Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

VIDEO: Un copil de 4 ani a murit la Spitalul Județean pe masa de operație; explicațiile medicilor

Un copil de 4 ani, din comuna Gura Caliței, a murit la Spitalul Județean de Urgență „Sf Pantelimon” Focșani, după ce a fost supus săptămâna trecută unor intervenții chirurgicale. El a fost programat pentru o operație de hernie inghinală, medici fiind dr. Ludmila Munteanu, asistată de dr. Costică Bâra. Copilul a fost ulterior externat cu o stare generală bună. Acasă, starea lui însă s-a înrăutățit.

Părinții s-au prezentat din nou la spital, ajungând la Unitatea de Primiri Urgențe. Aceiași medici au luat decizia de a opera din nou copilul, sub anestezie generală. Din nefericire, aproape de finalul intervenției, a făcut stop cardio-respirator pe masa de operație. Au fost efectuate manevere de resuscitare timp de aproximativ 2 ore și jumătate, dar din păcate copilul nu a revenit la viață. Nu era cunoscut cu afecțiuni medicale, rezultatele analizelor fiind bune.

La Spitalul Județean a avut loc astăzi o conferință de presă. Dr. Ludmila Munteanu este în stare de șoc și spune că „în ultimele zile am trăit un coșmar. Sunt cu totul alături de această familie în aceste momente și îi asigur pe părinți de toată compasiunea mea. În egală măsură, îi asigur că în ceea ce ne privește, am făcut maximum posibil pentru salvarea vieții fiului lor‟.

Medicul mai spune că intervenția chirurgicală a decurs „în condiții normale‟, iar externarea s-a făcut la 24 de ore după operație pentru că „era în stare foarte bună‟. Joi, ajuns acasă, copilul a acuzat dureri abdominale, așa că părinții au sunat-o pe dr. Ludmila Munteanu care le-a recomandat să-i dea copilului un nurofen și, dacă durerea nu cedează, să se prezinte la UPU. „Copilul a fost operat miercuri de hernie inghinală, și a doua zi, joi dimineață, a fost externat în stare generală bună. Avea doar un discret edem la nivelul canalului inghinal, edem care apare foarte frecvent după o operație de hernie inghinală sau o patologie chirurghicală de canal inghinal. I s-au făcut recomandările necesare și le-am transmis părinților dacă apare vreo problemă ulterioară, cum le spun fiecăruia dintre ei, să mă sune‟, spune dr. Ludmila Munteanu.

Copilul a murit în timpul celei de-a doua intervenții chirurgicale‟

A doua zi după externare, părinții copilului au fost nevoiți să revină cu acesta la spital, unde s-a luat deciza de a fi internat, iar în următoarea zi, dimineață, a intrat din nou în operație sub anestezie generală. „Vineri dimineață, la ora 09:00, când l-am văzut, copilul avea tegumente violacee în zona regiunii inghinale și am gândit că este vorba de o complicație post-operatorie hemoragică care necesita o reintervenție pentru realizarea hemostazei‟, explică dr. Ludmila Munteanu. Copilul a intrat din nou în operație, intervenția fiind condusă de aceeași echipă medicală. „Am constatat că nu era nicio sângerare activă, nici la nivelul plăgii, nici la nivelul canalului inghinal, nici în cavitatea retroperitoneală, dar starea lui generală nu era bună. Am hotărât să-l deschidem și să verificăm și cavitatea intraperitoneală să vedem dacă există o altă cauză a durerilor abdominale și a stării lui generale modificate. Nu am găsit absolut nimic decât un lichid peritoneal mai tulbure din care s-au recoltat probe. A început procedura de închidere a peretelui abdominal și în acel moment a făcut un stop cardio-respirator. Din punctul meu de vedere, consider că am făcut maximum posibil pentru acest copilaș. Așteptăm cu toții, foarte curioși, rezultatele anchetei și stabilirea unui diagnostic de deces‟, mai spune dr. Ludmila Munteanu.

Marcată de acest eveniment, dr. Ludmila Munteanu a mai adăugat că își reafirmă „întreaga compasiune față de familie cu care empatizez cu toată ființa mea, nu doar atât ca medic, ca om, și, în primul rând ca mamă‟, și, totodată, îi asigură „pe toți foștii, prezenții sau viitorii mei pacienți că zi și noapte, de luni până duminică, de când îmi profesez meseria și sper până n-o să mai fiu, să fac numai bine. Din păcate însă, se pare că și medicii au limitele lor‟.

Dr. Ludmila Munteanu a vrut să sublinieze că „în acest moment, nu este dovedit că acest copil a murit din cauza unei complicații a tehnicii chirurgicale sau a intervenției chirurgicale propriu-zise! N-aș vrea să las loc de speculații‟.

În așteptarea rezultatelor anchetei medico-legale

La nivelul Spitalului Județean Focșani a fost constituită o comisie de anchetă administrativă care să stabilească dacă s-au respectat procedurile și protocoalele în vigoare. Dr. Mihai Dumitrescu, directorul medical al unității sanitare, spune că „în acest moment, nu avem înregistrată o plângere din partea familiei. În clipa în care vom avea concluziile elaborate de comisia de anchetă, le vom da publicității. O parte din investigațiile care sunt conduse de colegii de Medicină Legală vor fi efectuate la Iași‟. Totodată, dr. Mihai Dumitrescu a mai precizat că astăzi a fost informată și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea cu privire la decesul copilului, menționând că „nu există o procedură în acest sens prin care trebuie să notificăm Direcția de Sănătate Publică, dar am considerat că este oportun pentru a nu lăsa loc de speculații‟.

Medicul anestezist Daniela Ciobanu spune că totul s-a făcut conform protocoalelor și nimeni nu-și explică motivul pentru care copilul de 4 ani a murit. „Așa cum v-au spus și colegii mei, există o anchetă care va stabili exact ce s-a întâmplat din punct de vedere medico-legal. Copilul era în anestezie generală, stabil. Brusc, aproape când se termina toată intervenția chirugicală, copilul a făcut stop cardio-respirator pe masa de operație. Totul s-a întâmplat foarte brusc. Toate ajutoarele au venit, totul s-a făcut conform regulilor anestezice și operatorii. Nu știm exact de ce a murit, asta va stabili ancheta medico-legală. Manevrele de resuscitare au durat două ore și jumătate, aproape trei ore. S-a făcut absolut tot ce a trebuit ca să răspundă la resuscitare‟, a spus medicul anestezist Daniela Ciobanu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?