Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO: Pedepse mai mici pentru bărbații care au aruncat în aer bancomate din Vrancea și Galați

Sentință modificată în dosarul spărgătorilor de bancomate care au acționat pe raza județelor Vrancea și Galați, și care în final au reușit să provoace mai mult distrugeri însemnate, nu doar să plece cu bani. Cu pedepse inițiale cuprinse între 4 și 8 ani de închisoare cu executare, cei cinci inculpați au atacat prima sentință, același lucru făcând și procurorii. În final, instanța de apel a dat dreptate atât inculpaților, cât și procurorilor, dar soluția a fost ușor mai blândă – cu câteva luni, pentru trei dintre cei cinci. „(…) admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă ÎCCJ – DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi şi de inculpaţii (…) împotriva sentinţei penale a Tribunalului Galaţi şi împotriva încheierii de îndreptare eroare materială pronunţată în acelaşi dosar. Desfiinţează în parte sentinţa penală şi încheierea apelate şi, în rejudecare: (…) dispune schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor (…). Reduce pedeapsa rezultantă stabilită în sarcina inculpatului (…) de la 8 ani închisoare, la 7 ani şi 6 luni închisoare. Reduce pedeapsa rezultantă stabilită în sarcina inculpatului (…) de la 5 ani închisoare, la 4 ani şi 8 luni închisoare. Reduce pedeapsa rezultantă stabilită în sarcina inculpatului (…) de la 4 ani şi 8 luni închisoare, la 4 ani şi 5 luni închisoare. (…) dispune prelevarea probelor biologice de la inculpaţii (…) în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare. Înlătură dispoziţia primei instanţe privind plata cheltuielilor de judecată de către inculpaţi. (…) obligă inculpaţii la plata cheltuielilor de judecată astfel: – inculpatul (…) la plata sumei de 54.342 lei; – inculpatul (…) – 41.225 lei; – inculpatul (…) – 41.225 lei; – inculpatul (…) – 28.170 lei; – inculpatul (…) – 28.170 lei. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu sunt contrare prezentei decizii. (…) menţine starea de arest a inculpaţilor (…) deduce din pedepsele aplicate inculpaţilor (…) durata reţinerii şi a arestării preventive”, se arată în sentință.

Doar patru dintre condamnați au dat spargeri la bancomatele din Păunești și Vulturu, toți cinci fiind însă acuzați că, între septembrie – octombrie 2020, s-au constituit într-un grup infracțional organizat. În rechizitoriu se mai descriu și alte două fapte comise în juuudețul Galați, însă inculpații au plecat cu bani doar de la Agenția din Tulucești, când nu doar că au aruncat în aer bancomatul, ci au pătruns în incinta agenției, de unde au luat 117.590 lei. Însă, din ce s-a stabilit în timpul anchetei, inculpații au „filat” inclusiv ATM-uri din localitățile Măicănești și Ciorăști. 

În final, aceștia au fost obligați să achite și despăgubiri către CEC: pentru faptele din Vrancea, au de achitat 3.849,67 lei – contravaloarea unor lucrări minime pentru limitarea pagubelor și valoarea francizei care nu a putut fi recuperată de la firma de asigurare, 36.643,98 lei – contravaloarea distrugerii ATM Păunești și clădirii agenției bancare (geamuri, tâmplărie, uși), dar și 1.000 lei – valoarea francizei care nu a putut fi recuperată de la firma de asigurare, și 8.382,02 lei – contravaloarea despăgubirilor achitate CEC BANK ca urmare a distrugerii ATM Agenția Vulturu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?