proiectul are o valoare de 6,9 milioane lei, din care 5,8 milioane lei este finanțarea prin PNRR. Prin proiect vor fi construite 18 unități locative, cu aproximativ 1500 mp construiți. Locuințele vor fi construite după un proiect tip de la Ministerul Dezvoltării, pe un teren situat pe Calea Munteniei deținut de municipalitate. 

„Pentru a evita segregarea și concentrarea pe clase sociale, se va asigura o mixitate socio-economică a zonelor rezidențiale ce includ locuințe pentru tineri și locuințe sociale și se va acorda o atenție specială grupurilor vulnerabile precum femeile, familiile monoparentale sau romii. Se va promova asigurarea unui acces echitabil la locuire, fără ca dispozițiile legale să constituie sau să ducă la o formă de discriminare directă sau indirectă, inclusiv prin clarificarea și uniformizarea criteriilor de alocare a locuințelor construite”, se arată în proiectul de hotărâre. 

nZEB = nearly Zero-Energy Building – înseamnă clădiri cu consum de energie aproape zero. Este un standard impus de UE, care începând de anul trecut, trebuie respectat de toate construcțiile noi și renovările majore din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?