Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO și GALERIE FOTO: Descoperă Vrancea pitorească: Am mers la Cascada Munteoru alături de salvatorul montan Marius Adrian Coviltir

După o perioadă în care vremea a cam fost capricioasă, am pornit din nou prin Munții Vrancei alături de salvatorul montan Marius Adrian Coviltir, șef formație Salvamont Vrancea. Săptămâna aceasta vă propunem un traseu turistic pe care-l puteți parcurge și împreună cu copiii. Este vorba despre drumul ce duce spre Cascada Munteoru, aflată la aproximativ 65 de kilometri de Focșani, în extremitatea sudică a Munților Vrancei. După ce am trecut de Dumbrăveni și Dumitrești, am făcut un mic popas la Jitia de Jos, în punctul numit „La Strâmtura‟, un loc prin care apele Râmnicului Sărat și-au croit drum și au dat naștere unui peisaj spectaculos. Din acest punct ne mai despart aproximativ 20 de kilometri de Cascada Munteoru. 

Înainte de a porni la drum, salvatorul montan Marius Adrian Coviltir ne sfătuiește să solicităm informații la Dispeceratul Salvamont Vrancea la numărul de telefon 0738407080, care este disponibil non-stop. „Colegii salvatori pot oferi informații atât despre starea traseului, cât și detalii în ceea ce privește timpii de parcurgere sau dificultatea traseului‟, ne asigură șeful formației Salvamont Vrancea. Un alt aspect de care trebuie să ținem cont atunci când plecăm pe munte este echipamentul. „Regula mersului pe munte conține întotdeauna o încălțăminte cu talpă aderentă. Indiferent că ne aflăm în sezonul cald sau rece, trebuie să ținem cont de acest aspect. Vara putem avea o încălțăminte mai lejeră dar neapărat să aibă o talpă aderentă pentru că, deplasându-ne într-un teren variat, accidentat, putem oricând să alunecăm și să ne accidentăm. Pe lângă încălțăminte, să ținem cont de faptul că avem nevoie și de niște haine adaptate sezonului. Dacă în prima parte a zilei este cald, spre seară va fi mai rece, și trebuie să avem la noi și niște haine ceva mai grosuțe, un echipament impermeabil, o pelerină de ploaie și o frontală sau o lanternă, dacă există riscul să ne prindă noaptea pe drum.  Să nu uităm că ar fi bine să avem la noi apă și niște dulciuri sau câteva gustări‟, ne sfătuiește Marius Adrian Coviltir.

Lacul Vintileasca, un mic colț de Rai 

În drum spre Cascada Munteoru, ne-am oprit să admirăm și Lacul Vintileasca, cunoscut și ca „Lacul fără fund‟. În acest loc simți că ai ajuns cu un pas mai aproape de „Grădina Raiului‟. Trilurile păsărilor dezmorțite de frig și „concertul‟ broscuțelor leneșe se completează armonios cu zgomotul înfundat al apei. Pe lângă faptul că Lacul Vintileasca este un loc perfect pentru relaxare, cei care vin aici se bucură și de un pesaj cum rar le este dat să întâlnească, pe care este și păcat să nu-l imortalizeze într-o poză. Încărcați cu energie pozitivă, pornim din nou la drum.

  Pe măsură ce ne afundăm în pădure, constatăm că există porțiuni de drum accidentate, astfel că nu putem parcurge acest traseu cu orice tip de autoturism. „Nu este un drum recomandat mașinilor cu gardă joasă. Este ușor abordabil dacă aveți o mașină mai înaltă, un SUV sau o mașină 4×4. Pe lângă acest aspect, trebuie să reținem că drumul este unul forestier care, de la un moment la altul, își poate schimba starea și poate deveni impracticabil din cauza exploatărilor forestiere‟, ne atenționează Marius Adrian Coviltir. De obicei, pe traseele turistice, în anumite puncte, nu există semnal la telefon, situație pe care am întâlnit-o și pe drumul spre Cascada Munteoru. Pentru a preîntâmpina o situație neplăcută, este bine ca atunci când pornim la drum pe un astfel de traseu, să anunțăm Dispeceratul Salvamont Vrancea. 

Cum se ajunge la Cascada Munteoru? „La aproximativ 65 de kilometri de Focșani, în extremitatea sudică a Munților Vrancei se găsește Cascada Monteoru sau Muntioru (depinde de sursă). Aflată pe pârâul Sărățel, afluent al râului Râmnicu Sărat, în apropiere de localitatea Vintileasca, mica cascadă ne întâmpină întru-un peisaj liniștit, aproape sălbatic. Accesul se face pe un drum forestier la stânga din drumul principal DJ 204H, ce începe la intrarea în satul Vintileasca, marcat cu triunghi albastru. După aproximativ doi kilometri veți întâlni o bifurcație, continuați drumul la dreapta. După alți doi kilometri și jumătate veți întâlni un panou informativ (dacă mai există), iar în firul văii se observă cascada la care veți ajunge pe niște trepte improvizate‟, ne explică Marius Adrian Coviltir.

Treaptă cu treaptă, atenți la fiecare pas, coborâm la micuța Cascadă Munteoru, o cădere de apă de până la 10 metri înălțime. Apa rece precum gheața, se izbește zgomotos de puternicii bolovani care-i stau în cale și simți cum toate grijile cotidiene trec în plan secund. Ce contează acum, când în sfârșit am reușit să ajungem la cascadă, sunt liniștea și frumusețea naturii create de Dumnezeu. „Cascada Munteoru este relativ mică, are aproximativ 8 metri înălțime. Debitul este relativ constant, seacă foarte rar și putem ajunge în aproximativ o oră de mers pe jos din satul Vintileasca. Cascada este accesibilă pe tot parcursul anului. Prima dată cred că am venit aici în urmă cu cinci ani, iar în ultimii trei ani, împreună cu colegii Serviciului Salvamont, am amenajat zona și am asigurat puțin coborârea la Cascadă pentru că exista un oarecare pericol de alunecare. Mai precis, am făcut niște trepte și am marcat întregul traseu pentru a evita riscul de rătăcire. Drumul nu este dificil. Este o bună destinație în care să mergem împreună cu familia și mai ales acum în sezonul cald când avem și vegetație și vremea este bună de relaxare‟, mai spune Marius Adrian Coviltir.

În zilele în care vremea vă permite și aveți și timp la dispoziție, vă invităm să descoperiți Vrancea și să vă încărcați bateriile. Cascada Munteoru este doar un exemplu de traseu turistic pe care-l puteți parcurge cu familia sau prietenii. Dacă v-am convins, haideți să vedeți cu ochii voștri Cascada Munteoru!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?