Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

GALERIE FOTO: „Caravana Educației“, proiect inițiat de Tineretul Social Democrat, a ajuns în Vrancea

„Caravana Educației“ a ajuns joi în comuna Paltin din județul Vrancea, fiind primită cu brațe deschise de elevii care au participat la cursuri gratuite, cu rolul de a-i ajuta în trecerea primului examen din viața lor, cel de admitere la liceu. „Caravana Educaţiei“ este un proiect iniţiat de Tineretul Social Democrat prin care se doreşte sprijinirea elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural şi urban mic, în vederea pregătirii acestora pentru Evaluarea Naţională. La eveniment au participat președintele interimar al PSD Vrancea, prefectul Nicușor Halici, deputatul PSD de Vrancea, Laurențiu Marin și primarul comunei Paltin, Ion Cocioabă.

Nicușor Halici le-a spus tinerilor că rolul lor în viitor este unul foarte important. „Sunt mândru ca sunt vrâncean și mă bucur că mă aflu printre cei  care ne vor lua locul într-un timp relativ scurt. Voi, dragi copii, sunteți cei care vor conduce afacerile părinților, comunitatea locală, județul și țara. Doar de voi va depinde ceea ce veți fi, de voi depinde dacă veți ajunge să conduceți țara în ansamblul ei. Astăzi avem o acțiune foarte frumoasă și de aceea, noi, ca Partid Social Democrat, dincolo de faptul că suntem oameni și demonstrăm asta prin tot ceea ce facem, vrem să vă ajutăm să ajungeți cât mai sus. Vrem să punem umărul la educația voastră pentru ca țara asta să rămână pe mâinile unor oameni puternici. Părinții și înaintașii noștri ne-au lăsat aceste locuri frumoase, trăim aceste vremuri liniștite, cât de cât, dar voi puteți să duceți lucrurile mai departe. Să îndreptați ceea poate fi îndreptat, dar mai ales să dezvoltați ceea ce ați preluat. Vă doresc baftă și vă asigur că marea echipă a PSD va face tot ce ține de ea ca să lase o țară frumoasă și puternică“, a precizat președintele intermar al PSD Vrancea, Nicușor Halici. 

Deputatul Laurențiu Marin a declarat că proiectul Caravana Educaţiei vizează implementarea unui program gratuit de meditaţii pentru elevii care termină clasa a VIII-a. „Particip la acest eveniment în calitate de membru PSD dar și într-o calitate mai puțin cunoscută, cea de cadru didactic asociat, pentru a pune în practică propunerile PSD pentru educație. Întotdeauna PSD a pus accent pe educație și pe programele extra școlare. Astăzi în Vrancea, la Paltin, demarăm proiectul PSD și anume «Caravana Educaţiei» prin intermediul căruia elevii care termină clasa a VIII-a vor beneficia de meditații pentru consolidarea cunoștințelor necesare susținerii examenului de admitere la liceu“, a precizat deputatul Laurențiu Marin.

Caravana Educaţiei vizează implementarea unui program gratuit de meditaţii care va cuprinde un set de 10 lecţii la limba şi literatura română şi matematică. Programul îşi propune să fie o completare a lecţiilor de la clasă şi un sprijin suplimentar pentru parcurgerea şi înţelegerea materiilor obligatorii pentru Evaluarea Naţională. Caracterul total inedit al activității și element central al caravanei îl reprezenta autocarul TSD, branduit cu logoul organizației și denumirea proiectului. Totodată, la interior, caravana este organizată sub forma unei săli de clasă, cu scaune, pupitru de scris, ecrane pe care se pot prezenta lecţiile, flipchart, tablă. Totodată, la exterior este adăugat şi un cod QR care odată scanat va duce la site-ul proiectului unde vor exista atât date statistice, calendarul caravanei, precum şi un formular pentru înscrierea în platforma unde se pot urmări în format video lecţiile de română şi matematică.

Unele din marile probleme ale sistemului de educație din România sunt reprezentate de abandonul școlar și gradul de analfabetism. Rata abandonului școlar a crescut în 2020. Peste 15 la sută dintre elevii români au  renunțat la școală în primul an al pandemiei, când cursurile s-au desfășurat în bună parte online, iar România, în special în mediul rural, nu era pregătită pentru asta. În mediul rural, rata de abandon şcolar a fost de 26 la sută în 2020. România este, din această perspectivă, pe ultimele locuri din Europa. 

Pentru anul viitor, România își propune o reducere la 9% a ratei abandonului școlar, iar pentru asta va folosi bani din PNRR. Guvernul a adoptat la sfârșitul anului 2021 Programul naţional de reducere a abandonului şcolar, care va beneficia de o finanţare de 543 de milioane de euro. Acest program este o componentă nerambursabilă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar peste 3.000 de școli, considerate cu risc mare de abandon școlar, vor primi bani pentru a reduce cât mai rapid posibil acest fenomen“. 

„Prin implementarea acestui proiect, TSD nu dorește să se substituie sistemului de învățământ românesc, ci dorește să ofere un ajutor suplimentar tuturor acelora care apreciază că au nevoie pentru promovarea evaluării naționale. Succesul acestui demers va fi meritul total al elevului, părinților, profesorilor și întregului sistemul de învățământ pe care l-au urmat în cei 8 ani. Inițiativa TSD dorește să se alăture eforturilor deja existente și inițiativelor similare de la nivel guvernamental și asociativ ONG“, se arată în prezentarea TSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?