Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO și FOTO: Ilie Neagu, „un mic Jean Constantin‟ din Vrancea. Povestea liceanului premiat la Olimpiada Națională de Arta Actorului

Georgian Daniel Ilie Neagu, sau Iliuță, așa cum îi spun prietenii, este elev în clasa a XI-a la Liceul de Artă „Gh. Tattarescu‟ Focșani și, de curând, a participat la Olimpiada Națională de Arta Actorului, unde a obținut Premiul Special pentru expresivitate comică. Tânărului i-a plăcut încă din copilărie să fie în centrul atenției și se visa jucând pe marile scene ale lumii alături de actori celebri, motiv pentru care, după absolvirea clasei a VIII-a, fără să stea prea mult pe gânduri, a ales Liceul de Artă din Focșani. 

Iliuță spune că nu a avut o copilărie „chiar așa de frumoasă‟, însă, cu ajutorul „doamnei învățătoare care a observat că-mi place să joc și să interpretez, am descoperit pasiunea pentru teatru. Am ajuns chiar  să joc la Palatul Copiilor din Galați alături de regretata doamnă Stela Popescu. Aveam doar 7 ani. Era un mic concurs în care mai mulți copii din diferite orașe jucau cu actori celebri sau cu profesorii lor. Țin minte că doamna Stela juca rolul mamei, iar eu al copilului. Am repetat o singură dată împreună, iar doamna Stela a rămas foarte uimită și mi-a spus: «Până nu termini să dai din degetul mic, să nu te oprești», așa că am continuat. Țin să-i mulțumesc și doamnei profesoare de limba și literatura română din gimnaziu, Luminița Nistoroiu, pentru că și dumneaei m-a încurajat să mă îndrept spre teatru‟, spune Ilie Neagu. 

Pe scenă, Ilie Neagu spune că se simte „mai bine decât acasă‟. Tânărul se mândrește cu faptul că în decursul timpului a participat la diverse concursuri la Teatrul Municipal „Maior Ghe. Pastia‟ din Focșani, dar și la activitățile desfășurate în cadrul Liceului de Artă, unde a acumulat o oarecare experiență. „Pot spuneam făcut ce nu au făcut alții la vârsta mea. Nu mă pot numi actor. Ca să fii actor îți trebuie facultate și o anumită experiență. Însă muncesc să ajung acolo. Comedia este domeniul meu. Atât prietenii, cât și oamenii care mă văd pe scenă, îmi spun că sunt foarte amuzant. Stârnesc foarte tare râsul și fiind și de etnie romă, când  fac un rol cu accent de-al meu, jur că iese extrem de tare. Și-mi place la nebunie. Când zici actorie, zici distracție, joacă. Pe scenă mă simt mai bine ca acasă, dacă s-ar putea, aș juca în fiecare zi‟, spune Ilie Neagu.

Anul trecut, cu ajutorul Simonei Safta, director adjunct și dirijor la Liceul de Artă din Focșani, Ilie Neagu „a gustat‟ din experiența „Românii au talent‟. Cu toate că numărul lui nu a ajuns să fie difuzat la TV, tânărul este mulțumit că a avut o astfel de oportunitate. „M-am simțit extrem de bine. A fost o experiență extrem de frumoasă. M-am distrat, am cunoscut oameni noi, mi-am făcut prieteni din toată țara. M-am desprins de confortul meu de acasă‟, spune Ilie Neagu.

„Comedia este refugiul meu‟

În spatele zâmbetului larg, Ilie Neagu ascunde o poveste tristă, pe care preferă să nu o lase să-i afecteze viitorul. „Mama m-a abandonat când aveam 10 ani. La momentul acesta nu știu nimic despre mama, dar nici nu vreau să știu. Mă bucur că am relații bune cu tata și că mă înțeleg extrem de bine cu mama vitregă; suntem foarte buni prieteni. Comedia este refugiul meu. Prin râs și prin actorie am încercat și am reușit să mă descarc‟, spune Ilie Neagu. Deși nu a avut-o pe mama alături, Ilie Neagu a avut parte de iubirea necondiționată a unei mătuși care, din păcate, a murit în urmă cu o lună. „Mama tatălui meu a murit la vârsta de 42 de ani, așa că eu nu mi-am cunoscut bunica, însă m-am atașat foarte tare de sora mai mică a bunicii căreia eu îi spuneam Lenuța sau Lenu. Din păcate, Lenu a plecat în urmă cu o lună și ne-a dat peste cap cu totul. Vă jur că odată cu plecarea ei, simt că s-a rupt ceva din mine. M-am atașat mult de ea. Nu-i spuneam mătușă sau bunică, ea pentru mine a fost mamă. Lenu m-a învățat să nu mă dau niciodată bătut și m-a încurajat în tot ce făceam‟, mai spune Ilie Neagu. 

O altă persoană pe care tânărul ar fi vrut să o cunoască este bunicul din partea tatălui căruia „îi plăcea să scrie poezii. Tata spunea chiar că se pregătea să scrie o carte, însă nu am găsit vreo poezie de-a bunicului. Cred că pe bunicul meu l-am moștenit în ceea ce privește aplecarea spre actorie‟. 

