Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

ENET a primit bani de la Guvern, dar insuficienți pentru reluarea furnizării apei calde

Primăria Focșani va primi 2,2 milioane lei de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) pentru funcționarea ENET Focșani. Banii sunt alocați pentru sprijinirea autorităților administrației publice locale în asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat. Fondurile alocate sunt raportate la consumul din luna februarie 2022. Alături de municipiul Focșani au mai fost alocate sume pentru municipiile Arad, Bacău, Călărași, Constanța, Giurgiu, Timișoara. „PSD își respectă promisiunile făcute atunci când a intrat la guvernare, iar oamenii vor continua să fie puși întotdeauna pe primul loc. Oamenii sunt importanți, nevoile lor sunt importante. În timp ce unii doar se pozează la diverse ministere unde nimeni nu îi bagă în seamă, PSD arată că pot exista soluții! Astăzi, în urma demersurilor REALE întreprinse împreună cu  primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a alocat 2.212.435,50 lei către municipiul Focșani – sumă destinată asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat. Banii vor fi repartizați către bugetul local al Municipiului Focșani în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației, raportat la consumul de gaze naturale din luna februarie 2022”, a arătat președintele interimar al PSD Vrancea, prefectul Nicușor Halici. 

Din păcate, banii alocați de MDLPA nu rezolvă situația de la ENET care a rămas fără gaze naturale din cauza unei datorii de 5,5 milioane lei către furnizor. Mai mult, din cauza intrării în insolvență, ENET nu are un contract de furnizare a gazului. Procedura de insolvență nu permite încheierea unui astfel de contract decât cu plata în avans a gazului natural estimat a fi consumat. 

Situația de la ENET era de așteptat deoarece tarifele de producție a agentului termic nu sunt adaptate la realitatea din România, la prețurile în creștere de la gaze naturale. Legislația din România prevede că un producător precum ENET trebuie să obțină avizul ANRE pentru tarifele de producție, adică pentru prețul plătit de populație. Însă aceste avize nu se obțin imediat, este o procedură laborioasă în care se ține cont de prețul gazelor naturale din ultimele luni și de alte influențe asupra costului final al gigacaloriei. În cazul ENET de exemplu, deși societatea focșăneană cumpăra în toamna trecută gazele naturale la prețuri de trei ori mai mari decât în urmă cu un an, cei de la ANRE au avizat noile tarife abia în luna martie 2022. Abia atunci prețul unei gigacalorii a ajuns la 861,2 lei, un salt de la 638,9 lei. Însă acest decalaj a făcut ca ENET să funcționeze în pierdere luni de zile, fiind obligată să vândă căldura la un preț mai mic decât cel real. Pierderi de milioane de lei care, în final, au dus la neplata facturii la gazele naturale.

De la începutul sezonului rece, Ministerul Dezvoltării a virat bani în mai multe tranșe pentru susținerea ENET Focșani, dar fondurile s-au dovedit a fi insuficiente. În octombrie anul trecut, Consiliul Local Focșani a aprobat, în ședință extraordinară de îndată, alocarea a 1,3 milioane lei către ENET, ulterior fiind solicitați de la Guvern 44 de milioane lei. Doar că, în noiembrie au fost virați 3,7 milioane lei, în ianuarie 2,5 milioane lei, în martie 4,5 milioane, iar în aprilie aproximativ 2,7 milioane lei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?