Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

GALERIE FOTO: Află cât costă un sistem fotovoltaic potrivit pentru consumul tău de energie. Răspunsul este chiar în Focșani

Sistemele fotovoltaice pentru producerea de energie electrică sunt cele mai avantajoase soluții pentru reducerea facturilor la energia electrică pentru locuințele personale sau pentru agenții economici. Într-o perioadă în care au explodat prețurile la energia electrică, devine tot mai atractivă implementarea unor soluții alternative, ecologice. Fie că vorbim de locuința personală sau de o firmă care are nevoie de energie electrică pentru activitatea curentă, sistemele fotovoltaice care valorifică energia soarelui sunt cea mai bună soluție. Dacă se adaugă programele de finanțare guvernamentale precum Electric-UP, Casa Verde Fotovoltaice, PNRR – componenta C.6, atunci avem o amortizare rapidă a investiției inițiale obținându-se profit încă de la implementare. Costurile pentru un sistem fotovoltaic diferă în funcție de consumul pe care îl are beneficiarul. Ionuț GURGUIATU, manager general la firma focșăneană iDNA POWER, a arătat că, pentru un consumator casnic, care are un consum de 200-300 kWh pe lună, cea mai bună investiție este într-un sistem fotovoltaic de 3kW. Este o situație valabilă pentru 70% dintre consumatorii casnici. Costurile pentru această investiție ajung la 5.000-6.000 euro, în funcție de complexitatea lucrării, pentru că instalația poate fi montată pe acoperiș de tip țiglă, tip tablă sau terasă, dar și pe structură specială la sol. „Un consumator casnic normal consumă 200-300 kWh pe lună. Pentru această cantitate de energie electrică, din punctul nostru de vedere, un sistem de 3 kW este cea mai bună investiție. Pentru o astfel de instalație se poate apela la programul de finanțare „Casa Verde Fotovoltaice” care oferă o suma de 20.000 lei nerambursabil, aportul beneficiarului fiind de 5000-6000 lei. În ceea ce privește instalațiile mai mari de 10 kW, prețul de instalare și punere în funcțiune se situează între 800 și 1000 euro/kW”. Cu cât consumatorul este mai mare cu atât instalația necesară de panouri fotovoltaice va fi mai mare și necesită o dimensionare în consecință”, a explicat Ionuț GURGUIATU. 

Sistemul fotovoltaic este format din invertor, panouri fotovoltaice și structură de montaj.  Echipamentele folosite de iDNA POWER provin de la cei mai buni producători mondiali din acest domeniu. De exemplu, invertorul este produs în Austria, panourile fotovoltaice sunt aduse doar de la primii trei producători mondiali din domeniu. Chiar dacă sunt mai scumpe, produsele sunt de cea mai bună calitate. De asemenea, structura de montaj este asigurată de la un producător din Germania, numărul unu la nivel mondial. „Șase mii de euro înseamnă toate cheltuielile, de la consultanță, proiectare și execuția lucrării. Este un sistem complet, inclusiv cu dosarul de utilizare pe care îl depunem la distribuitorul de energie electrică local pentru a deveni prosumator”, a adăugat Ionuț GURGUIATU. Acesta a explicat că sistemele nu includ mediul de stocare a energiei. Acestea sunt echipamente foarte scumpe, unde costurile sunt aproape egale cu cel al instalației. Mai mult, nu sunt necesare, deoarece există mecanismul compensării cantitative. „Rețeaua electrică este acumulatorul nostru. Injectăm energie electrică în rețea și consumăm atunci când avem nevoie”, a explicat managerul iDNA POWER.

Experiență de peste 10 ani în realizarea sistemelor fotovoltaice

Firma focșăneană iDNA POWER are o experiență de peste 10 ani în domeniul sistemelor fotovoltaice. iDNA POWER oferă servicii complete, de la consultanță, proiectare, la instalarea sistemelor fotovoltaice. Firma este autorizată ANRE și are o echipă de specialiști autorizați în fiecare domeniu: de la proiectanți cu grade academice, inspectori SSM pentru protecția muncii, auditori electroenergetici, ingineri, până la montatorii autorizați pentru sisteme fotovoltaice. „Pe piață sunt mulți montatori de sisteme fotovoltaice, dar foarte puțini sunt autorizați. Noi i-am trimis la școală și i-am autorizat”, a explicat managerul iDNA POWER. 

De altfel, societatea este și partener service al unei firme din Austria, unul dintre cei mai cunoscuți producători de echipamente fotovoltaice de pe piața mondială. Cei care apelează la serviciile firmei focșănene vor primi cea mai bună soluție pentru sistemul fotovoltaic, astfel încât după punerea în funcțiune a instalației fotovoltaice să economisească bani. 

Ionuț GURGUIATU ne-a explicat că obiectivul firmei este ca acei clienți care apelează la serviciile iDNA POWER să investească pentru a avea un profit și nu să facă o investiție inutilă. „Vrem să îi facem pe clienții noștri să își amortizeze investiția relativ repede. Noi consiliem clientul și îi oferim cea mai bună soluție pentru problema lui. Ne spune ce vrea să facă, care este domeniul de activitate și îi oferim soluția pentru a economisi, nu pentru a cheltui. Majoritatea clienților vin la noi și spun „eu vreau să instalez 100 de kW”. Ok, îi instalezi, dar ce faci cu ei? Păi, am consumul X. Nu este bine. Trebuie să facem o analiză a consumului, o analiză a curbei de sarcină, să vedem când are consumul mai mare, ziua sau noaptea. Făcând această analiză, putem să îi spunem ce instalație este bună pentru el. Mulți clienți vor stocare, iar noi le spunem dacă este sau nu recomandată pentru ei această soluție”, a subliniat managerul iDNA POWER. 

Instalarea sistemelor fotovoltaice este avantajoasă și datorită legislației adoptate în ultima perioadă. Cei care dețin sisteme fotovoltaice sunt prosumatori, nu producători care trebuie să livreze energia în sistemul național. De la 1 ianuarie 2022, a fost adoptată compensarea cantitativă, ceea ce înseamnă că prosumatorul de până la 200Kw, putere instalată, are posibilitatea de a livra energie în rețea și de a o consuma atunci când sistemul fotovoltaic nu produce. „De exemplu, astăzi este soare și produc. Dar nu consum tot ce produc, dau în rețea o cantitate de energie și o folosesc la noapte, când sistemul nu produce. Această compensare cantitativă a venit mănușă pentru prosumatori pentru că, de la o amortizare de 5-6 ani am scăzut la o amortizare de 2-3 ani. Dacă beneficiarul investește 10.000-100.000 de EURO și ajunge la o amortizare de 2-3 ani, înseamnă că e o afacere bună. Această compensare cantitativă se va face până în anul 2030. Este un program guvernamental, deoarece avem nevoie de cât mai multă energie verde pentru că ne-am asumat ca un anumit procent din energia consumată la nivel național să fie energie verde”, a precizat managerul iDNA Power. 

iDNA Power

Strada Cuza Vodă, nr. 102 B, Focșani, Vrancea

(deasupra supermarketului PACO Petrești)

http://www.idnasolarpower.ro/ 

Telefon: 0765.074567

Facebook – https://www.facebook.com/iDNAPOWER/about/?ref=page_internal 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?