În afară de Stela Popescu, Vasile Muraru, Valentina Fătu și alți actori pe care Ilie Neagu îi consideră modele, tânărului i-ar plăcea să devină „un mic Jean Constantin‟, actor cu care colegii de scenă îl aseamănă. „La teatru mi se spune «Jănel», iar mie îmi place la nebunie cum juca Jean Constantin. Este unul dintre actorii mei preferați‟, spune tânărul.

Olimpiada Națională de Arta Actorului

În perioada 18-22 aprilie, la Timișoara, s-a desfășurat Olimpiada Naținală de Arta Actorului la care a participat și Ilie Neagu alături de alți patru elevi de clasă. Pentru Ilie Neagu a fost o primă astfel de experiență, iar bucuria este cu atât mai mare cu cât, la întoarcere, a adus acasă Premiul Special pentru expresivitate comică. „La olimpiadă am jucat «Flori, filme, fete sau băieți», scris de Mimi Brănescu. Un text splendid din punctul meu de vedere pentru că vorbește despre ceea ce se întâmplă în prezent, despre adolescenți, distracții, iubiri ș.a.m.d.. A fost o experiență nemaipomenită și am avut bucuria să cunosc foarte mulți oameni. Noi, cei cinci care am mers la olimpiada de la Timișoara, facem parte din grupa domnului Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal Focșani, care ne este profesor, și vreau să-i mulțumesc pentru sprijinul pe care ni-l acordă constant‟, spune încântat Ilie Neagu.

Actoria presupune un volum de muncă uriaș. În spatele unui spectacol reușit sunt zeci, poate chiar sute de ore de repetiții, nervi, lacrimi, trăiri în contradictoriu, dar și multă bucurie, iar Ilie Neagu este conștient că va fi nevoit să facă multe sacrificii pentru visul său. „Din păcate, grupul meu nu a luat niciun premiu pentru că a fost o concurență extrem de mare, însă eu am primit Premiul Special pentru expresivitate comică. Sincer, nu mă așteptam să primesc un premiu, dar m-am bucurat extrem de tare, nu pentru mine, ci pentru că am reușit să o fac bucuroasă pe Lenuțica, pentru că pe scenă am spus că este pentru ea. Știa că plec la această olimpiadă. A fost în sală, am simțit-o. Am văzut-o. Îmi poartă foarte mult noroc și știu că este și va fi lângă mine‟, mai spune, cu vocea ușor tremurându-i de emoție, Ilie Neagu.

După moartea celei pe care a iubit-o poate mai mult decât pe o mamă, Ilie Neagu a început să se gândească din ce în ce mai mult la ideea de a se muta la Londra, acolo unde s-a stabilit tatăl său. Din păcate, pentru a fi alături de tatăl său, Iliuță spune că nu va mai putea să termine clasa a XII-a. Tânărul își dorește să facă performanță, la fel de mult cum își dorește să susțină examenul de bacalaureat, însă singurătatea care-i apasă pe inimă cu o greutate de bolovan, îl determină să plece cât mai repede din țară. 

Dirigintele lui Iliuță speră însă că tânărul va reuși să termine și clasa a XII-a. „Neagu Georgian Daniel Ilie sau Iliuță, cum îl alintă colegii, este unul dintre acei oameni care îți induc o stare de bine doar prin prisma prezenței. El este un elev înzestrat de Dumnezeu cu aceste valențe actoricești, în special în zona comicului, valențe care, iată, încep să se materializeze prin premii. Sper să finalizeze cu succesc cursurile Liceului de Artă «Ghe. Tattarescu», în ciuda intențiilor lui. Eu, personal, îl încurajez și îl susțin în ceea ce privește finalizarea cursurilor liceale‟, a spus prof. Dorin Ticu, dirigintele lui Iliuță.

La rândul său, Sorin Francu, profesorul lui Ilie Neagu speră că acesta va rămâne în țară pentru a-și finaliza studiile. „Ilie este un băiat bun, talentat, serios și cu foarte multe calități. Nu știm exact ce decizie va lua în privința școlii, pentru că are o situație familială mai complicată. Vom vedea dacă se hotărăște sau nu să plece în străinătate ori să rămână și să termine liceul. Evident că este mult de muncă, dar are potențial. Actoria este o meserie în care înveți tot timpul. Sper să ajungă până într-a XII-a și să dea Bacalaureatul‟, spune Sorin Francu. Cât despre rezultatul obținut de Ilie Neagu la olimpiadă, actorul Sorin Francu spune că l-a felicitat și l-a încurajat să continue să muncească. 

Când l-am întrebat pe Iliuță dacă are vreun citat preferat, a zâmbit și a spus că este unul care-l caracterizează: „«Lumea aude, vede și vorbește mult dar niciodată nu aude, nu vede și nu vorbește ceea ce trebuie». Asta mă caracterizează. Lumea vede ceva, însă, de fapt, eu sunt altceva‟. Multe gânduri îi trec prin minte lui Iliuță și încă se gândește cu nostalgie la Lenu, persoana care i-a fost alături atât în momentele dificile, cât și atunci când inima îi dansa de fericire. Noi îl felicităm pentru rezultatul obținut la Olimpiada Națională de Arta Actorului și-i dorim succes în viitor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?